Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби

Вотът в Холандия бе ключов, следват Франция и Германия
16 мар 2017 11:07,
106
Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби
Снимка: Reuters

Политическата върхушка в Холандия запази властта си, въпреки че загуби гласове за сметка на настроените против имиграцията националисти и други по-нови партии, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Още по темата
Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте спечели най-много гласове на най-внимателно наблюдаваните избори в Холандия в последно време и това поставя премиера в силна позиция да състави ново правителство, отбелязва изданието.

Партията на Рюте си осигури победа над Партията на свободата на Герт Вилдерс и, според предварителните резултати, е на път да получи най-много места в парламента.

Предполага се, че премиерът вероятно ще трябва да избира между различни възможности за коалиция, чието съставяне може да отнеме месеци - средното време за това в Холандия е три месеца, а рекордът е над 200 дни, изтъква британският в. "Гардиън".

Политическият спор между Холандия и Турция позволи на Рюте да блесне дни преди изборите. Това вероятно засили явлението, наричано "премиерски бонус" - увеличаване на гласовете за този, който е на власт, изтъква британският в. "Индипендънт".

Холандските избори са първите от три ключови гласувания в Европа, на които популистки политици се очертават като сериозни претенденти. Анализатори прогнозираха, че евентуално силно представяне на Вилдерс би подпомогнало кампаниите на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен във Франция и на партията "Алтернатива за Германия" в Германия, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Вилдерс не оправда очакванията на тези избори - той постигна увеличаване на представителството на своята партия в парламента, но не успя да убеди решаващ дял от гласоподавателите да подкрепи крайните му позиции за спиране на мюсюлманската имиграция и отказване от Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Резултатите бяха приветствани от проевропейски политици, надяващи се, че изходът от изборите в Холандия може да помогне за ограничаване на възхода на популистите, настроени против ЕС и антимюсюлмански сили, които Вилдерс символизира и които заплашват да разрушат общността. Избирателите все пак възнаградиха десни и десноцентристки партии, споделящи някои от неговите твърдолинейни послания.

Изборите бяха внимателно наблюдавани като предвестник на възможни тенденции в година на важни гласувания в Европа, включително във Франция след няколко седмици, а по-късно в Германия и евентуално в Италия.

Много от холандските партии, които надделяха на изборите, подкрепят ЕС - това е рядък лъч на надежда в момент, когато популистките сили създават екзистенциална криза за общността, а Великобритания се готви да напусне блока, коментира американското издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
16
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
А защо е така сега ще поясня.Ами защото г-н Юнкер изрично предупреди,че който каже истината няма да получу никакви пари.И медийте на каишка започнаха да възхваляват VVD и хептен популиста Марк Рюте.Не ви ли прилича днешната ситуация на фашизъм.Всички да хвалят ненормалното а да премълчават нормалното.Абе май хитлеризма още не си е отишъл от Европа.Само се съмнявам за сега.Но ако се започне с факлите,шествията и кладите ,на всички ще ни светне."Трудът те прави свободен" Познато ли ви е и от къде?
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дума на годината трябва да стане популизма. От анализите в статията се разбира, че лъч надежда за Европа е увеличаването на мюсюлманската имиграция и не излизане от ес, да се изкара, че популистите са с ментални проблеми, твърдолинейни послания и за разрушаване на общността. На всяка цена както се казва. Сами ние непопулистите сме хубави, а всички останали са лоши и създават екзистенциална криза с популизките си изказвания.
29
1
 
16
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Не съм убеден че VVD,(партията на Марк Рюте) спечели изборите в Холандия. Да погледнем реалноста в очите.Реално не Рюте а Вилдрес спечели от тези избори,защото добавя 4 места км 15-те които имаше до сега,а Рюте губи 5 от 21-но, което имаше.Най-големият губещ се оказа партията на труда която от 71 места преди ,падна на 31. Но това се премълчава умело от всички (ще почсня по доло защо).Казва се,че има печеливш и губещ,но не се посочва кой какво е спечелил и какво загубил.Хитро нали.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признах го за най-великият комбинатор. Когато се налага си върти схеми с ИД. Когато се налага си върти схеми с Путин. Когато се налага си върти схеми с Рюте.И никой копче не може да му каже.
27
1
 
26
 
! Отговори
Дуло преди 7 години
Всъщност и последният лъч надежда за Европа угасна в Холандия - ще продължават да се налагат *** ценности, псевдолиберастия и фалшива толерантност. Пътят към затриването на националните държави е открит!
26
1
 
25
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ако не беше услугата, която му направи Ердоган, този нямаше да спечели. Такава постановна и кухата глава на Тиквун не може да роди. Холандецът забранява турски сборища, *** излизат на простест и ядат бой. *** холандци си казват: "Този премиер е супер! Ще ни пази от ислямистките ***!"*** турци пък си казват: "Само Ердоган ни защитава. Ще гласувам за него на референдума. "И така. Умните и богатите пак прецакаха простите и бедните. Честито. Религия, държава... нямат значение.
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган пак спаси Европа!Велик е!
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко отчаяно продажни сте, днес.Като всички останали псевдомедийки. Сладка ли е соросоидната пара, изедници?
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Халифатът като бъдеще "лъч надежда" ли е ?Имаче тоя *** е ясен.Врътнаха дружеската постановка с Ердоган за да си помислят хората че не му е играч и да не гласуват за Вилдерс.Пищят за демокрация а сякаш не знаят,че след около 30-40 г мюсюлманите ще са мнозинство и дори със силата на демократични избори ще обявят халифат.А те няма да чакат избори.Лъч надежда?Хах по скоро пропиляване на последни шансове.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Холандскотурската уйдурма хвана дикиш.
21
9
 
5
 
! Отговори
Space X преди 7 години
81% гласуваха ЗА Обедина Европа
20
2
 
5
 
! Отговори
Space X преди 7 години
26% от имащите право на глас. В действаща демокрация такъв процент гласували си е направо чидо
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не не понял! Герб сега като като загуби изборите, руските хакери ли ще са виновни.
18
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже колко ненормалници пишат глупости. Къде се е чуло и видело българин без образование и ценз да коментира как холандците да си управляват държавата. Погледнете си вашата бе кретеноиди? Аман от русофилска ***. Защо не ходите да работите в Русия, а само на запад гледате изчадия.
17
25
 
5
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Да живее обединена Европа. Българи, има шанс за нас.
16
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега не разбрах, има ли намеса на руски хакери или няма. Май само като загубят неолибералите, тогава има руска намеса."За такива, като теб, които не са в състояние да разберат и простичките неща ще припомня, че поради опасения от руска намеса, броенето на бюлетините е ръчно. Понял?
15
18
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен-Имаше ОПИТ за намеса на кремълски хакери...Холандците обаче се светнаха и проведоха изборите изцяло на хартиен носител, което веднага и даде резултат .Следващата"победа" на *** се отлага до изборите в Бг.
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде на бас,че след изборите всички тези държави ще клекнат на Ердо.
13
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това показва че холандците вече са малцинство в държавата си
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа съвсем заприлича на радостният вой на троянците,когато "уж" гърците си заминали и им оставили за подарък един "троянски кон",като дар от боговете.Решаващата роля за този самуубийствен акт е изигрл един актьор,който примамил троянците,да си вкарат коня в крепостта...Ама вие тоя филм сте го гледали нали?Гледали сте,ама не сте мислили.Мислила е и предупреждавала само Касандра,която считали за луда!А случайно сега да гледате съвременния филм "Троя" и предупрежденията на "касанд