Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна

Ниската земя издигна преграда пред надигането на крайната десница
Обновена: 16 мар 2017 07:06 | 16 мар 2017 07:00, Елка Василева
243
Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.

Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент. Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

"Това е вечер, в която Холандия - след Brexit-а и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", заяви премиерът Рюте пред свои привърженици.

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза още премиерът Рюте.

Още по темата

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. "Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството", отбеляза Вилдерс.

Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.

Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Тwitter след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.
Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес при този резултат изглежда малко вероятно той да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Основната интрига след гласуването е какво предстои. Дори и да беше победила, партията на Вилдерс нямаше шанс да управлява, тъй като всички останали партии обявиха, че няма да участват в коалиция с нея. Наблюдателите са единодушни, че при такъв състав на парламента за формиране на управляваща коалиция ще са необходими поне 4 партии. Това означава, че предстоят крайно сложни преговори, които могат да се проточат с месеци, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави за победата на неговата десноцентристка партия на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.

Задоволство от изборните резултати изрази Петер Алтмайер - началникът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел. "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат", писа той в Тwitter.

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Тwitter и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Тwitter неговият говорител Маргаритис Схинас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
13
 
! Отговори
не съм популист преди 7 години
разбира се, че Холандия ще бъде за Обединена Европа.Останаха им само източните държави източник на евро капитали.къде ще си изнася тя доматите, краставиците, цветятя.Но това го можем и ние, ама кой ни дава.Гледайте Полша и Унгария как се борят, там е истината.Това със ценностите е само за балъците.Изпиват ни кръвчицата и окото не им мигва.Не на тези мними Съюзи, не на Глобализма.P.S.Не съм популист, не съм и путинист, нито пък атакист
67
1
 
2
 
! Отговори
не е за чудене! преди 7 години
До Lora - Още едно доказателство, че за Западна Европа бъгарите са съшата напаст като пакистанци и афганистанци.ако са чували о правили опити да осмислят "мъдрите" мисли, които се излъчват от мнозина нашенци, както и в този форум тук, сигурно!
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3/4 от популацията в БГ не е европейска по манталитет. Действително е много хубаво БГ да е член на ЕС, че да се поевропейчи бай ти ***.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от Ахелой А нима димукрацията не популизъм ,демагогия и лицемерие ?Нима лъжата не е най-голямата сила на димукрацията .И някяй съмнявали се ,че изборите са били честни и не са фалшифицирани. Къде ти е братството равенството,свободата . Да те слухтят както през комунизма не са слухтяли денонощно .Шампион по какво по гендери ,би ,дву, три полове ,по наркомания и затъпяване .Кажи нещо *** ,
64
1
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
81 % СА ЯВИЛИ НА ИЗБОРИТЕ -ЗНАЧИ ПЛЕБЕСА се събудил !?)А идва и Франция !
63
2
 
2
 
! Отговори
Lora преди 7 години
Българчетата в Холандия спасиха кожата. Вилдерс беше сложил България в един списък с Мароко и всички, които трябва да бъдат изгонени от държавата им. Още едно доказателство, че за Западна Европа бъгарите са съшата напаст като пакистанци и афганистанци.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Странно - "Хубавото е,че такива като мен са доста и не позволяват да им се промие лесно мозъка и мнението, нали така"смяташ, че има какво да ти се промива?! Няма!
61
5
 
11
 
! Отговори
Параграф 22 преди 7 години
С тази глобалистка мантра за "свободно придвижване на стоки и хора" европейците са готови да се лишат от собствената си идентичност. Те и кравите в оборите и овцете в кошарите се придвижват свободно, но това прави ли ги свободни спрямо този, който ги е затворил??? А западноеврропейците маршируват доброволно към собственото си заколение именно поради тази криворазбрана свобода за придвижване на всякакви елементи, кой откъдето му скимне. Лалетата няма да стигнат да посрещате с Вилкомен ордите!
60
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 72 - напълно те подкрепям. Защото сме специалисти по всичко, разбирачи сме, а освен това не сме завистливи пък и сме единни. Та за това, градинката ни е обрасла в такива буреняци, щото няма никакъв шанс да поникне нещо смислено. Е, затова пък разбираме и от Холандия и от Франция, а също и от Юпитер. Велико нещо е българското човечество.
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 77 - слушай пич, в Казармата където не зная дали си бил, имаше поговорка "..устата ми говори, умът ми мълчи..". Преди да се изцепиш, имаи в предвид, че Вилдерс беше и един от най големите противници на България, като не един и два пъти заплашваше да ни изкарва от ЕС. Не разбирам, какво точно изразяваш. От наша гледна точка това, че загуби е ОК.
58
7
 
18
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
Холандия ускорява края на Европейския съюз, започнат от Меркел.
57
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит им шериат
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Холандия ти си шампион". Работата на журналистите не е ли да дават информация, без да слагат оценка, особено когато е политическа. холанс
55
5
 
29
 
! Отговори
Странно преди 7 години
Странно-всеки , който е против исляма и против гейовете е обявен за популист, нацист, нетолерантен...И защо? Защото не приема извратени норми на поведение или сатанински религии! Доста са се обезценили критериите за истина, реалност, морал. Е,аз също съм популист, нетолерантен и т.н. Хубавото е,че такива като мен са доста и не позволяват да им се промие лесно мозъка и мнението, нали така
54
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандците са умни, образовани и прагматични. Тук другия месец вампирите ще докарат пак комунагите и отиваме в руско-турската скорост на ЕС. Защото сме много умни и разбираме от всичко.
53
9
 
23
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Рюте е безспорен тарикат и ловко си служи с медиите ... победата му се дължи на цирка, който сътвори с турските дипломати ... демек вижте ме мене патриота опълчих се на султана! Само, че не се знае как ще продължи тоя цирк и по стара традиция ние да го отнесем, ако Ердоган отвори границата ще ни залее емигрантска вълна за която татковината не е е готова .. така, че да си гледаме къщичката, холандците са мангизлии и няма какво да ги мислим
52
6
 
16
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Холадците са друг тип хора. Начина им на мислене отговаря на стандарта им на живот. Ние ще си гласуваме за Марешки и ще се радваме на евтин бензинец, а скоро на 1-2 милиона сирийци...
51
9
 
8
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир.
50
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е една средновековна античовешка диктатура, обречена да загине и *** и наближава с всеки изминал ден!Прогресивните хора ще се погрижат за това.
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир.