Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси

Руските пазари потърсиха нови перспективи, европейските - също
18 мар 2017 22:09,
225
Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси
Снимка: архив Reuters

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС, цитиран от Investor.bg. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари.

"Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Санкциите са една слаба и половинчата мярка от това, което ЕС и САЩ трябваше да приложат спрямо империалистическия агресор лилипутинова Русия. Трябваше да се конфискуват имотите и авоарите на всички руски ***-милиардери и олигарси, приближени на Путин, да се изгонят от Европа и САЩ посланици, търговски представители и всякаква друга остальная ***. Всеки руснак, опитващ се да влиза в ЕС да се изпитва на тема "Кримнаш" и да не му се дава виза при неудовлетворителен отговор.
63
7
 
5
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Полша цивилизована..................ти ми оправи деня човече-хахахахаааааа
62
8
 
13
 
! Отговори
до 88 от славянин преди 7 години
И с какво точно ''слонът'' ЕС ще размаже хапливия ''лилипут'' Русия , киро!? Слонът преди да се гътне, най-много да се продриска предсмъртно! А както се вижда, явно не икономиката и голямото БВП спасяват неспасяемите от смърт! Хиените и чакалите в една клетка рано или късно сами се изяждат едни други! Кух си, киро, като тиква на ''демократ''!
61
5
 
11
 
! Отговори
славянин преди 7 години
''Stratfor: Разпадът на ЕС е неизбежен!'' 06 март 2017, 00:31Щом и аверите отвъд океана му бият дузпата на ЕС-ето, значи няма да изкласи!
60
8
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Не берете грижа за Русия-издаяни ли още някоя и друга година,после Европейският халифат ще отмени санкциите на бившия ЕС,ха-ха!Както върви ислямското нашествие, раждаемостта на вече пристигналите и смъртността на местните-10 години и работата е опечена....
59
5
 
22
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Преди 3(три) години бе заявено,че Русия ще фалира до броени месеци и ще клекне.Ми нещо не се получи....Първоначалният шок е преодолян и повечето проблеми са решени.Защо ли?Ами светът просто не е същият,монопол вече няма-каквото ти трябва,все от някъде ще се намери,същото важи и за пазарите.А че към 2030 нефтената индустрия на Русия щяла да закъса....Че то към тая година ще я молят да им разреши да инвестират там!Щото Китай не спи,а завладява нови бизнес-територии.
58
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 82България на едно място да стои Русия трудно ще я настигне в близките 30 години. Русия още не се е отървала от феодализма.
57
6
 
7
 
! Отговори
до 71 от славянин преди 7 години
''РБК : ЦБ РФ: Золотовалютные резервы РФ на 10 марта 2017 года - $391,4 млрд!'' Пролетта на 2015, т.е. преди 2 години са паднали до 356 милиарда! Хайде сега напъни полираното си демократично пипе и сметни падат или се качват резервите на Русия!?
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе. ЕС защо го сложиха на две скорости? България на коя скорост е?
55
20
 
8
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Путин е агент на Запада,иначе няма как да си обесним това което направи.Върна Русия с десет години назад.Сега Русия продава суровини двойно по евтино,скара се с целия цивилизован свят,изхарчи голяма част от резерва,руснака обедня и взе да пие лусиони,няма достъп до технологии и финансиране.Скара украинци и руснаци,анексира един Крим,който и без това си беше руска база.Какво спечели руснака от това,нищо.
54
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия живота е толкова хубав,вие какво правите в тая скапана Европа.
53
6
 
7
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Излишно е да се коментира тази постна и противоречива статия.
52
1
 
2
 
! Отговори
А ти коя си! преди 7 години
До 67Не. Но и двете са факт.
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, ЕС е стабилен, това са дамо временни проблеми които скоро ще бъдат преодоляни. Така ги надъхват чиновниците в Брюксел, но това което не им казват е, че има вече план Б, и тези около 100 000 лапачи в Брюксел може да останат от днес за утре без работа и без пенсии дори, защото скоро всичко ще се срути и фондове, и ЕС. Не им се вярва на някои, хе хе хе, само преди 1 година беше немислимо една от основателките на ЕС да напусне, но Брекзит е факт.
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Междувременно, повишиха рейтинга на руската икономика от стабилен в перспективен.
49
10
 
15
 
! Отговори
до 66 от славянин преди 7 години
Колкото и да се пенявиш, Русия е велика военна сила и може да ви разпори задниците на всички атлантически ***! А кой какво и от кого откраднал е теория! Ти по-добре ни кажи кога твоите отвъдокеански ''божества'' ще се научат сами да си правят ракети и ракетни двигатели и ще спрат да летят в космоса с руски!?
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС налага санкции на Русия, твърди че санкциите работят... докато самият ЕС се разпада аххахахахх егаси сценария. Като да режеш клона на който стоиш и да твърдиш, че дървото ще падне, не клона! Факт
47
17
 
9
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Руската икономика не може да е пьлноправна част от световната - за да си част от световната, трябва да се интегрираш с нея, което те никога не са правили; и да имаш производство различно от това на орьжия и добив на петрол. Някой да е чувал за читаво такова?
46
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санции-манции - резултат след 3 години: Крим е Руски, ЕС се разпада, Украйна никога няма да бъде член нито на ЕС нито на НАТО. Айде пийте една студена водичка сега, наздраве.
45
1
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Въпросните три кораба са откарани от С.Петербург в Индия,където ще бъдат доставени въпросните турбини от ''Зоря-машпроект'' гр. Миколаив. Така украинското предприятие ще заобиколи санкциите.