Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби

Вотът в Холандия бе ключов, следват Франция и Германия
16 мар 2017 11:07,
106
Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби
Снимка: Reuters

Политическата върхушка в Холандия запази властта си, въпреки че загуби гласове за сметка на настроените против имиграцията националисти и други по-нови партии, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Още по темата
Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте спечели най-много гласове на най-внимателно наблюдаваните избори в Холандия в последно време и това поставя премиера в силна позиция да състави ново правителство, отбелязва изданието.

Партията на Рюте си осигури победа над Партията на свободата на Герт Вилдерс и, според предварителните резултати, е на път да получи най-много места в парламента.

Предполага се, че премиерът вероятно ще трябва да избира между различни възможности за коалиция, чието съставяне може да отнеме месеци - средното време за това в Холандия е три месеца, а рекордът е над 200 дни, изтъква британският в. "Гардиън".

Политическият спор между Холандия и Турция позволи на Рюте да блесне дни преди изборите. Това вероятно засили явлението, наричано "премиерски бонус" - увеличаване на гласовете за този, който е на власт, изтъква британският в. "Индипендънт".

Холандските избори са първите от три ключови гласувания в Европа, на които популистки политици се очертават като сериозни претенденти. Анализатори прогнозираха, че евентуално силно представяне на Вилдерс би подпомогнало кампаниите на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен във Франция и на партията "Алтернатива за Германия" в Германия, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Вилдерс не оправда очакванията на тези избори - той постигна увеличаване на представителството на своята партия в парламента, но не успя да убеди решаващ дял от гласоподавателите да подкрепи крайните му позиции за спиране на мюсюлманската имиграция и отказване от Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Резултатите бяха приветствани от проевропейски политици, надяващи се, че изходът от изборите в Холандия може да помогне за ограничаване на възхода на популистите, настроени против ЕС и антимюсюлмански сили, които Вилдерс символизира и които заплашват да разрушат общността. Избирателите все пак възнаградиха десни и десноцентристки партии, споделящи някои от неговите твърдолинейни послания.

Изборите бяха внимателно наблюдавани като предвестник на възможни тенденции в година на важни гласувания в Европа, включително във Франция след няколко седмици, а по-късно в Германия и евентуално в Италия.

Много от холандските партии, които надделяха на изборите, подкрепят ЕС - това е рядък лъч на надежда в момент, когато популистките сили създават екзистенциална криза за общността, а Великобритания се готви да напусне блока, коментира американското издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
19
 
3
 
! Отговори
Space X преди 7 години
63 Холандците казаха преди всичко твърдо да на Обединена Европа защото 81% отгласувалите 80% пт ичащите право на глас гласуваха за проееропейски партии
50
3
 
26
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби"БРАВО БЕ, ВСЯЧЕСКИ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ИМПЛАНТИРАТЕ В ГЛАВАТА НА БЪЛГАРИНА, ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ ТОЙ Е НА СТРАНАТА НА ИСЛЯМА И АНТИ-ВИЛДЕРС! ДАЙТЕ СЕГА ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ЕВРОПА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ИСЛЯМИЗИРА! ТАКА ЛИ Е, Венцислава Вельова?
49
4
 
23
 
! Отговори
HOLLAND преди 7 години
Между другото не пише че малко преди изборите Рюте се правеше на Вилдерс и затова спечели,че Вилдерс все пак качи доста,а Рюте свали доста от последните избори.И че третата партия,дето ще има депутати колкото Вилдерс също е дясна,с антиемигрантска реторика.Така че болшинството холандци опревделено гласуваха антиемигрантски и антиислямски.Така че либералчетата да не слагат каруцата пред коня!Холандците казаха твърдо не на исляма и либерализма!
48
18
 
4
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Много русофили, много нещо. Но недостатъчно да отклонят България от европейските ни приятели.
47
2
 
