Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси

Руските пазари потърсиха нови перспективи, европейските - също
18 мар 2017 22:09,
225
Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси
Снимка: архив Reuters

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС, цитиран от Investor.bg. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари.

"Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки руски слуга трябва да говори за сваляне на санкциите, като подчертава ОГРОМНИТЕ загуби за България и ЕС, за ПРОТЕСТИТЕ на европейските фермери и производители, които ИЗНЕМОГВАТ и как санкциите изобщо НЕ ВРЕДЯТ на руската икономика , а я УКРЕПВАТ.
83
2
 
11
 
! Отговори
до 144 преди 7 години
Хахаа..ми няма лошо!Крим никога няма да бъде даден на хохлите и рврогейците ще си продават *** на луната.Единствено удлуга правят на Русия,и когато го исъзнаят ще бъде мнооого късно,то вече е късно!А тоя лудия с прическа кукурукуку може квото си иска да лае!
82
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп:"Докато не бъде върнат Крим, санкциите остават". Въпросът е приключен.
81
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако санкциите не работеха нямаше негодници като Радев и Нинова да лягат и да стават с пяна на уста за тяхното премахване.
80
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е грешка, която скоро ще бъде поправена.
79
1
 
2
 
! Отговори
от 140 преди 7 години
Да се чете "Стабилен".
78
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изнасям факти, а не мечти и пожелания: Преди няколко дни S&P повиши кредитния рейтинг на Русия от "Стандартен" на "Положителен".Руската икономика преминава във фазата на ръста, а европейската - в зоната на турболентността.
77
6
 
14
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Русия намври нови пазари,еврогейците намериха това което най много търсят,тарамбуки с големи черни ...носове,и "второ качество" хора от източна ефропа да си пробутват ***..ми бизнес!
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом имат пари да си купуват атомни подводници по 5 милиарда долара бройката не ги мислете.Добре са.А за местните политици санкциите са добре дошли.Иначе народът ще вземе да мисли за нови лица в политиката.Сега е лесно онези са лоши,те са добри.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ембаргото е правилно!Обидно е държава с територия една осма от територията на сушата на земята и 140 млн население да се унижава и търпи гаврите с народа й!При правилни ръководни кадри -както при Сталин- Русия отдавна щеше да е "правилна"!Преди 50 г във всички китайски селски къщи направиха вагрянки,създадоха 1 милиард промишлен пролетариат,пратиха "ентелегенцията" да строят диги по реките и вече са световен завод с най-висока производителност на труда и най-ниска себестойност на продукцията!
74
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен:) *** факта. Ти ходил ли си в Москва да видиш какво е от кавказци, и дръпнати маймуни? Разходи се из центъра и ти пожелавам успех да видиш някой със славянска външност.
73
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия остава бяла и православна държава, а Европа се ислямизира и маймунизира. Факт !Е, тогава кой има по-добро бъдеще според вас ?....По-добро бъдеще има ЕС естествено. Що за въпрос! Навярно си русофил.
72
10
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
ЕС действа на принципа : "Не е важно ние да сме добре, важно е руснаците да с зле".Само, че европейската *** върви стремглаво надолу, докато Руската федерация е в подем.Санкциите стимулираха руското производство.Днес руснаците си произвеждат всичко сами.Русия остава бяла и православна държава, а Европа се ислямизира и маймунизира. Факт !Е, тогава кой има по-добро бъдеще според вас ?
71
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея лозунги ги чети на баба си :))) помня ви колко бяхте напред. *** хора, бедни, трушия и зеле, пари за екстри няма, ток от време на време, портокали по Коледа. Абе даже ако питаш мен в Топ 3 бяхме по икономика в света:)))Болни пенсии
70
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ съсипаха Украйна.
69
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Втора скорост,не е обидно. СССР ни е държал 60 год в изолация нормално е да сме назад от развитите държави. С повече работа и труд , ще ги догоним.Такава е реалността хубава или лоша.
68
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече с тия митове за "западните технологии"!!!!!!!!!!!!! Руснаците когато са изобретявали едни от най-големите достижения в науката и технологиите, краварите са се разправяли с индианците! И съветската школа е една от водещите! А че се опитаха да ги подлъжат и всичко да затрият, КАТО У НАС, слава Богу успяха само данякъде!!!! Сега да му мислят! Руснаците се отърсиха от лъжливите обещания на западенците и втори път лицемерните сим приказки няма да ги излъжат!
67
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До опетков 115То пък някой вече се е затичал към тая ориенталска еуропка!!! Руснаците вече отчетоха, че само за едно тримесечие са се върнали над 150 000 души! А колкото до авоарите - че сам Путин им предложи на западняците да им ги конфискуват! Пука му на него, така и така са награбени! Ама преди 2 години, като обяви данъчна амнистия и 80% всички си прибраха парите в Русия! А който не - негова си работа! Ти знаеш ли какво строителство върви сега в Русия? Това да не е без пари? А тъпите еуропч
66
9
 
8
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Кога ще има санкции за Холандия и Германия? Това са фашистки страни!
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 87До 105Ха-ха-ха.......ти въобще другаруваш ли си с главата си???? укропската "икономика" имала ръст 4,7%? Хи-хи-хи....след като падна за три години с 38%??? И откъде "изкопа" тези 4,7%? За сметка на това, че в баланса им не влизат отцепения Крим, Донбас....Че не плащат нито майчински, нито осигуровки, нито пенсии на над 10 милиона души? Е, така и баба може да "спести"! А това, че им дадоха 12 милиарда да закърпят положението, ама сега КОЙ ще го връща? Съсипват си ВСИЧКИ ПРОИЗВОДСТВА