На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз

В Холандия спряха приливната вълна, нужни са още повече такива вълноломи
16 мар 2017 19:48, Елка Василева
111
На холандците браво! Сега на ход е Европeйския съюз
Снимка: Reuters

Въздишка на облекчение: холандците осуетиха триумф на Геерт Вилдерс - и показаха, че десният популизъм може да бъде спрян. Дано техният вот окаже сигнално въздействие върху предстоящите избори във Франция и Германия.

Демократите в Германия, Франция и други страни от ЕС със сигурност са въздъхнали с облекчение, след като стана ясно, че Холандия все пак не залитна към десния популизъм - либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Герт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше.

След триумфа на популизма на референдума за Brexit и на президентските избори в САЩ холандските избиратели отправиха еднозначно послание и теглиха червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, пише Бернд Ригерт в коментар за Дойче веле.

Важен сигнал

Техният вот е важен и като сигнал към избирателите на президентските избори във Франция през май и на парламентарния вот в Германия през септември. Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени.

Покрай кризата с Турция холандските избиратели очевидно са стигнали до извода, че не желаят да поверят управлението на страната си в ръцете на човек като Вилдерс. И нищо чудно всъщност: неговите рецепти за проблемите на Холандия изглеждат недомислени и незрели - и много приличат на това, което наблюдаваме напоследък в САЩ или във Великобритания.

Именно върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия. Във Франция обаче няма да е никак лесно: Франсоа Фийон на практика сам се изкарва от играта, а това означава, че националистката Марин льо Пен трябва да се пребори с един-единствен сериозен опонент - Еманюел Макрон. Именно за него трябва да гласуват французите, ако искат да предотвратят победа на Льо Пен в надпреварата за Елисейския дворец.

В Германия ще е навярно по-лесно: с попътния вятър от Холандия и с разумни аргументи умерените сили в страната може би ще успеят да осуетят високи изборни резултати за популистката "Алтернатива за Германия".

Но овладяването на популизма винаги си има своята цена. Видяхме го и в Холандия, където либералната партия на премиера Рюте беше едва ли не принудена да направи завой надясно, за да отнеме вятъра от платната на Вилдерс.

Казано другояче: дори да не печелят изборни победи, десните популисти влияят сериозно не само върху дневния ред в политиката, но и върху поведението на останалите политически сили.

А в случая с Холандия трябва да се има предвид и друго: Марк Рюте просто извади голям късмет с гротескните провокации на турския президент Ердоган, който, без да иска, накара холандците да застанат зад правителството си. Рюте натрупа допълнителни точки именно заради твърдия си курс към Анкара.

Холандците успяха. А другите?

А що се отнася до ЕС - сега Общността трябва да се възползва от холандската инерция. Идната седмица в Рим ще се проведе среща на върха, на която ЕС ще отпразнува рождения си ден. Тъкмо на празника си Евросъюзът просто е длъжен да се обедини срещу популистките тенденции в Европа.

Залитания, каквито наблюдаваме в страни като Унгария, Полша и Гърция с нейното ляво-популистко правителство, трябва да бъдат ясно назовани и осъдени.

Избирателите в Холандия успяха да спрат голямата приливна вълна. Сега на ход е ЕС - именно той трябва да се погрижи за изграждането на още повече такива вълноломи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: избориесХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 7 години
''...................либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Герт Вилдерс, отявлен противник на исляма''...............................! Има ли някой още съмнения, че евролиберастите са най-големите фенове на исляма и следователно най-големите разрушители на Европа отвътре!?
74
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Не е истина, колко оуигофрeни са се подписале досе'а. Айде, икиндия е, време за баярищник
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото е супер зряло либералите да вкарват по 1-2 милиони бежанци всяка година, нали?
72
0
 
6
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
Работата на медиите е да информират, не да казват кое е правилно(според тях) и кое не...
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКое точно е опасното?Твойта жена и деца курбан за мюзлемуните ли ги искаш, или какво? Мохамеданковците разбират само от едно - юмрук в стоманена ръкавица. Когато ти тъпчеш и унижаваш са хрисими и добрички, като им се дупиш те обличат в оранжев гащеризон и акбарват. Не е истан колко сте прости. Ако европендехите ви кажат, че собствените ви майки са популисти, и тях сте готови да заклеймите моментално. Либералния *** трябва да бъде рециклиран скоропостижно.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А в България -Лягай си, Бойче.Пак си пиян.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на бас мога да се хвана че изборите са маниполирани , или пък гласувалите не са холандци а прелитащи скакалци , явно чистите холандци паднаха под 30 процента
68
19
 
2
 
! Отговори
А в България - преди 7 години
Няма алтернатива на ГЕРБ.Няма кой друг, освен тях, да работи за благото на България!БСП, ДПС, Атака, ВМРО - руски партииДОСТ- турска партия
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е изненада понеже 30 % от избирателите са с потури и фереджета.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво се радват, и да са спечелили, печелят с 1/3 по-малко гласове от предишните избори, следващите най вероятно няма да ги спечелят.
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема се пУашите! Га му дойде времето султан Ердоган ще спре и френската климатеричка.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде всички дето врякахте до вчера , как идвали некви крайно десни помииии - сте свободни. Очевидно е че нищо не разбирате от политика!
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, популисти, дърти гл.сти....ко стана бе? Спичели ли, ша разтургаме ли Ивропата? Само кажете кога - за Гошко в мазата питам, хахахаха.....
62
7
 
14
 
! Отговори
дядови преди 7 години
Радостта ще бъде кратка, плачът и последствията много продължителни ! Ердоган ги подпука вече !
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...а популистът Герт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше.""Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени."===Така ги спряха, че от 15 станаха 19 в парламента - с 4 човека повече. Бавно, малко по малко, популистите ще превземат Холандския парламент. Тенденцията е опасна, но авторката изобщо не е забелязала. Явно е била заета да превежда чужди статии.
60
10
 
16
 
! Отговори
Оскидент преди 7 години
Има една абсурдна опорна точка на соросовите шамани и техните ***- националистическата вълна е Европа е замислена/дирижирана/платена от Кремъл, за да руши нашия европейски земен Рай. Само че европейските националисти малко по на запад от нас не понасят нищо източно, вкл. руско, българско и т.н. И те така.
59
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Ес се бори с популизма, ще го надборят другите и ще си направят едно джамахири на негово място. Първо ще станат мнозинство, после ще вземат местната власт, след това държавната и накрая и самия ЕС - напълно демократично и с избори. Нека празнуват сега Пировата си победа - празнуват края си.
58
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само браво! Всеки Холандец който е гласувал против популистката партия над 100 години да живее! Българи турци и роми общо над два милиона сме зад граница за да може да работим и изхранване семействата си! Някои се молят на сатаната да се разпадне Европа, е добре де, ако се разпадне Европа и се вьрним тия два милиона в Бьлгария де ще работим?
57
2
 
22
 
! Отговори
Ниските земи преди 7 години
Казва се Нидерландия! Холандия е само една област в тази държава.
56
2
 
18
 
! Отговори
Проценти преди 7 години
Пишете в цифри и числа, за да се види "чутовната " победа на т. нар. антипопулисти. Като "катастрофалните" загуби на Льо Пен- тя получава 28%, първият 30 и ни съобщават, мимоходум, че лошите губя изборите.