На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз

В Холандия спряха приливната вълна, нужни са още повече такива вълноломи
16 мар 2017 19:48, Елка Василева
111
На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз
Снимка: Reuters

Въздишка на облекчение: холандците осуетиха триумф на Геерт Вилдерс - и показаха, че десният популизъм може да бъде спрян. Дано техният вот окаже сигнално въздействие върху предстоящите избори във Франция и Германия.

Демократите в Германия, Франция и други страни от ЕС със сигурност са въздъхнали с облекчение, след като стана ясно, че Холандия все пак не залитна към десния популизъм - либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Герт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше.

След триумфа на популизма на референдума за Brexit и на президентските избори в САЩ холандските избиратели отправиха еднозначно послание и теглиха червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, пише Бернд Ригерт в коментар за Дойче веле.

Важен сигнал

Техният вот е важен и като сигнал към избирателите на президентските избори във Франция през май и на парламентарния вот в Германия през септември. Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени.

Покрай кризата с Турция холандските избиратели очевидно са стигнали до извода, че не желаят да поверят управлението на страната си в ръцете на човек като Вилдерс. И нищо чудно всъщност: неговите рецепти за проблемите на Холандия изглеждат недомислени и незрели - и много приличат на това, което наблюдаваме напоследък в САЩ или във Великобритания.

Именно върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия. Във Франция обаче няма да е никак лесно: Франсоа Фийон на практика сам се изкарва от играта, а това означава, че националистката Марин льо Пен трябва да се пребори с един-единствен сериозен опонент - Еманюел Макрон. Именно за него трябва да гласуват французите, ако искат да предотвратят победа на Льо Пен в надпреварата за Елисейския дворец.

В Германия ще е навярно по-лесно: с попътния вятър от Холандия и с разумни аргументи умерените сили в страната може би ще успеят да осуетят високи изборни резултати за популистката "Алтернатива за Германия".

Но овладяването на популизма винаги си има своята цена. Видяхме го и в Холандия, където либералната партия на премиера Рюте беше едва ли не принудена да направи завой надясно, за да отнеме вятъра от платната на Вилдерс.

Казано другояче: дори да не печелят изборни победи, десните популисти влияят сериозно не само върху дневния ред в политиката, но и върху поведението на останалите политически сили.

А в случая с Холандия трябва да се има предвид и друго: Марк Рюте просто извади голям късмет с гротескните провокации на турския президент Ердоган, който, без да иска, накара холандците да застанат зад правителството си. Рюте натрупа допълнителни точки именно заради твърдия си курс към Анкара.

Холандците успяха. А другите?

А що се отнася до ЕС - сега Общността трябва да се възползва от холандската инерция. Идната седмица в Рим ще се проведе среща на върха, на която ЕС ще отпразнува рождения си ден. Тъкмо на празника си Евросъюзът просто е длъжен да се обедини срещу популистките тенденции в Европа.

Залитания, каквито наблюдаваме в страни като Унгария, Полша и Гърция с нейното ляво-популистко правителство, трябва да бъдат ясно назовани и осъдени.

Избирателите в Холандия успяха да спрат голямата приливна вълна. Сега на ход е ЕС - именно той трябва да се погрижи за изграждането на още повече такива вълноломи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: избориесХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
8
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
Единствения ход и шанс на Европeйския съюз е да спре да се репчи на Русия. Повече от всичко сега ЕС трябва да е с Русия, че турските кр,етени могат да нападат само когато дадена страна и организация са слаби. Сега ако ЕС беше силен ердоган щеше да се моли на европейските лидери за прошка, както го направи с Путин.
34
7
 
