Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси

Руските пазари потърсиха нови перспективи, европейските - също
18 мар 2017 22:09,
225
Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси
Снимка: архив Reuters

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС, цитиран от Investor.bg. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари.

"Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ЗА КАВКАЗЦИТЕ НЕ МНОГО ВЯРНО. В СОФИЯ ЩЕ ВИДИШ МНОГО ПОВЕЧЕ РОМИ В ЦЕНТЪРА, ОТКОЛКОГО В МОСКВА КАВКАЗЦИ И ДРУГИ ТАМ ОЧИ.
103
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време в руско заклаха (буквално) шефа на Роскосмос. Егати държавата нещастна !
102
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите към Русия нямат абсолютно никакъв ефект върху българската икономика.Българските политици които искат отмяната им защищават руските интеререси а не българските.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzПричина - анексията на Крим, руската подкрепа на терористи в Донбас и Луганск Следствие - санкцииНе си много умен, да знаеш.
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лихва за ипотечен кредит в България - 4-5%Лихва за ипотечен кредит в Русия - 15-18%Точно толкоз по добре е в България сравнено с Русия.
99
0
 
2
 
! Отговори
77047 преди 7 години
129 коментар е в отговор на 139 коментар. Схващате ли колко коментара са изтрити само за няколко секунди? Време е да спрете да коментирате!
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzТова са празни мантри. България е изнасяла стоки за около 20 млн към русия преди санкциите на Путин. От три години насам бизнесът се преорентира и износът към ЕС и други страни реално нарастваше с 30% на годишна база. Санкциите на Путин нямат абсолютно никакъв ефект срещу България. Това е истината.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...санкциите срещу нея.. не се отразяват....Ако санкциите срещу Русия не работеха руски агенти като Радев и Нинова нямаше постоянно да *** за тяхното премахване.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oeruioАбе не е рядкост в последно време руснаците да ядат беларуска риба :)))
95
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 139: Не, ти бъркаш причина и следствиеСанкциите бяха срещу Русия (причина) а носят най много загуби на сателитните (на Запада) държави като България (следствие). И така ще бъде докато правим външна политика само за да получаваме еврофондове. На ниското магаре всеки се качва.
94
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рассия е богат страна и световна икономика, санкциите срещу нея изобщо не й се отразяват.Булгария е малка страна с нищожна икономика. Санкциите на Рассия много й се отразяват - не може да си купува нискокачествен петрол на тройна цена, не може да прави фиктивния износ на руски стоки, уж са произведени в ЕС и много други далавери.
93
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzБъркаш причина и следствие. На никой не му пука за руснаците. Санкциите на Запада срещу Русия бяха срещу политици и фирми. Санкциите на Путин срещу Запада обаче директно бръкнаха яко в джоба на руснаците.
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЩеревТурски домати основно се изнасят за Русия.. ако не знаеш, да ти кажа.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТАКА ЩЕРЕВ, САНКЦИИТЕ МОБИЛИЗИРАХА РУСКИЯ НАРОД И ТЕ РАБОТЕЩИТЕ ПОЛУЧИХА НЕВИЖДАНО ПО МАЩАБИТЕ СИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ- ОТ НАД 40%- ЗНАЧИ ОТ 160 ЛВ НА 230 ЛВ- 70% РАБОТЯТ НА ТИЯ ЗАПЛАТИ- СПРАВКА РОССТАТ. И НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ЦЕНИ- ТЕ СА КАТО У НАС. А СЕГА ОТВОРИ КОЯ ДА Е РУСКА БАНКА И ВИЖ ЦЕНАТА НА ЗАЕМА- ТИ МОЖЕШ ЛИ ДА СТАРТИРАШ БИЗНЕС С ТАКЪВ ЗАЕМ, ТУК Е СЪЩОТО- А ТАМ ИСКА ЛИ СЕ ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ- НЕ НАЛИ.
90
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Василев: Много си се загрижил за руския народ. *** и ги кажи тия приказки на руснаците та да те заплюят. Руснаците не са хора, които ще продадат родината си за едно англосаксонско потупване по рамото, тук Майдан няма да мине. Вчера Русия празнува три години от присъединяването на Крим към Руската федерация. И това беше направено с референдум без проливане на кръв въпреки 20 хилядния украински контингент.А западните пишман демократи и техните сателити и до днес скърцат със зъби, но полза няма
89
2
 
9
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
До Анонимен 141Ако целта ми е реклама, то бих ви изтъквал качеството на турските домати, които ние ядем. Удряш го в стената, а той отскача като топка за тенис. Ей това се казва качество и е точно за нас.
88
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЩеревПроизвеждаме каквото произвеждаме. В България е 4 пъти по добре от русия без да имаме нефт и газ. Русия произвежда корупция и войни. това е истината.
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
три години поред руската икономика е с 5% икономически спад. Според руски икономисти Русия ще се измъкне от стагнацията след 20-25 години. Честито.
86
4
 
2
 
! Отговори
681 преди 7 години
Единствената полза за РФ от Крим, е че не плащат вече на укрите за Черноморския си флот! В замяна мъкнат на шията си и кримчаните. От руснаците всички това чакат - икономическа и военна помощ. Вижте уж размирните украенски републики. Цялото им мъжко население е напуснало страната си, а се молят на руснаците да ги освободят. Да ви напомня нещо това? Досущ нашенско поведение.
85
4
 
13
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Никакво сваляне на санкциите! Те добре действат на братушките. Така ги мобилизираха, че яко дръпнаха напред: възстановиха си армиятя, икономиката, селското стопанство... Заеха 2-ро място в света по износ на пшеница, а някого ние с украинците смятахме, че храним целия ссср... А какво произвеждаме ние?