Холандия гласува – резултатите са непредвидими

Ще има ли непосредствена заплаха за оцеляването на ЕС?
15 мар 2017 09:53, Елка Василева
26
Холандия гласува – резултатите са непредвидими
Снимка: Reuters

Холандците гласуват днес на парламентарни избори, чийто резултат е по-непредвидим отвсякога. Избирателите ще трябва да избират между 1000 кандидати от 28 партии. Очаква се 150-те места в долната камара да бъдат разпределени между 14 от тях, като някои формации ще имат само по един депутат, съобщи ДПА.

Предизборните сондажи показват, че поне четири партии ще са необходими след изборите за формиране на управляваща коалиция, въпреки че данните от проучванията са с висока степен на несигурност, тъй като голям брой от избирателите не бяха решили за кого да гласуват дни преди изборите.

Друг фактор за непредвидимост е отхвърлянето от традиционните формации на антиислямската Партия на свободата на популиста Герд Вилдерс, която се очаква да получи до 25 депутатски места, колкото ще има вероятно и най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.

Още по темата

До декември Партията на свободата беше начело по популярност в сондажите с предложенията си за прекратяване на имиграцията, затваряне на джамиите и забрана на Корана, преди подкрепата за нея да намалее през последните седмици. Една от причините е може би възприетата по-крайна позиция от Рюте, който призова имигрантите да приемат холандските ценности или да си ходят у дома.

Онова, което е ясно, е, че сегашната коалиция между либералите от Народната партия за свобода и демокрация на Рюте и социалдемократите от Партията на труда няма да оцелее, казват наблюдателите.

Създаването на управляваща коалиция ще се усложни и от факта, че както се очертава, нито една от големите партии няма да си осигури ясен мандат да оглави правителство. В това отношение Холандия може да се озове в положението на съседна Белгия, където бяха необходими пет месеца за съставяне на правителство през 2014 г., а през 2010-2011 бяха нужни 541 дни коалиционни преговори.

Като най-вероятен се смята сценарий, при който ще бъде съставено правителство на малцинството с участието на дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, ляволибералната Демократи-66 и дясната Християндемократическа партия, които се очаква да получат общо 63 места в парламента, ако бъде осигурена подкрепата на други партии. Този тип коалиции обаче са нестабилни и може да се стигне до нови избори, припомня Ройтерс.

На днешните избори се гледаше като на тест за антиимигрантските настроения в страната дори преди спора с Турция през уикенда, който изведе имиграцията и национализма на първо място в политическия дневен ред. Сега въпросът е дали този спор ще облагодетелства Вилдерс или премиера Рюте, чийто кабинет забрани на турски министри да участват в митинги в Холандия.

Резултатите от холандските избори, а по-късно през годината и от изборите във Франция и Германия ще покажат също дали след Brexit-а и избирането на президента Тръмп в САЩ сегашните настроения срещу традиционните политически партии представляват непосредствена заплаха за оцеляването на Европейския съюз, посочва Ройтерс.

/БТА/


26
Още по темата: избориХоландия
Още от
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво сега? Ще се разбере, че социологическите проучвания са стъкмистика ли? Как може да правиш статистическа оценка на нещо влияещо се от субективни фактори? И накрая пак ще има "ако..". Акото мирише и цапа гащите!
21
0
 
3
 
! Отговори
eu преди 11 месеца
Национално обособена или обединена, Европа си е Европа! Хора с манталитет да печелят за себе си и да живеят за себе си, било с чисто свои усилия, било с дружни усилия, особено що се отнася до северозападна Европа! Може да се карат, да се бият дори, но интереса си го знаят и майките им са ги научили да разчитат главно на ума си и двете си ръце и по-малко да слушат онази си работа!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз си изстисках три портокала днес.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
некви превъзбудени атакизи си оплюха мониторите :)
18
3
 
15
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
победа на християнството на всяка цена!!!!ес е към края си.парите свършиха.победа на национализма не означава фашизъм а патриотизъм.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Герд удриииии мамо
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
победа за национализма означава началото на края на евроманиаците
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ти си прав, но всеки може да се превърне в трол, в зависимост от ситуацията. А може и изобщо да не го осъзнава.
14
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 11 месеца
Щото ми писна от т нар политически тролове,които засенчват всяка дискусия наблягайки на някакво тролене.Става като крадеца вика дръжте крадеца.Трола вика,дръжте троловете.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 11 месеца
Той казва на троловете да се откажат. Ти като уж не си трол, защо се засягаш?
12
3
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 11 месеца
Трол си ти ,останалите сме с мнение .........
11
3
 
13
 
! Отговори
Гатанка преди 11 месеца
Нормални ненормални ,всичко случило се в ЕС е отдавна ненормално .Беше позволено и от нормалните дори .Това е ........Били сме Съветска република,пак ще сме .......Другото е по -зле ,шериат и в Азия .
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тролове откажевте се, нищо не постигате.
Европа винаги ще бъде обединена- на основата на цивилизационните ценности на страните, а Русия винаги ще гледа хищнически отстрани, защото си живее с културата на 18-19 век!
9
5
 
20
 
! Отговори
Кофа лой от Ахелой преди 11 месеца
ЕС е пътник. Всички го забелязват включително и Меркел, но понеже е швабски уррод продължава да упорства с фашизоиден инат и злоба и садизъм. Тя ще умре, но ако може да завлече колкото се може народ с нея в преизподнята.Точно както Хитлер през април 1945г. Резултатът от тези действия всички го знаем.
8
5
 
16
 
! Отговори
Георги Димитров преди 11 месеца
Време е за велика болшевишка революция .....Пролетарий от всички страни съединете се и не позволявайте буржоазията да ви вкара в нова световна война.
7
4
 
26
 
! Отговори
Българина преди 11 месеца
Няма такова лицемерие, да бяха правили референдуми за влизане а не за излизане. Ес вече се е разпаднал процесите текат в една посока и тя е ясна. Богатите искат да се капсулират в тип бенелюкс,но да не изгубят робските пазари
6
4
 
13
 
! Отговори
д преди 11 месеца
Америка гласува и какво ,пак нищо ..И какво очаквате бе хора .....Елита да се откаже от властта си само и само да ви е добре.Гласувайте ,защото ще ви глобят .......Изборите нищо не променят.
5
7
 
26
 
! Отговори
Българин от Германия преди 11 месеца
Герд е НАДЕЖДАТА за промяна !
4
11
 
4
 
! Отговори
до 1 Циник преди 11 месеца
Повярвай, не искаш да си с Герд. За него Циник -->българин = мюсулманин ;)
3
6
 
36
 
! Отговори
zoro преди 11 месеца
Само Герд! Най сетне някой трябва да хвърли камък в евроГейското блато!!! Нека промяната започне от Холандия! Франция и Германия ще последват..