Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна

Ниската земя издигна преграда пред надигането на крайната десница
Обновена: 16 мар 2017 07:06 | 16 мар 2017 07:00, Елка Василева
243
Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.

Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент. Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

"Това е вечер, в която Холандия - след Brexit-а и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", заяви премиерът Рюте пред свои привърженици.

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза още премиерът Рюте.

Още по темата

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. "Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството", отбеляза Вилдерс.

Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.

Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Тwitter след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.
Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес при този резултат изглежда малко вероятно той да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Основната интрига след гласуването е какво предстои. Дори и да беше победила, партията на Вилдерс нямаше шанс да управлява, тъй като всички останали партии обявиха, че няма да участват в коалиция с нея. Наблюдателите са единодушни, че при такъв състав на парламента за формиране на управляваща коалиция ще са необходими поне 4 партии. Това означава, че предстоят крайно сложни преговори, които могат да се проточат с месеци, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави за победата на неговата десноцентристка партия на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.

Задоволство от изборните резултати изрази Петер Алтмайер - началникът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел. "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат", писа той в Тwitter.

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Тwitter и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Тwitter неговият говорител Маргаритис Схинас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
19
 
! Отговори
NewHolland преди 7 години
Това е една тъжна "победа" за Холандия... Избраха азиатските нашественици и диктата на г*й и мултиполовите чудовища.
27
11
 
3
 
! Отговори
йойо преди 7 години
До Анонимен 88нищо в главата ти няма общо с реалноста. за съжаление в совободния свят социопати като теб не могат да бъдат интернирани насила. в расия отдавна да си в заведение за хора с ментални отклонения.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука некви шутове се дерът "да на Европа", щото видите ли, избраха едни които поощряват безкрайни вълни от ислямисти, азиатци, араби и африканци. Логика баджанак. Либерална, логика.
25
13
 
12
 
! Отговори
DreamTheter преди 7 години
Холандия е модерна и просперираща държава.Който е бил там знае за какво говоря.Освен това, холандците са много умни хора,за разлика от британските поданици ,населяващи селата в Острова.Тези изборни резултати не са изненада.
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеска шампион, утре шариатски стан. Да им е честито.
23
6
 
29
 
! Отговори
Пулицър!!! Веднага преди 7 години
Ама само каква непредубеденост струи от заглавието и написаното под нея. Ама каква само чиста проба неутралност, уж основополагаща за журналистиката. Поредното показно, как новина и новинарски сайт, радио или телевизия нямат за цел да отразят едно събитие, а да го направят по начин по който Ви се вменяват идеи, пряко определящи живота ви. А вие продължавайте да вЕрвате.
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е добър ден за Европа и демокрацията и тъжен ден за всички фашисти!
21
3
 
11
 
! Отговори
Ванко преди 7 години
Явно и в Холандия всички партии "печелят" изборите. Щеше да е смешно ако не беше трагично....
20
5
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Християнска Европа е в опасност.ЛИЧНИТЕ интереси на група ****аси, обричат на смърт хиляди европейци. Мюсюлманите спокойно ще си търмят из ХРИСТИЯНСКИТЕ страни.
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам защо се толерира русофилската простащина, която краде чужди никове и пише най-откровени цинизми? Не може заради един или двама потребителя да се превръща целия форум в русофилска клоака. Блокирайте ги за половин година и се отървете от тях!
18
15
 
1
 
! Отговори
Турчин - металист преди 7 години
Е как е, помогна ли забраната за агитация на наще министри?
17
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Холандците ! Умен и свестен народ са.
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо 11 милионна Холандия има 150 депутати, а 6 милионна България има 240 продажници! Плевньо, Плевньо, защо ти трябваше да сезираш КС!
15
14
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Абе момци, ако ви се разпадне ЕС, кой ще ни пази от мустакатия съсед ?Само заради това се радвам за Холандия.
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не мода да разбера, защо ако някой е против ислямизацията на Европа, веднага го обвиняват, че е ***?
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджефилите са в потрес!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 11"Цифричките" са съвсем точни и променят много картинката, която изобщи не е такава, каквато ти си я нарисувал. Така например в България мюсюлманите са почти двойно повече /~10%/ , отколкото общо за ЕС. Така, че теорията ти за ислямизация на ЕС изобщо не е вярна и издава, че въртиш руска пропаганда.
11
7
 
28
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Не знам какво толкова е радостното! Исляма превзема Европа.Ще има кръв и пот.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е когато става дума за ситуацията в Холандия, да поглеждаме нещата и през камбанарията у нас. Ако всеки си даде ясна сметка защо Рюте спечели изборите там, ще стигне много лесно до извода на коя партия трябва да бъде показан картон за изгонване на предстоящите тук.
9
10
 
10
 
! Отговори
Циник до 11 преди 7 години
Пхахаха..аз и "русофил"...явно не влизаш често в сайта...а цифричките дето си ги цитиркал не променят ситуацията! Холандия...както и цяла Европа се ислямизира устремно - по чисто физически....и политически причини!