Да остана, да си тръгна? Гражданите на ЕС и задаващият се Brexit

Те са като безпомощни деца, без обаче да са виновни
21 мар 2017 20:46, Елка Василева
32
Да остана, да си тръгна? Гражданите на ЕС и задаващият се Brexit
Снимка: архив, Reuters

При несигурността какво ще се случи след Brexit десетки хиляди европейски граждани се борят - често безуспешно - да преодолеят бюрокрацията, която решава дали могат да останат във Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз.

Това се оказва трудна и скъпа задача - от попълване на 85 страници формуляри до представяне на средно 7 килограма подкрепящи документи, от данъчни декларации до подробности за техните пътувания през последните пет години, както и предаване на паспортите им на властите за месеци, пише Ройтерс.

Правителствени данни показват, че заявленията за постоянно жителство са се увеличили след референдума за членството в ЕС миналата година, а през последната четвърт на 2016 г. броят им е бил шест пъти по-голям, отколкото година преди това.

Но 12 800 - или над 28 процента - от молбите, подадени през последните три месеца на 2016 г., са били отхвърлени или обявени за невалидни.

Един от тези хора е 59-годишният германец Дитер Волке, който преподава психология в университета на Уоруик в Централна Англия.

"Трябваше да докажа, че живея тук. Трябва да покажа, че печеля достатъчно пари, бяха ми необходими заявления от моя работодател и т.н. Отне ми три дни да се сдобия с тази информация", каза той пред Ройтерс от дома си в Стратфорд на Ейвън - родното място на Уилям Шекспир.

"Трябваше да посоча всяка дата, на която съм напускал Великобритания, кога съм се връщал, а понеже ми се налага доста да пътувам по работа, имаше много пътувания, за които трябваше да преглеждам тефтерите си и да открия точната дата", обясни той.

Проблем с паспортите

Истинският проблем бил, че той трябвало да предаде паспорта си - нещо, което по думите му било невъзможно, тъй като участвал в проекти на ЕС и проучвания в САЩ.
Затова подал своя формуляр миналия октомври с нотариално заверено копие на паспорта си. През януари получил отказ, защото не бил предал паспорта си.

Той се надявал, че може да кандидатства отново по интернет, като използва германска национална лична карта, която получил след три седмици, но според нова промяна на правилата трябвало да изпрати нов формуляр на хартия и отново да събере всички подкрепящи доказателства.

Вътрешното министерство заяви, че има ясни указания какви доказателства се изискват и "е задължение на човека да ги предаде".

Активисти и политици, включително ревностни поддръжници на Brexit-а, казват, че Великобритания би трябвало едностранно да гарантира, че тези, които живеят и работят в нея, могат да останат, когато приключи формалното излизане от общността, вероятно през 2019 г.

Британската министър-председателка Тереза Мей обаче изключва възможността да бъдат дадени каквито и да е гаранции на трите милиона граждани на ЕС, които живеят тук, докато не бъде договорена съответна сделка за британците, живеещи в ЕС. Това тревожи мнозина.

"Много съм разочарована, че ни използват като разменна монета", каза испанската учителка Моника Обиолс, която живее във Великобритания от 1989 г.

"Формулярите са пълен кошмар, те са много сложни", каза 49-годишната Обиолс, която живее в Лондон със своя холандски партньор и децата си. "За съжаление, не дадох достатъчно информация за децата, затова беше получен отказ да им бъде позволено да останат за неопределено време, така че трябва да го направя отново."
В крайна сметка кандидатстването й било успешно, но името върху картата й за жителство било сгрешено, затова тя трябвало да я върне.

"Плашещо"

"Това е плашещо, но истината е, че не формулярите са проблемът, а доказателствата", каза Барбара Дроздович, главен изпълнителен директор на Източноевропейския ресурсен център в Лондон, който предоставя помощ на граждани на ЕС.

Тя каза, че е необходимо хората да изпратят средно по 7 килограма документи до вътрешното министерство, за да докажат, че живеят и работят законно във Великобритания.

"Кой пази всичко вечно?, каза тя пред Ройтерс. "Всяка хартийка е от значение, всяко писмо, всичко."

Целият процес на кандидатстване може да отнеме шест месеца. Председателят на парламентарната комисия за Brexit Хилари Бен каза, че системата не е пригодена за тази цел.

"Казаха ни, че при нивото на обработване на документите отпреди референдума предоставянето на документи за жителство на всички кандидати, които може да имат право на това, като се използва сегашната система, би отнело време, равняващо се на 140 години", заяви той.

Проблемът не е само в бюрокрацията. Адвокати вземат цели 2000 британски лири за съдействие, а престъпници се възползват от някои уязвими хора, каза Дроздович.

