Турция и Холандия: Дипломатически скандал в зародиш?

Сблъсъци с полицията имаше снощи пред консулството на Турция в Ротердам
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 12 мар 2017 07:30,
323

Снимка: Reuters

Холандското правителство нарече безотговорно посещението на турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в Ротердам, предаде ДПА.

В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че министър Кая е била предупредена предварително, че планираното й посещение в турското консулство, целящо агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е "нежелано". Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.

Още по темата

"Преговорите за малко мероприятие в турското консулство или посолството бяха прекратени поради заплахата от санкции. След това Холандия отказа да даде разрешение за кацане на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Последвалите изявления на турските власти се оказаха неприемливи и търсенето на разумно решение се оказа невъзможно", добави премиерът.

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

"Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", добави Йълдъръм.
Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските й приятели, подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

По-рано турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, по време на пътуването си към холандския град Наймехен, близо до германската граница, заяви в Twitter. че осъжда действията на холандските власти "от името на всички наши граждани". "Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!", добави министър Кая, цитирана от АП.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони", опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.

Министър Кая беше експулсирана от страната след часове на преговори пред консулството. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била определена като "нежелан в страната чужденец", припомня ДПА.

Кметът Абуталеб порица и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече холандците "нацистки останки". "Те не знаят ли, че съм кмет на град, разположен в регион, който беше бомбардиран от нацистите?", попита кметът на Ротердам, визирайки турските лидери. Няколко квартала на града бяха унищожен от германската авиация през втората световна война, след което Холандия беше окупирана от нацистите, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
21
 
! Отговори
Obi преди 7 години
Ако турците не бяха приели тъпата арабска религия на фалшивия мохамед,сега щяха да са много по-добре. Да ходят към Арабия,не в Европа.
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Белият РицарВъзожно е и да значи друго .Полумесеца са ислямските народи ,а звездата Израел.
107
2
 
14
 
! Отговори
СТРАНДВЖАТА преди 7 години
БРАВО НА ХОЛАНДЦИТЕ ! НИЕ КАКШО ЮАКАМЕ,ЧЕ НЕ ГОНИМ ТУРСКИЧ ПОСЛАННИК? ТОЯ НЕ НЕ СЕ ЛИ ОПИТА ДА СЕ НАМЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ДЪРЖАВАТА НИ? ДО КОГА ЕВРОПА ЩЕ ТЪРПИ РОМИТЕ ОТ ТТУРЦИЯ ДА СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ?
106
23
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Мачкай Ердоган! Щом третополовите и техните роби - *** реват Турция е на прав път!
105
1
 
16
 
! Отговори
До 160 преди 7 години
Турция, е била враг на Европа до преди 400 години, от там насетне просто е била един не особено умен в***сал. Ердогановите познания по история идват главно от измислените турски сериали, сега предстои да му бъде обяснено, защо Турция винаги са я наричали,,болния човек" и къде всъщност им е мястото.
104
2
 
20
 
! Отговори
Холанците Мъжкари са преди 7 години
Абе затворете кпп-тата на България и Гърция с Турция и нека заобикалят през Кавказ, ако го пусне Руския император! Да видите как ще се укроти за 2 седмици!
103
6
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Да така е. И ще дойдем да ви осивободим. Това е дар от алаха. *** и неграмотен заселен при противника. Мечтите стават реалност.
102
0
 
15
 
! Отговори
Георги сс преди 7 години
На който мохамедан не му харесва е Европа да се връща в анадола.Наглия *** Ердоган да не се мисли за много силен.Спре ли му Европа достъпа до пазарите си турчулята умират от глад.Няма по гнусно нещо от фес с промит мозък.Преди 2 г бях на гости в Германия.В един ресторант имаше турска сватба уж консервативна.От ресторанта излизаха по 2-3 мъже отиваха до един бус и се връщаха ухилени.Попитах моите домакини какво правят анадолските *** в буса.Отговориха ми :там си крият пиенето и дрогата .
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 156Мюсюлманите имат общо 10 носители на нобелови награди и от тях 5 са политически - за мир. Така, че да приключим с въпроса с интелектуалната им мощ.
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв го търси министърката на митинг...какъв...някой по чепат.Не съм чул досега членове на правителството да ходят в чужбина и да агитират.Рано или късно Ердоган паша ше си седне на задните частиАко не беше този завой към ислямизация едва ли щеше да има забрана и в Германия и в Холандия но това е опасно за Европа.Така че да си стои в Анадола и да агитира там.
99
1
 
5
 
! Отговори
timi преди 7 години
България трябва да оправи външната си политика и да мисли преди да взима решения защото около България не вървят нещата добре 1 во разделението във Европа на 2 3 5 скорости второ кризата във Македония 3 то влошените взимотношения Европа Турция по много сложни въпроси и ситоации трябва да се работи и мисли не се знае да ли ще остане спорузомението за имигрантите не се знае какво ще се случи след референдума във Турция и каква посока ще поеме ако стане президентска република и кризата в Македония
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция а преди и Османската империя винаги са били и ще бъдат врагове на Европа,защо.. турция разбираите и нейния предшественик османската имеперия винаги са се стремели към разширение на запад-териториално икономическо културно верско не към пакистан и афганистан ..най вече в европа днес териториално разширение чрез война е невъзможно затова се залага на верско-исляма и огромни турски маси който така и не се инфилтрират в народите на европа а създават анклави или петата колона на турция
97
4
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: Хитър ПетърДа, абсолютно си прав!Обаче ето ти поредното доказателство, че религията няма значение.Кметът на Ротердам е мароканец по произход и мюсюлманин.Това обаче не му попречи да си води проевропейската политика и да не допусне анадолския диктатор да си развява полумесеца в Холандия.Дали наши политици мюсюлмани биха действали така?Не турци, чисти българи под командата на Фесбойко екстрадираха политически беглец в Турция веднага щом Ердоган го поиска!
96
4
 
11
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Колкото и да плюете рашките, когато видят братски народ подложен на геноцид пращат войската.
95
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вън турия от ЕвропаФАШИСТ
94
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представям си някъде ако не допуснат български министър как сичкия ганювец у Европата масово ще излезе на протести.....хахаха...*** народ
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той мустака не го вълнува историята. Неговият електорат с глупав. Маже некви приказки мята обвинения и чака реакция . Всички тези турци участвали снощи в бой с полицията следва да бъдат изгонени от Холандия. Това е безкрайно нагло да се биеш с държавата,която те храни.
92
12
 
6
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Невежи сънародници, в Турция живеят милиони образовани и достойни хора, които са най-потърпевши от режима на ердоган! Не ги заклеймявайте и превръщайте в наши врагове! Не ги подтиквайте към омраза, която да ги тласне да гласуват за ердоган на референдума! Тези хора са наши приятели и те винаги ще са добре дошли в Европа! Това са хората, които могат да противостоят на налудничевите идеи на ердоган, защото те са най-пряко заинтересованите той да не се сдобие с неограничена власт!
91
3
 
20
 
! Отговори
вън турия от Европа преди 7 години
да се изхвърлят всички турци и бежанци от Европа незабавно!!!. То пък бива наглост. болни ислямисти отивайте си в Анадола!!! Никой не ви иска!!!! ВЪН !!! за винаги. Вие сте фашисти с тоя психично болен диктатор - Ердоган.
90
3
 
20
 
! Отговори
до 181 преди 7 години
*** няма да излезе така по улиците на Европа, защото *** си е вкъщи - над 1300 години Европа е негов дом. *** е в ЕС и е проумял, че върховенството на закона означава много повече от диктатор с коран под мишница.