Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси

Руските пазари потърсиха нови перспективи, европейските - също
18 мар 2017 22:09,
225
Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси
Снимка: архив Reuters

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС, цитиран от Investor.bg. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари.

"Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейските пазари потърсиха нови перспективи и след като ги намериха се върнаха при руснаите. За времето на санкциите започнаха да употребяват 1/4 повече руски продукти и суровини. Само за българчетата важат тея санкции. Особено "поточните" санкции, понеже всички останали си имат тръбички до Русия ;). За това пък, на България и отпуснаха 16 милярда кредит за саниране на панелките... А ще ги плащат на Бойко и Плевенлиев избирателите ;)
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Викаш, търговията с Македония била по - голяма от тая с Русия... 85% от приходите в хазната и от работните места в България се дължат на енергийния сектор. А енергийния сектор в България е Русия. Та, колко казваш е търговията с Македония? Аман от слабообразовани русофоби. Всичките сте една ***. Досущ като близнаци копирани на нискокачествен черно - бял принтер сте в главите - рехави, еднакви, плоски и много евтини ;).
142
5
 
1
 
! Отговори
арести за бандитите преди 7 години
Терористите провеждащи нагло диверсионни мероприятия внушават на наркоманчетата ето окупирахме най важната част на Русия - Украйна - киев без един долар.Даже напротив ограбихме ги предварително и петнадесет процента от ограбените пари ползваха за наглата диверсия..В резултат всички источни народи вкл ПОлша,Украйна <Югославия,БЪлгария РУмъния са ограбени зверски..Поразени са и Гърция,Турция,Кипър,Молдаваия и Беларусия..
141
5
 
2
 
! Отговори
Арести за бандитите преди 7 години
Наркоманите от Брюксел подкрепиха всички нагло диверсионни метежи /отравяне на десетки милиони с пси активни спец отрови,обработка с пси генератори по телевизии и включване на мощни пси генератори за манипулиране н а тълпите срещу много свободни мирни и кротки страни.ПОказно бяха ударени съюзниците на МОсква вкл Либия,Египет,Сирия,Ирак Йемен ..Успяха след внедряване на лични документи с биометрични чипове,наноскенери и холограми. Накрая окупираха част от Русия в Украйна като отровиха 40 000 000
140
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От санкциите Русия в переспектива само спечели. Това позволи да развие слабо конкурентните области на индустрията и на селското стопанство. Икономическите затруднения са не само временни но и привидно свързани със санкциите. Всъщност те са следствие от поевтиняването на нефта и газта. От това Европа и в частност България не спечелиха защото печалбата отиде за да покрие загубите от санкциите
139
2
 
13
 
! Отговори
Оня преди 7 години
До Анонимен 168Руснаците казваш роби били ....а ние какви сме ....а кажи..що в БГ има закони и всички ги спазват ... работиш за 400 лева и трепериш че ако стъпиш на криво ше излетиш...щот са ти казали че много други чакат за твоето място...сподели колко кредита плащаш ...а и сигурно си създържаел , не личеш всяка вечер ракия....а стига гледали чуждите ....а погледнете нашата си кочинка...че шлапкате в калта вече 27 г.и ви ремонтират де що има демократични приятели....
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бре украйната нито е в ес, нито е запада, какви украински агрегати като санкции, гати жалката статия.
137
7
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 169: Защо не отидеш да си разправяш п'ростотиите в някоя квартална кръчма. Марш в к'очината.
136
3
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 168: Хайде клекни и ти. Ей така, за гимнастика. На 18-ти март Русия празнува три години от присъединяването на Крим. И са казали ясно, че преговори по тоя въпрос няма да има. Направете си изводи сами.
135
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин клекна.Руснаците винаги са били или роби, или в сибирска тюрма, те горките не знаят какво е това Свобода.Затова това допълнително обедняване няма да ги стресне много.Ще пият по цял ден и ... так далее !
134
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търговията ни с Македония е по-голяма от тази с Русия.Ние почти нищо не губим от руските контрасанкции.
133
7
 
26
 
! Отговори
Двойни стандарти? преди 7 години
Защо баба Меркел санкционира Русия, а не санкционира фашисткия режим на Ердоган? Или фашистката хунта в Куев? Двойни стандарти?
132
4
 
9
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Явно цената ще я плащаме ние особено в сферата на енергетиката. Когато има ограничения до евтин капитал се забавя икономическото развитие, но също така се извършват необходимите реформи, които са отлагани, за заздравяване на икономиката. Да Москва ще бъде отслабена,но на каква цена?! Недоверието и чувството,че спрямо нея се прилага двоен стандарт неминуемо ще рефлектират върху МО за десетилетия напред. Вярата, че Запада ще ги приеме за равноправен партньор се изпари и в поддръжниците му завинаги
131
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо си клекна. В началото беше "не ни печат" , сега става "може би ни оказват влияние". Няма как да не пречат санкции. Путин определено свали тона и чака с надежда Лудия перчем да му махне санкциите.
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко хора са наясно, че въпросът за Крим и Украйна е вече решен. Въпрос на време е да се изтгъргува и всичко ще отиде по местата си. Проблемът е, че при тази търговия може да бъде включена и България, от която май в ЕС много искат да се отърват.С една дума - ще се повтори Ялта 1945 г.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШОМ ИМА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСКИ ФИРМИ, ТОВА Е СРЕЩУ РУСИЯ, ЗАЩОТО ФИРМИТЕ СЪСТАВЛЯВАТ ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА СТРАНА. ПО ТАЗИ ЛОГИКА НЯМА РУСКИ САНКЦИИ СРЕЩУ ЕС, А СРЕЩУ ФРЕНСКИ И ГЕРМАНСКИ ФИРМИ ЗА МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НАПРИМЕР.А ЩОМ РУСКАТА ДЪРЖАВНА БАНКА НЕ МОЖЕ ДА ЕМИТИРА РУСКИ ЦЕННИ КНИЖЕ В ЕВРОПА, ТОВА НЕ СА ЛИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ?
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото и държавици сателити на САЩ , търгували с Русия, също търпят огромни загуби. Това е то скритата цел на санкциите.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много *** политика на САЩ! Можеш да сринеш чрез санкции някоя малка островна държава, но не и държава разпростряла се на цял континент! Изводите са - целта на санкциите е друга - търговия с Русия продължават да водят определени фирми от Запада контрабандно, а доста фирмички търпят загуби и фалират!
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щов всички правителства в Европа смятат, че Русия решава изхода от изборите им, пък и СЕ знае, ЧЕ Путин реши изборите в САЩ, значи РУСИЯ Е ФАКТОР.
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук пак се изказват абичи!?!Санкции срщу Русия НЯМА!!!!Има такива срещу определени лица и фирми в Русия!!!