Тя ли е? Плугчиева ли ще "оре" из Брюксел?

Посланикът ни в Швейцария - фаворит за поста на Георгиева
Обновена: 13 мар 2017 08:00 | 13 мар 2017 07:52,
53
Тя ли е? Плугчиева ли ще "оре" из Брюксел?
Снимка: архив, Булфото

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева е българският фаворит за еврокомисар, твърдят пред "Труд" високопоставени източници, близки до Министерския съвет.

Името на дипломата ни в Берн е спрягано и в Брюксел, където Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години.

След като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари тази година България няма свой представител в Европейската комисия. Тогава за поста най-спряганите имена по жълтите павета бяха на Меглена Кунева и Гергана Паси, както и експосланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

Още в началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар.

Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година.

Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че би желал "дама да бъде следващият комисар от България".

Името на Меглена Плугчиева е много добре познато на Жан-Клод Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург.

Меглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършва немската гимназия във Варна и Лесотехническия университет. От 3 септември 2001 до 20 септември 2004 г. е зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресори европейска интеграция и горско стопанство и за програмите ФАР и САПАРД.

От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Посланик е в Германия от 2004 до април 2008 г.

Плугчиева е била в ръководството на БСП, депутат в 37-ото, 38-ото и 41-вото Народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове.

От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария. От декември 2012 г. Меглена Плугчиева е назначена и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище Берн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, значи заради Миглена Плугчиева ни пуснаха еврофондовете, които ни спряха заради ГЕРБ.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не друго, то след позорното бягство на Кристалина след провала и в ООН стана ясно едно - никой не се интересува грам от интересите на България. Включително и самите така наречени българи като Кристалина.
21
1
 
27
 
! Отговори
Евросубсидия преди 7 години
Аха,значи това е персоната,която е управлявала европейските фондове по времето на Станишев и която е причина да ги спрат. Ясно , готвим се пак да гиспират! От комунист-*** като тази пръчка сме на това бедно дередже.
20
0
 
31
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Преди няколко години се возих в самолета до въпросната персона, която миришеше ужасно. Ако тя ни представлява в ЕК, то срамът ще е пълен
19
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек с европейски мащаби!
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК СКЪРЦАТ СЪС ЗЪБИ ПИГМЕЙЧЕТАТА ОТ ОБЕЛЯ И ЛЮЛИН.НЕДЕЙТЕ ТАКА, СПОКОЙНО, ЧЕ ИМПЛАНТИТЕ СА СКЪПИ, А ПЪК ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ СПРЯХА ДА ПЛАЩАТ.
17
1
 
14
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До KromМи те никога не са умирали за да въскръснат! Те си крадат непрекъснато от 1944г. и до сега, само че разиграват разни театри - Къде за пред нас, къде за пред световната банка или пък за пред ЕС. И който им вярва - вярва си. Който не - Веднага се превръща в американофоб или американофил, или пък в руски агент, или пък в популист... Все едно! Бива заклеймяван по всички възможни начини.
16
6
 
23
 
! Отговори
factotum преди 7 години
А Сталинка не беше ли потомствена комунистка!
15
0
 
25
 
! Отговори
САПАРД преди 7 години
Схемата беше комунистическа - Владимир Карамишев, внук на комунисти, дядото от байтошовото МВР на 25 години става зам-директор на ДФЗ, и ръководител на САПАРД (няма такъв измамник и досега), Плугчиева подпираше от страна на МЗХ и ръководеше схемите от централно ниво, Асен Друмев пък го правеше за ДПС. Скоро го мернах да се вози в чисто ново ауди А8 с шофьор. Значи и от държавна работа можело да станеш мулти, мулти милионер. Чакат да ги позабравим и пак изкачат!
14
4
 
26
 
! Отговори
Krom преди 7 години
И въобще, Герджиков и Пилота май не можаха да се сдържат и до изборите. Просто си показаха природата веднага. Да обслужат Столитницата и Олигарсите в нея, не търпи отлагане. Явно. Е, ако не друго, то поне със сигурност ще отбие доста гласове от Червените. Сигурен съм, че на изборите ще загубите с трясък, другари. Алчната Ви природа, не можа и два месеца да се сдържи ...
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат край тия крадливи *** ей!!
12
0
 
35
 
! Отговори
Понеже преди 7 години
знам отблизо, мога да кажа, че е част от кръга на най-най-най големите схемаджии. По нейно време и с нейна помощ станаха милионери зли хора, като Зоров - Пършевица, Марио Николовци и доста други. Жената е в схемите яко, колеше и бесеше, не само за програма САПАРД, но и за горската мафия. Праведен е коментара, че БКП държи цялата власт и досега.
11
0
 
35
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Защо триете, мишоци? Страх Ви е от Господаря, ли? Нещо страшно ли казах, като заявих, че комунистическите *** възкръсват като вампири вече 30 години и ближейки европейски зад-ни-ци се сдобиват с индулгенции? Че и тази е същата грозна картина?
10
0
 
36
 
! Отговори
подходяща за ЕК преди 7 години
Плугчиева и обтекаема, тефлонова, лесна за манипулиране, без собствено мнение, политически слузеста, без гръбнак. Следователно е подходяща за ЕК.
9
0
 
40
 
! Отговори
Някой преди 7 години
... и после да ми разправят на мене бабини деветини... ГЕРБ, БСП, ДПС.... дрън дрън! партията си е една единственна БКП и не е губила власта НИКОГА от 1944г. до сега. Няма други партии освен БКП. Просто не съществуват! Колко години още и колко унищожени поколения трябват за да проумеете това???
8
0
 
16
 
! Отговори
meta11 преди 7 години
Извънреден и пълномощен посланик за Княжество Лихтенщайн ?!?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
край няма тази социалистическа, кутевска своолоч.....
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунистите и преди 10.11 добре и след това още по-добре. Тази участва в тройната коалиция, наградиха я с едно постче в Швейцария и сега ако я направят и еврокомисар и ЕС ще се разпадне!
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ispechena v dalaverite OT ZEMEDELIETO. Mario. NIKOLOV
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #4Колко тъкачки си видял в живота си!?