20
 
! Отговори
Значи, Европа избира преди 7 години
да продължава да се заблуждава, че това е пътят на надеждата?!Като си мисли, че "спря" популизма, с това отваря пътя за продължаващата ислямизация на страната си, а и косвено на Европа. Вече си осигуриха 3-4 ислямисти в парламента. На следващите избори може да станат 30-40...Това ли е надеждата им, а и на Европа???И даже, са изпаднали в празнично настроение?!
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е,че днес има лъч надежда за спасението на Европа.Британската кралица подписа за БРЕКЗИТ,което сложи началото на края на *** ЕС.Да живее обединена Европа на нациите без клозетни институции като ЕК,ЕП,ЕС и т.н.
45
17
 
3
 
! Отговори
СЕТ преди 7 години
И докато в Холандия има разумни хора в друга част на ЕС мнозинството от оскотелите селски бекове ще си изберат себеподобни да ги управляват. Но това е - държава на простите управление на простите, цивилизована държава - цивилизован избор.
44
4
 
27
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Каква надежда бе? Нарколандия ще загине , изгнилото разпаднало се общество без морал и ценности ,не може да продължи дълго.Кво ли не узакониха в този бар*дак Холандия?? ***!Извратени западняци! Нека ги управлява партията на либералният ,очилат гном....Северно море ще ги затрие като територия ,ако не измрат от пороците си !
43
5
 
5
 
! Отговори
Jurg преди 7 години
абе селинджърини популистка е комунистическата слива който ви е изплла бе
42
6
 
24
 
! Отговори
валери преди 7 години
СМЕШНО , Вилдерс е втори , постоянно набира преднина , а тия си отдъхват , и от какво , от истината ли !!!!
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да може да се спре ислямизирането на Германия -там трябва да спечелят АФД , но като знаем прословутия комплекс на немците -надали
40
4
 
21
 
! Отговори
Циник до 50 преди 7 години
Или нея...или Мартин Шулц - който е "Меркел на тостастерон" !И в двата случая - закриваме Германия...и строим халифат!Такива са реалностите!
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намери ли се някой, който да назовава нещата с истинските им имена и веднага го обявяват за популист.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би и във Франция ще стане същото, но за Германия силно се съмнявам да преизберат танте. Това ще е пълния провал не само на германия, но и на Европа.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че тъкмо там се разходиха дет ще има избори кат за проба на почвата дали има разхождения по въпроса на популистите,а кои са те де,ако не са национал-социалисти коит обикновено популяризират та чяк изкрастализират тогаз кои са,че да ги проверяват отгоре по старшинство,значи в другия случяй отлагат заради популяризирането докат не започнат да се чешат от краста,тогава положението спи преди сън да се почестват взаимно и от популяризиране пак някой да е на върха кат на върбата и с клонки,и с карта
36
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Вотът доказва само че ятагана не е играл достатъчно в холандия, но има време, тюрбаните вече имат партия в парламента и са няколко млн души вече
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е загубил, само той печели привърженици. Лъчът надежда е в това, че ще повиши избирателната активност, но то е по-скоро заради скандала с Ердоган и емисарите му, които шетат из Европа.
34
4
 
13
 
! Отговори
Lost Kingdom преди 7 години
Но не можете да върнете Великобританияяя! :)) Ако перифразирам една *** песен на М. Илиева: Меркел, щом нямаш UK , значи нямаш нищо,. нямаш нищо, нищо! хахаха
33
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамувам се от популисти като Левски, Ботев, Вазов, Хайтов и други. Да живеят продажниците като Плевела, Борисов, Куневица, Паси и др. , за които България е само територия принадлежаща на Еврогей братството и българското население може да се подлага на геноцид. Колкото по-скоро изчезне толкова повече милиони в банковите сметки на продажниците. В края на краищата всяка услуга се заплаща добре от Сорос. За все още оцелелите има последен шанс с 17 за Обединени Патриоти за изгонване на продажницит
32
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Там продължават да си въобразяват "впрягайки каруцата пред коня", че популистите са виновни и са заплаха. Истината е че възхода на такива партии е СЛЕДСТВИЕ на политаката на досегашните партии които са истинските виновници!