Турция и Холандия: Дипломатически скандал в зародиш?

Сблъсъци с полицията имаше снощи пред консулството на Турция в Ротердам
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 12 мар 2017 07:30,
323

Снимка: Reuters

Холандското правителство нарече безотговорно посещението на турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в Ротердам, предаде ДПА.

В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че министър Кая е била предупредена предварително, че планираното й посещение в турското консулство, целящо агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е "нежелано". Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.

Още по темата

"Преговорите за малко мероприятие в турското консулство или посолството бяха прекратени поради заплахата от санкции. След това Холандия отказа да даде разрешение за кацане на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Последвалите изявления на турските власти се оказаха неприемливи и търсенето на разумно решение се оказа невъзможно", добави премиерът.

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

"Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", добави Йълдъръм.
Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските й приятели, подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

По-рано турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, по време на пътуването си към холандския град Наймехен, близо до германската граница, заяви в Twitter. че осъжда действията на холандските власти "от името на всички наши граждани". "Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!", добави министър Кая, цитирана от АП.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони", опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.

Министър Кая беше експулсирана от страната след часове на преговори пред консулството. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била определена като "нежелан в страната чужденец", припомня ДПА.

Кметът Абуталеб порица и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече холандците "нацистки останки". "Те не знаят ли, че съм кмет на град, разположен в регион, който беше бомбардиран от нацистите?", попита кметът на Ротердам, визирайки турските лидери. Няколко квартала на града бяха унищожен от германската авиация през втората световна война, след което Холандия беше окупирана от нацистите, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Така се прави. Браво на Холандците!
148
2
 
16
 
! Отговори
До Осман ага преди 7 години
Защо великият ти Ердоган толкова много се натиска за "из**ена "Европа???Защо вие сте навсякъде из тая Европа"из**тена".Вървете си се при Ердоган бе,хайде.Отивайте си,гласувайте си разширяването на правомощията му и си живейте щастливо там.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, берберите генетично е доказано, че произхождат от Китай.
146
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има хиляда религии, хиляда държави и хиляда езици ще има и конфликти.
145
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Били са принудени исторически да приемат исляма, както нашите бългати в съвременен Татарстан, част от РФ."АхАХхАХаххаХАХ!!!А българите съвсем доброволно без никой да ги принуждава са станали християни ли? А защо Цар Борис 1-ви е изклал болярите (аристокрацията, цвета на нацията ни)??? Май е защото не са искали да станат християни, а? Берберите казваш били от Балканите... абе ти чуваш ли се какво говориш?!
144
8
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Бой , докато разберат плоските им кратуни, че мястото им е Анадола!
143
20
 
14
 
! Отговори
Осман ага преди 7 години
Велика Турция , велик Ердоган . А от другата страна изпедарастена Европа .
142
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахмед Абуталеб е мароканец, но не е арабин а е бербер, като Зинеди Зидан,например. Вижте му снимката в интернет. Берберите са приели исляма по стечение на обстоятелствата, но не са араби, а са с европейски произход, който е генетично доказан. Произхождат, както и ние от Балканите. Били са принудени исторически да приемат исляма, както нашите бългати в съвременен Татарстан, част от РФ.
141
7
 
19
 
! Отговори
ноне преди 7 години
Искат да живеят на запад, искат да живеят като на запад, искат да са част от Европа а подкрепят хора с авторитарни наколоности. С този манталитет най много да станат следващия Ирак, Иран или Авганистан. Само претенците са им големи но са въздух под налягане.
140
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фиуу, отдъхнах си, по едно време се бях притеснил че Турция ще стане член на ЕУ ама след последните събития се изпариха всякакви шансове, мястото и е извън границите на цивилизования свят.
139
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандия има политици - мъже.А нашите политици за ***Откъде накъде тия дето са в турция от 30г ще гласуват за бъдещето на България ???То и децата вече знаят че те мислят само зулуми!
138
3
 
22
 
! Отговори
край преди 7 години
Немски военни бази в България. Българо-турската граница е границата на Европа и Азия.
137
6
 
40
 
! Отговори
край преди 7 години
Що щат турци развяващи турски знамена в Холандия. Да не са ордите на Сюлейман паша. Байраците ще си ги веете в Турция. В чужда държава - кротки и смирени пред закона. Един стар човек ми викаше - не може в чужда къща с твой закон.
136
6
 
8
 
! Отговори
хъ преди 7 години
"кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб"???
135
0
 
27
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Анонимен 174Спасение за кого? Осъзнавате ли какво правите, като превръщате един конфликт, възникнал вследствие, застъпването на интересите на една шепа автократи, в религиозна война?!! Това което се случва не е конфликт между мюсюлмани и христяни! Просто за кукловодите това е един хубав повод! Не им позволявайте да ви манипулират. Мюсюлмани като кметовете на Лондон и Ротердам, са най-ефикасното оръжие срещу заслепени екстремисти като ердоган! Да им отдадем заслуженото!
134
6
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Всичко се нарежда според прогнозата ми .Турция е на път да развали добрите си взаимоотношения с целия запад(Европа ,САЩ) .Въпрос на време и то на малко време! Между Русия и Турция е имало 7 войни през последните 300 години .Също въпрос на време е да има и 8-***.Путин както се сдобри с Ердоган от днес за утре така и може да се скара.Запада ще оправи взаимоотношенията си с Русия и тогава Турция ще бъде изолирана.След нейната Изолация идва ред и на нейното Унищожение!!!!!
133
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кметът на Ротердам - Ахмед Абуталеб, кметът на Лондон - Садик Кхан, явно спасението е в крайно десни правителства
132
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ щели да се регистрират и в Холандия
131
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен да слагат 10 пъти по-малко месо в дюнерите, аз друго не се сещам
130
4
 
29
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До 168Страшно е не Турция да стане президентска република, а ердоган да е президент на такава република. Президентската република би била удачна в условията на едно демократично общество, а ердоган тласка Турция точно в обратната посока!