Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна

Ниската земя издигна преграда пред надигането на крайната десница
Обновена: 16 мар 2017 07:06 | 16 мар 2017 07:00, Елка Василева
243
Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.

Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент. Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

"Това е вечер, в която Холандия - след Brexit-а и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", заяви премиерът Рюте пред свои привърженици.

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза още премиерът Рюте.

Още по темата

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. "Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството", отбеляза Вилдерс.

Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.

Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Тwitter след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.
Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес при този резултат изглежда малко вероятно той да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Основната интрига след гласуването е какво предстои. Дори и да беше победила, партията на Вилдерс нямаше шанс да управлява, тъй като всички останали партии обявиха, че няма да участват в коалиция с нея. Наблюдателите са единодушни, че при такъв състав на парламента за формиране на управляваща коалиция ще са необходими поне 4 партии. Това означава, че предстоят крайно сложни преговори, които могат да се проточат с месеци, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави за победата на неговата десноцентристка партия на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.

Задоволство от изборните резултати изрази Петер Алтмайер - началникът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел. "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат", писа той в Тwitter.

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Тwitter и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Тwitter неговият говорител Маргаритис Схинас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
0
 
! Отговори
Навигатор преди 7 години
До АнонименНа 6 пъти.
107
1
 
0
 
! Отговори
Навигатор преди 7 години
6 пъти.
106
1
 
0
 
! Отговори
Ердоган преди 7 години
И тези избори ги спечелих! Шампион съм!
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандия е райска държава. БВП на глава е над 3 пъти по-голям от този в Русия. Холандия е дала на света много повече от ***. Микроскопът, телескопът,CD-ROM.... Електростанциите за автомобилите са разположени на 50 м една от друга.По приходи от износ на селскостопански стоки страната е първа в Европа и отстъпва единствено на Съединените Щати.Властите възнамеряват да забранят продажбите на автомобили, работещи с бензин до 2025г. Холандия е страна от бъдещето.
104
4
 
1
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
ТАСС предаде че Путин е уволнил руските хакери заради провала в Холандия.От последните минути става ясно.че има обявен конкурс за нови руски хакери.Молбите се пооълват на адрес рухакер***тръмп
103
4
 
0
 
! Отговори
До 123456 преди 7 години
Не те ли е срам да лъжеш, кажи ми?!? В т.нар. "Евразийкси съюз", ако се осъществи (т.е. той НЕ съществува още), засега ще са Русия, Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Молдова, Таджискистан и може би - Турция, Украйна и Узбекистан. Беларусите вече се отказаха. Кажи какъв Китай, Иран и Индия те гонят?!? И ха мерси да сме съюз с всичките -стан-ове и Русия. Колкото до това, че половина Европа мрази ЕС, това е според хейтърите. Като гледам Полша и Унгария си стоят, вчера видяхме Холандия.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям холандско-турски маньовър, не само за да спечели Рюте, но и да влезнат етнически партии в холандския парламент. Честито на избирателите!
101
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Четеш вестници, гледаш телевизия и оставаш с популисткото впечетление че има избори, че даже гласовете се броят. Не беше достатъчно за нас серията назначения за 30 години демокрация, европейците са свикнали от два-три века. Трябва да се намеси Бог, има отправени към Него оплаквания от човешкия род (бялите). Той наверно ще спре генетичния код на диваците и най вече на авангарда им евреите.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"популизма от погрешен вид"Ето всичко, което ви трябва да знаете. Либералния популизъм е от правилния вид, а тези, които не искат чалмички да изнасилват дъщерите им, са популисти от грешния вид.Дали ще се осъзнаете преди или след като ви облекат оранжевите гащеризони зависи изцяло от вас. Що се отнася до авторката, наистина се надявам ционистите да ви плащат за тия манипулации.
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин загуби изборите в Холандия !
98
2
 
3
 
! Отговори
pkboev преди 7 години
До Space X1. Доколкото това са преки инвестиции, нека не забравяме, че Холандия е данъчният рай на Европа. Всички световни корпорации държат европейските си централи там заради 2% патентен данък, чрез който "избиват" печалби по съответните си сайтове в останалите европейски страни (пример са HP/HPE и IBM за България, които не плащат данък печалба у нас).2. За Вилдерс нямаше и теоритични шансове да сформира управляваща коалиция. Факт е, че е вкарал два пъти повече хора -> каква загуба?
97
4
 
10
 
! Отговори
Очевидец преди 7 години
Така е когато *ей обществото определя съдбите и бъдещето на нормалните и почтени холандци. Ужасяващи избори.
96
12
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Браво! Нормални мислещи хора.
95
1
 
2
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До Space XПич, трoловете това ич и не ги интересува. Те, обикновено, са на държавна ясла и цялата им житейска, скотска идеология се свежда до маняната, папкането и сигурната заплатка в кр. на месеца. Ако, СЛУЧАЙНО, са в частния сектор, то са от крайно ниските ешелони и нямат хал-хабер за м/ународните контрагенти на шефовете си. Остава им само осъзнаването, че са си едни редови плюнkи и в качеството си на такива, показват по разни форуми, соц мрежички и подобни наносцени, какво могат най-добре.
94
5
 
9
 
! Отговори
Space X преди 7 години
117 по важнпто е че 81% от холамдците гласуваха за Обединена Европа в едни избори с безпрецедента изнирателна активност
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандците решиха да си подобряват генетиката.
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К`во е спечелил? 31 места от 150 местния парламент.Толкова ще спечели и ГЕРБ
91
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАДОХА ЗЕЛЕНА УЛИЦА НА ИСЛЯМИСТИТЕ.
90
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забелязвате ли една тенденция. Не знам дали е случайна или не. Докато Путин пръска рубли за да финансира и подпомага разни евроскептици и партийките им да печелят електорат, то Ердоган само с едно две изказвания успява да върне същият този електорат към някаква нормалност. Има остри полемики на евролидерите към него, но реални санкции няма, което ме навежда на мисълта, че всичкото е един много добре замислен процес. Ще видим дали тенденцията ще се запази до изборите във Франция и Германия.
89
2
 
12
 
! Отговори
Space X преди 7 години
Между другото знаете ли че Холандия е страната с най много чуждестранни преки инвестиции у нас