29
 
! Отговори
Боб преди 7 години
И какво им е бравото??? Жалка радост... Истинките защитници на Европа са Вилдерс, ЛьоПен и Орбан и е добре, че ги има.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А... там КОЙ е преброявал гласовете? Защото не вярвам това да е само нашенски патент!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eto kvo predstoi v BG.Rashko ginerala shte napravi referendum i vuprosa shte e dali da izlizame ot EU?I shte manipulirat vota i vmesto evro,shte turguvame s rubli v Evraziya.Tova e 1000%,ako izberete bsp,dps i patriotite(Volen goliam bulgaren,no pee himna na Rusiya i razvyava tiahnoto zname v BG) mislete!!!
31
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниската земя устоя, но Франция ще повлече ЕС към дъното. Защото холандците са едни надрусани коопелета, които ги интересува дали утре ще има тревичка в кафенето
30
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 7 години
На снимката се виждат глупави феминистки и заблудени гейове. Подобно на тези, които съсипаха Швеция.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Васи и пасквила!! :-)!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не се ли срещата че целия цирк беше договорен между Ердоган и холандското правителство за да спечелят те изборите вместо антиислямистката партия. Много плювни от двете страни а нищо сериозно. Сега след изборите ще пляснат и ще се прегърнат с Турция. Холандците пак ги изиграха. И те са Уфце като нашите избиратели.
27
1
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 33 СНННещо май не разбирам защо употребяваш думата впрегнахте не ми пука нито за фе.со.вете, нито за краварите и наглосаксите въпроса е в цялата тази дандания ние да сме някак си по-добре ,ако разбира се можем да си го разрешим или ни разрешат.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кое му е ... бравото ! С какво това ще ни подобри живота !? Ще спре ли това демографската криза , ширещата се престъпност, наркоманията , заселването на ,,бежанци'', тоталната мизерия и безизходица !? Жалки платени либерални драскачи !
25
3
 
10
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Ай какви убавици как добре ще ми мърсуват във харема тия глезли.
24
8
 
3
 
! Отговори
СНН преди 7 години
до 31 - смешен си ти - Тръмп и Мей(и техния сибирски помощник) не само вярваха, а чакаха резултатите в Холандия като знак за унищожението на Европа. Даже впрегнахте и турците в атаката срещу ЕС. Обаче холандците не се уплашиха.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да викат Алах Агбар и да слагат бурките и чаршафите.
22
5
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да попитам някой наистина вярвал ли е ,че Вилдерс ще спечели така ,че да може да диктува и да направи правителство. По-скоро целия този театър е адресиран към Франция където шансовете на Марин Льо Пен са много по реални и по този начин се опитват да втълпят ,че има някакъв отлив така,че хайде малко по-тихо с фанфарите и да се изчака вота във Франция .
21
8
 
2
 
! Отговори
ереджеп преди 7 години
до 24 - е как пишлемето Вилдерс няма да получи увеличение на подкрепата - Ердоган и ИДИЛ бяха готови война да започнат, за да му вдигнат процентите. Обаче холандците са СМЕЛИ и не се огънаха, не се уплашиха, а удържаха победа. Жалки слуги на американците и ИДИЛ.
20
2
 
13
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ОТ ЕДНА СТРАНА ДОБРЕ ,ХОЛАНДИЯ ОСТАВА В ЕС ! НО ОТ ДРУГА СТРАНА ЗЛЕ ,ТОЗИ РУТЕ ЛИ Е МУТЕ ЛИ Е НЕ ГО ЗНАМ ,НО НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО ЗА ДА СПРЕ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА В ХОЛАНДИЯ ! ТЪЙ КАТО Е ГОЛЯМ ДЕМОКРАТ НЯМА ДА ПРИБЯГА ДО КРАЙНИ МЕРКИ СРЕЩУ МЮСЮЛМАНИТЕ ! А ДРУГИЯТ ВИЛДЕРС ПОНЕ ЩЕШЕ ДА ИЗГОНИ МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ ХОЛАНДИЯ ,А КАКВО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ! ХОЛАНДЦИТЕ МОЖЕ И ДА СЪЖАЛЯВАТ ЗА ИЗБОРА СИ ,КОГАТО МЮСЛЮМАНИТЕ ИМ СЕ КАЧАТ НА ГЛАВИТЕ !
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната статия, която възхвалява шериата, Ал Зенки, Джаиш Ал Ислам и Джабхат фатех Ал Шам. Срам.
18
2
 
2
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 7 години
До Nadia Nikolova 85Да ама към по-лошо.
17
1
 
16
 
! Отговори
Пирова победП преди 7 години
"... холандците осуетиха триумф на Геерт Вилдерс - и показаха , че десният популизъм може да бъде спрян ."ЗАСЕГА !
16
4
 
17
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
В холандски израел отдавна няма холандци...всъщност има но не повече от пет процента от населението.Дъчманите отдавна,ненавиждат в какво се е превърнала родината им и си бият шута нейде по света.Познавам такива пичове,здрави момчета,честни ,добри и мъжкари по 2 метра..Дъчмени!В холандски израел няма как да има друг резултат от избори защото там гласуват всякакви тарарамбуки.Мароканци,Суринамци,всякви турци,арабели,дръпнати,евреи разбира се,които са най малкото зло обаче..много може да се каже!