"Това се превръща в интересна възможност за всякакви мошеници", каза тя.

Волке и Обиолс казват, че процесът ги кара да се чувстват като граждани втора ръка и да обмислят да напуснат страната, която обичат.

Волке, който живее тук от 28 години, каза, че през последните шест месеца е получил предложения от два германски университета. Това е признак за възможно "изтичане на мозъци" от Великобритания, където по думите му около 25 процента от персонала във водещите университети са хора от страни от ЕС.

Волке толкова се е "поангликанчил", че подкрепя футболния отбор на Англия, а 28-годишният му син Макс, който е британски гражданин, представлявал Великобритания на Световното първенство по триатлон миналата година.

Той каза, че при предстоящата раздяла при Brexit гражданите на ЕС са като безпомощни деца, а те не са виновни за това.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
6
 
! Отговори
x преди 7 години
В СТАТИЯТА ГОВОРИТЕ ЗА "ПОСТОЯННО ЖИТЕЛСТВО" и за "ЖИТЕЛСТВО"/прочетете я внимателно/.ТЕЗИ ДВЕ ПОНЯТИЯ СА НЕТОЧНИ-СТАВА ДУМА ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО-ДА ПОЛУЧАТ БРИТАНСКИ ПАСПОРТ ТЕЗИ ЕВРОПЕЙЦИ.ЖИТЕЛСТВО ИМАШЕ ПРИ БАЙ ВИ ТОШО-ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРОСТОТИИ НА СОЦИАЛИЗМА.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PSТи нормален ли си бе, за 20 паунда си купих отиване и връщане билет за National Express от Лондон до Лутън... кви 50 паунда те гонят?
21
10
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ЕС--Е ПРЕДИ ВСИЧКО ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ!ПРЕДИ БЕШЕ ---ЕИО!!!!НИКОЙ ДО СЕГА ---НЕ Е МОГЪЛ ДА РАЗРУШИ ПАЗАРА!!ОСВЕН , САМО --АКО ГО ЗАБРАНЯТ...КАТО КОМУНИСТИТЕ!ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА ПУТИН И ***....ХА,ХА,ХААААААААААА...ЩОТО НЯМА КА ДА СТАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
6
 
4
 
! Отговори
GB-BG преди 7 години
NEKADARNIKA SI OSTAVA NEKADARNIK NAVSIAKADE- V BULGARIA, V ANGLIA, V AMERIKA, V GERMANIA I NA LUNATA DA OTIDE- PAK TAKA. ZA TAKIVA NIAMA HUBAVA DARJAVA,NIAMA HUBAVA SISTEMA,IMA SAMO MIZERIA ......
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е добър проект с добра идея. Жалко че некакви кръгове се опитват да го развалят с безкрайно глупави доводи. Един денще се събудим с визи, мита, затворени граници, труден стоко обмен и т.н.Ще осъзнаем ,че пак сме се подвели и сме се върнали многооо години назад.
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Брекзит направи така, че покрай сухото, ще гори и мокрото. Цялата вина я носи ЕС, заради които британците напускат и действията им показват непоколебима решимост да се оттърватот нежеланите имигранти от Източна Европа , паразитиращи от социалната им система. Тъмното е, че сега ще страдат и онези, които са истински полезни за страната, като този германец, които истински обичат и са се адаптирали към културата на Англия. Stratford upon Avon е едно от най - красивите градчета в UK, но там стандартът е много висок
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да ,бе....ха,ха,хаааVSEKI NEKADARNIK,KOITO PO NIAKAKAV NA4IN NE E USPIAL DA SE USTROI V UK SEGA REVE PROTIV, NO NIKOI NE PITA 150 000 BULGARI NA KAKVO MNENIE SA ZA JIVOTA V UK. NE KAZVAM, 4E E LESNO- NO V SRAVNENIE S BULGARIA E PROSTO PRIKAZKA.
16
9
 
23
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 7 години
НАПУСНИ БРИТАНИЯ И СИ ЕЛА У БЪЛГАРИЯ ....ЗА ДА СЕ.РЕ.Ш... ГЛАДЕН И БЕЗРАБОТЕН!В БЪЛГАРИЯ ---ШЕ РАБОТИШ ЗА 300-400 ЛВ. И ЩЕ РОВИШ В КОФИТЕ ЗА ***!ЩЕ СИ ГЛАДЕН---АМА , ПАТРИОТ!!!!!!!!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PSS TAXI- DA. S VLAKA-11.50. RAZBIRA4 SAM ,OT 1994 GODINA JIVEIA TUK I TAKIVA PI6MAN OTVORENI SAM GI VIJDAL KOLKOTO SI POJELAE6.
14
9
 
