Турция срещу Холандия: Напрежението расте

Холандският премиер отвърна на Ердоган: Налудничави забележки
11 мар 2017 19:51,
487
Турция срещу Холандия: Напрежението расте
Снимка: Reuters

Напрежението между Турция и Холандия не спира да расте след избухването на дипломатическия скандал между двете държави. Размяната на остри реплики между водещи фигури в Анкара и Хага продължава.

След като турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацистки останки и фашисти", холандският премиер нарече изказванията му  "налудничави забележки".

Напрежението започна след като Холандия не позволи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам. Там дипломатът от Анкара трябваше да се включи в митинг на турците, които живеят в Холандия и да ги агитира в подкрепа на референдума в Турция, който иска повече права за Ердоган.

Още по темата

В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция.

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", коментира холандския премиер Марк Рюте. Според него изказването на Ердоган, че холандците са нацисти минава всякакви граници.

"Не стига това, но тази сутрин по телевизията той се закани на Холандия със санкции. Разбира се, ние никога няма да преговаряме с турците при такива заплахи. Затова външният министър, вицепремиерът и аз взехме тази сутрин решение, че е по-добре Чавушоглу да не идва в Холандия", каза още Рюте, цитиран от БНР.

След прибирането си в Истанбул Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат.

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия", каза още Чавушоглу.

До скандала се стигна след предупреждения от страна на Холандия, че турският външен министър не е желан в Ротердам. Кметът на града Ахмед Абуталеб предупруди по-рано, че Мевлют Чавушоглу няма да получи разрешение да води кампания в Холандия в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция.

Чавушоглу обаче обяви, че ще пътува до Ротердам, "въпреки всички пречки и въпреки всички расистки изявления".
Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици.

Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта.

Скандалът се развихри само 4 дни преди парламентарните избори в Холандия. Сред основните теми на кампанията преди тях са имиграцията и ислямът.

Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че “всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Македонскиаве, Миленко, поганците пеша ли ще пристъпват за Холандия, без самолети и кораби само до Скопско ще стигнат, оня Холанде не успя ли да им продаде поне единия мистрал да не бъхтят през прахоляка и храстите за Ротердам
201
3
 
6
 
! Отговори
Македонски преди 7 години
До бай хИма за какво да те е страх!Имат една от най-големите армии в света, въоръжена до зъби, имаме обща граница, имат претенции към нас..макар и поприкрити!А ние, като последни *** дадохме за скрап оръжието което можеше де ги възпре- за да влезем в съюз, дето пет пари не дава за нас, освен като плацдарм!***.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 295И аз гледам а хабер :)
199
1
 
11
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Девалвиратурска лираЕрдоГанчоТурция фалирва.
198
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Фашизтът вика дръжте фашизта! едните Хитлер другите Ердоган,едните евреите другите кюрдите,едните без религия другите радикален ислям....ЕХООООО!
197
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Му ...ву..гнъсния ви език е отврат!Звучи като непрестанно уригване!Жаагали гн*ус*ни
196
5
 
1
 
! Отговори
do 289 cinik преди 7 години
abe smotanti v frakfurt li si hic da ne se vlaca do tam 6toto imam rabota v menbic posle i v rakaaz da ti dam edin tel nomer priyatelya ectam da te okastri ce si mnogo puhco za menehem moje da ti se otvori kasmeta da ti otvoryat i druga rezbatreniral na6iya kade v salon li s hana liela da trenira6 na boyno poleegati mir6atakazvam ti savsem otkroveno naistina 6te ti odera kojata
195
1
 
13
 
! Отговори
Рашист преди 7 години
Аллах може и да е агбар, обаче ядрените гъбки са баяджа по акбар, даже най акбар. И за разлика от Аллах наистина съществуват и имат навика и силата да изпарят и изкормят всякакъв фанатизъм и патриотизъм. Питайте джапанките. След Хирошима и Нагасаки станаха кротки кат мушици. Още им държи влага. Големият бял брат не прощава. Бил той рашка, шваб или гринго. Мисля че съм ясен.
194
13
 
7
 
! Отговори
Аскер преди 7 години
Турция е втората по сила армия в НАТО. Заради смешната мухлясала гей Холандия ли ще ги изхвърлят..Хаха. И кой ще остане тогава като се дръпнат и САЩ - окупираните немци и гей-холандците ли? Турция показа как се действа с казака-убиваш му посланика, сваляш му самолета. А вие си мислите, че Хуйландия ще ги стресне..Хахах много ми е смешно тук:D
193
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, голям го вадите, но е мек.Симулирате смелост, както прститука - оргазмм.Но истината е, че ви е страх от Турция, страх та пълните памперсите.Затова и всичките ви партии експоатират този ваш страх.Особено разни пишман-патриоти като: Юруш на Варадеро, МВРО бургаският медиен "магнат".
192
0
 
5
 
! Отговори
Е преди 7 години
До 281: Шубе ли те е от нещо? Че се хвана за члена на Местан, глупчо.
191
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашистите в действие
190
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин и Ердоган, великите демократи, да си направят една "антифашистка" коалиция.Интересът клати феса.
189
0
 
12
 
! Отговори
Islamophobia преди 7 години
Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат.Правилно. Не го харесвах този, но почва да ми става симпатичен. А къде са българските пишман патриоти? Редно е и в България ако има симпатизанти на ислямиста-диктатор те незабавно да бъдат прогонени.
188
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя турци, това ни чака и нас, - 1989г може да се повтори, затова гласувайте за Местан с бюлетина 13
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"имате пъпка, ето как да я скриете", опа, извинете, обърках темата.спрели и наземния холандски транспорт на министърката по семействата Кая
186
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извънредно положение е обявено за Ротердам.
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкайтеее Райха СС 4 махайте им *** от коляното :)?
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 270Еворг.йски ценности
183
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В холандия обявиха извънредно положение