"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"

Ще можем да предоговорим цените, ако приемем офертата на Брюксел
13 мар 2017 15:00,
69
"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"
Снимка: архив Reuters

"Газпром" ще оттегли претенциите си да получи компенсации за провала на строителството на "Южен поток", ще свали забраните, доставяния в България да се продава на други страни и ще позволи предоговаряне на цените на доставка. Това става по силата на споразумение между руската държавна компания и Европейската комисия.

Още по темата

Според договора за изграждането на "Южен поток" Русия има право на обезщетение от 70 млн долара, ако проектът не се реализира. Брюксел започна да разследва "Газпром" на 31 август 2012 г. за нарушения на правилата за конкуренция в България и в още 7 централно и източноевропейски страни. 

За да избегне глоба, "Газпром" излиза сега с обещания, които ако бъдат одобрени от Еврокомисията, ще станат правно обвързващи. Обещанията са със срок от 8 години, след което Брюксел ще вземе окончателно решение по разследването.

По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012 г. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта, съобщи Брюксел.

Това обаче не предпоставя, че този проект не може да се реализира в бъдеще, ако има търговски интерес към него, уточни комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Руската държавна компания обещава да отвори договорите си за доставки в България, както и в Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария. От тях ще бъдат премахнати ограниченията, които сега не позволяват на тези страни да препродават газа, който получават от "Газпром".

Специално за България ще бъдат премахнати и разпоредбите на договорите на "Газпром" за мониторинга и измерването на газ, кито са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция. 

Освен премахването на ограниченията върху препродажбата на газ (напр. забрани за износ, клаузи за местоназначение) Газпром ще премахне всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ (например клаузите, според които Газпром ще получи дял от печалбата при препродажба). Също така Газпром няма да въвежда отново такива клаузи в бъдеще.

По отношение на цените "Газпром" обещава нови измерители, така че Централна и Източна Европа, които сега плащат по-скъпо, да получат по-справедливи цени. Новите референтни стойности ще включват цените, по които руската газ се подава в западноевропейските газоразпределителни възли. Страните получатели, сред които България, ще имат право да поискат от руснаците да преговарят за нови цени, ако ги намират твърде високи, спрямо останалия пазар.

"Сега цените са ниски заради спада на цените на петрола, но има риск те да тръгнат отново нагоре и сметките да се окажат на масите на потребителите в Източна Европа", обясни Вестагер.

Сега правителствата на 8-те страни и газовите компании имат срок до 4 май дали приемат предложенията на "Газпром". Ако те ги одобрят, Еврокомисията ще сключи споразумение с компанията и ще назначи свой представител, който да следи дали ги спазват. Ако те откажат, Еврокомисията трябва да накаже руснаците за нарушаване на конкуренцията.

"Европейските правила се отнасят за всички компании, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не. "Газпром" е добре дошла в ЕС, но по европейските правила", заяви Маргрете Вестагер.

Ако се окаже, че страните приемат ангажиментите на "Газпром", а компанията не ги спазва, Еврокомисията ще може веднага да я санкционира, без да трябва да доказва нарушенията. Глобата срещу руския монополист може да е до 10% от световния му оборот. През 2016 г. компанията е отчела оборот от 102 милиарда долара. "Газпром" е най-печелившата добивна енергийна компания в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
6
 
! Отговори
Пак ни прекараха преди 7 години
Основният момент на това споразумение е да се резреши на ЕС да ни препродава по-скъп руски газ. Хубавата новина е че не сме се затрили съвсем, щом има хора които мислят, че още има какво да ни доят.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че Путин вече схваща, че ако не се промени го чака съдбата на Николай . Макар и трудно ще разбере, че не може да върви нито срещу Европа, камо ли пък против САЩ!Пък и годината е юбилейна, така да се каже!
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринНапред с братска Русия!към средните векове ли
11
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Напред с братска Русия!
10
6
 
23
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Три американски чучела-сенатори накрая дойдоха в София за точно три часа, заплашиха Орешарски, че ще превърнат България в Украйна и обявихме оттегляне от проекта.
9
6
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Другари, быстро на амбразурата да потролим как ЕС прецаква Русия в ущърб на България.Кутев
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, това са едни много добри условия за нас, всъщност. Ако ЕК ги одобри и имат желание да направят на пук на Ердоган, може и ние да намажем нещо. Нещо като тръба за милиарди имам предвид. А дано. Защото в момента България върви много смело към пълно изличаване от картата. Един милиарден проект ще ни постави отново на геополитическата карта. Все пак, едно е да нямаш нищо интересно за никого в Европа, друго е да имаш тръба захранваща Балканите и Югоизточна Европа. Стискам палци.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сакън, България иска да си плати неустойките за южен поток, какво са виновни братушките та да не вземат 2- 3 млд лева а? Няма да им са излишни. Патриотите начело със Каракачанов и Сидеров веднага да атакуват ЕС че лишава Путин от монопол по несправедлив начин.България иска да си плати на руснаците колкото може повече и сме го доказали. Миналата година им платихме с радост 1,2 млд лева и пак ще платим.Да живеят патриотите да живее Русия, долу ЕС, долу България.
6
0
 
3
 
! Отговори
вече не е интересно преди 7 години
Познатите стари игрички тука има тука няма...без вас а с Ердоган, и с него и с вас, без -със ...оффф.
5
14
 
10
 
! Отговори
българина преди 7 години
Никой соросогад управляващ не отчита и сметките извън калкулатора, а те са много по сложни и не са за сиви вещества изпълващи кутията наречена глава някъде до към двете ноздри. Останахме извън всякакво газово преразпределение в европа, сега румъния турция и гърция ни пускат, а не обратното. Ние принудихме русия да ни заобиколи с турски поток, когато ердоган поиска южна България в замяна на какво Русия ше ни защити? Изключвам нато. Защото спряхме юп, гласувахме против санкциите или друга добрина
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам няма много руски фенове пот тая статия, явно още нямат инструкции как да реагират.
3
10
 
22
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Много лоша тая Европейска комисия. Ще наказва Газпром, ще налага глоби.Така ще намалеят парите са нас русофилите.Мъка, голяма мъка!А и Путин все се целува с Ердоган. Още по-голяма мъка!
2
9
 
31
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
По добре Европа да общува с Русия от наше име ,защото нашите управленци като чуят руска реч веднага си подлагат задните части за продан безплатно.
1
4
 
15
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
При тези условия и ако цената на тръбите падне на половина (от 6 млрд евро на 3 млрд евро)Южен поток става изгоден за нас.