5
 
! Отговори
EDIN SAVET: преди 7 години
NEKADARNITE SA NEKADARNI NAVSIAKADE- BRITANIA DAVA MNOGO, NO ZA NAKADARNI,PROSTI,KOMPLEKSIRANI I NEGRAMOTNI NIAMA MIASTO TUK. STOITE SI PO-DOBRE V BULGARIA I SE ZADOVOLIAVAITE S MINIMALNOTO, SLED KATO NE STE SPOSOBNI DA SE REALIZIRETE V UK.
13
4
 
7
 
! Отговори
PS преди 7 години
До Номер 10:До "HEATHROW е 6.80" казваш ?? Точно 50 паунда струва от Лондон до летище Лутън.Голям разбирач си!
12
2
 
6
 
! Отговори
WC преди 7 години
ANGLICHANITE NE RESHAVAT.RESHAVAT BIVSHITE IM KOLONII I HAMERIKANCITE>>>NIAMA DA NI LIPSVAT>>>NAPRED EVROPA BEZ TIAH.
11
5
 
33
 
! Отговори
Да преди 7 години
До ЙОРДАН ИВАНОВАбсолютно подкрепям - още от 2010 година преди Олимпиадата - в Лондон беше невъзможно да се живее нормално с по-малко от 2000 паунда, а какво да говорим сега ... А всички българи там поне 90% са пълни мишки! Това, че се хвалят, че ходят на "екскурзии" до Майорка за по 300 евро не ги прави добре платени. Като цяло Англия е един пълен ***! И тоя паунд ще върви само надолу от тук нататък. Да си гледат индииците с британски паспорти и да им се радват.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЙОРДАН ИВАНОВDO KOE LETI6TE BILETA E 18 PAUNDA ? S METROTO DO HEATHROW E 6.80 BE PAPAGAL MERIZLIV. V LONDON SI NA KUKOVO LETO, PO-SKORO NIAKADE V ORLANDOVCI....
9
5
 
11
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ЧЕ В МОМЕНТА СЪМ ТУК ЖИВЕЯ В ЛОНДОН ПОЧТИ В ЦЕНТЪРА СЪМ НО... НА МНОГО ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ СЪМ ТУК !!! АКО ПОЛУЧАВАШ ПОД 2000.00 GBP СИ ЗАГУБЕН ТУК Е УЖАСНО СКЪПО ДА СИ ПОД НАЕМ И ТРАНСПОРТА Е СКЪП МНОГО ЕДИН БИЛЕТ ДО ЛЕТИЩЕТО Е 18.50 GBP С МЕТРОТО АМИ НЕ Е НЕЩО ЗА КОЕТО ЧОВЕК ДА СЪЖЕЛЯВА ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ ЧАК ДА МУ ТЕЖИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ !
8
5
 
10
 
! Отговори
ZABLUDENI STE ! преди 7 години
BRITANIA JELAE6E DA OSTANE V EC, NO TOZI EC IMA6E NUJDA OT KOREKCIA I REFORMI - A MERKEL I KOMPANIA NAPRAVIHA VSI4KO VAZMOJNO DA IZGINIAT BRITANIA OT EC. BRITANIA NIKOGA NE E IGRALA PO SVIRKATA NA GERMANIA I FRANCIA I NIKOGA NIAMA DA IGRAE ! NORMALNO E DA MISLIM PARVO ZA SEBE SI, POSLE ZA KOGOTO I DA BILO.
7
9
 
16
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 7 години
ИЗЛИЗАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ Е ГОЛЯМ СРИВ ЗА САМИТЕ ТЯХ НЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ . ЩЕ Е КАТО АТОМНА БОМБА ЗА САМИТЕ ТЯХ ЩЕ СИ РАЗРУШЪТ ИКОНОМИКАТА 1 GBP 2.30 ЩЕ СТАНЕ 1.60ЛВ ЗА 1.0 GBP НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ НИЩО - НАПРОТИВ ЩЕ ЗАГУБЯТ !!!
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като си изпъдят умните чужденци,като си изпъдят берачите на ягоди от полша,като си изпъдят тези,дето живеят там от 30 години...............стига,бе,кой ще се гърби в калта да им бере ягодите - кралицата им ли? кой ще им оправя демографския срив - новите пришълци от пустинята ли? ама може би да - нали те все са ядрени физици,инженери....
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УК е отвъдморска територия на държавата оттатък атлантика от втората световна насам. Не си ли го забелязал досега?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василев, само като си помисля, че донякъде си прав, и започвам да допускам идеята за съществуването на интелект зад крехкото ти челце ;)