Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби

Вотът в Холандия бе ключов, следват Франция и Германия
16 мар 2017 11:07,
106
Лъч надежда за Европа: Популистът Вилдерс загуби
Снимка: Reuters

Политическата върхушка в Холандия запази властта си, въпреки че загуби гласове за сметка на настроените против имиграцията националисти и други по-нови партии, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Още по темата
Народната партия за свобода и демокрация на министър-председателя Марк Рюте спечели най-много гласове на най-внимателно наблюдаваните избори в Холандия в последно време и това поставя премиера в силна позиция да състави ново правителство, отбелязва изданието.

Партията на Рюте си осигури победа над Партията на свободата на Герт Вилдерс и, според предварителните резултати, е на път да получи най-много места в парламента.

Предполага се, че премиерът вероятно ще трябва да избира между различни възможности за коалиция, чието съставяне може да отнеме месеци - средното време за това в Холандия е три месеца, а рекордът е над 200 дни, изтъква британският в. "Гардиън".

Политическият спор между Холандия и Турция позволи на Рюте да блесне дни преди изборите. Това вероятно засили явлението, наричано "премиерски бонус" - увеличаване на гласовете за този, който е на власт, изтъква британският в. "Индипендънт".

Холандските избори са първите от три ключови гласувания в Европа, на които популистки политици се очертават като сериозни претенденти. Анализатори прогнозираха, че евентуално силно представяне на Вилдерс би подпомогнало кампаниите на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен във Франция и на партията "Алтернатива за Германия" в Германия, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Вилдерс не оправда очакванията на тези избори - той постигна увеличаване на представителството на своята партия в парламента, но не успя да убеди решаващ дял от гласоподавателите да подкрепи крайните му позиции за спиране на мюсюлманската имиграция и отказване от Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Резултатите бяха приветствани от проевропейски политици, надяващи се, че изходът от изборите в Холандия може да помогне за ограничаване на възхода на популистите, настроени против ЕС и антимюсюлмански сили, които Вилдерс символизира и които заплашват да разрушат общността. Избирателите все пак възнаградиха десни и десноцентристки партии, споделящи някои от неговите твърдолинейни послания.

Изборите бяха внимателно наблюдавани като предвестник на възможни тенденции в година на важни гласувания в Европа, включително във Франция след няколко седмици, а по-късно в Германия и евентуално в Италия.

Много от холандските партии, които надделяха на изборите, подкрепят ЕС - това е рядък лъч на надежда в момент, когато популистките сили създават екзистенциална криза за общността, а Великобритания се готви да напусне блока, коментира американското издание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НЕ Е ЛЪЧ НАДЕЖДА А ПОРЕДНАТА ТРАУРНА ПАНДЕЛКА НА РЕВЕРА НА ЕВРОГА!И ЗАЩО КАТО ПАПАГАЛИ НАРИЧАТЕ ПОПУЛИСТИ ТЕЗИ КОИТО ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ
10
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом Еврсъюз, привет ислямо- терористки съюз.
9
29
 
6
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Днес е лош ден за Путин и Ердоган. Идват още много такива дни за тях.
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега не разбрах, има ли намеса на руски хакери или няма. Май само като загубят неолибералите, тогава има руска намеса.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не е загубил защото Рюте се измести надясно. Журналисти мислете малко
6
0
 
12
 
! Отговори
Нищо преди 7 години
не е загубил, а спечелилият не е спечелил кой знае какво,с оглед на това,колко партии,колко депутати вкарват в 150 местния им парламент!
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Лъч надежда за третополовите либерасти и со.ро.со.и.ди. за нормалните хора са тежки облаци.
4
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 7 години
ERDOGANE, POSKAI PASMINATA I DA SE RE6I VAPROSAT EDIN PAT ZAVINAGI S EVROPA !
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъч надежда за третополовите либерасти и со.ро.со.и.ди. за нормалните хора са тежки облаци.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То нормално като дават на маймуните да гласуват как ще изберат десния? *** народ!
1
3
 
35
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Браво на коментар 1! За разлика от заптието ...е улучил в 10тката!