ЕС чества 60 г., иска да обяви единство след Brexit-а

Евросъюзът преживява най-тежкия упадък от основаването си
21 мар 2017 16:07, Елка Василева
46
ЕС чества 60 г., иска да обяви единство след Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

В разгара на бушуваща буря Европа ще празнува в Рим в края на седмицата 60-ата годишнина от подписването на договора, с който са положени основите й. Тя ще отбележи годишнината си, като провъзгласи единство и "общо бъдеще", брулена от ветровете на разногласията, на съмнението и популисткото недоверие.

Brexit-ът вече хвърли сянка върху Римските чествания - Обединеното кралство ще обяви началото на този сложен и небивал процес на 29 март, почти веднага след бележитата годишнина, пише Франс прес.

Освен Brexit обаче налице са и други заплахи - миграционната вълна, икономическата криза, тероризмът, обособяването на затворени общности. Възниква въпросът дали Европейският съюз, замислен от шест страни за възстановяване на Европа след Втората световна война, а днес в 28-членен състав, не е застрашен от изчезване?

Всички, във всеки случай - от федералисти до националисти - са единодушни, че ЕС преживява най-тежкия упадък от основаването си с Римския договор на 25 март 1957 г.

"Вече не е време да смятаме, че всички сме в състояние да правим едно и също нещо заедно", каза неотдавна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който подкрепя идеята за "Европа на няколко скорости".

"Декларацията от Рим"

Преди 60 години Германия, Франция, Италия и страните от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) се ангажираха "да положат основите на все по-тесен съюз между европейските народи".

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от ЕС ще се срещнат в 27-членен формат в залата на Хорациите и Куриациите в сградата на Капитолия, където е подписано историческото споразумение (всъщност споразуменията са две: икономическо и ядрено). Това ще стане в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, която реши да задейства процедурата по отделяне на страната й от европейския блок четири дни след датата на годишнината.

В тържествена декларация 27-те ще заявят, "че са решени да направят съюза по-силен и по-устойчив чрез по-голяма сплотеност и солидарност" помежду им. Това ще е "неделим съюз" в отговор на Brexit-а.

"Рим трябва да отбележи отгръщането на нова страница" за "единна Европа на 27-те", каза Жан-Клод Юнкер.

Отвъд заявяването на принципи и "красивите думи" европейските ръководители добре знаят, че ако иска да просъществува, съюзът трябва "да се доближи до гражданите си" - пожелание, каквото отправи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в лична позиция, публикувана във в. "Монд".

Целта му бе да отговори на популисти като французойката Марин льо Пен, лидер на партия Национален фронт, които осъждат в името на "народа" "тоталитарния уклон" на ЕС и пропагандират излизане от еврозоната.

Съюз с "различни скорости"

За да даде тласък на европейския проект, на 1 март председателят на Еврокомисията представи в "Бяла книга" за бъдещето на ЕС след Brexit-а пет пътя за реформи в съюза.

Един от сценариите предвижда ЕС да се "центрира отново" върху единния пазар, отчитайки факта, че 27-те "не са способни да намерят допирни точки във все повече области".

Друг сценарий предлага обратното - "по-голямо сближаване" в посока към федерална държава чрез по-широка подялба на правомощията между 27 страни членки и ускоряване на вземането на решения в ЕС.

Между двете опции са очертани междинни пътища, като този за Европа "на няколко скорости" (подкрепен от Париж и Берлин), "в която онези, които искат повече, работят повече заедно - например в отбраната, сигурността или Икономическия и валутния съюз (ИВС), с риск да се засили впечатлението за "сложна система", която ще прави ЕС "още по-неразбираем" за неговите половин милиард граждани.

"Диференцирана Европа вече е факт (някои страни са в еврозоната, други - не) без впрочем това да мотивира по-малко интегрираните да ускорят" интеграцията си, обясни пред АФП Шарл дьо Марсийи, който оглавява брюкселското бюро на фондация "Шуман".

Идеята за съюз на "различни скорости" обаче се сблъсква с отказа на страните от Източна и Централна Европа - последните приети в него, които се опасяват, че може да бъдат изключени от "клуба" поради нееднократната си враждебност към проектите на Брюксел, както показа конфронтацията с Варшава на последната среща на високо равнище на ЕС.

"Всъщност тези, които се опасяват от тази европейска мозайка, се страхуват да не изпаднат във втора дивизия", каза Марсийи.

"В добавка това ще направи по-деликатно балансирането при постигане на напредък без изключване и заклеймяване", предрича той. "Изборите през 2017 г. (във Франция и Германия) няма да позволят големи ангажименти: никой не набелязва тактиката си, без да знае кой ще е капитан и какъв ще е съставът на отбора", подчерта Марсийи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Няма нищо по-хитро и по-подло от английски политик!! За да напускат ЕС, ингилизите са намислили нещо със САЩ !! Те са дупе и *** !! Европейските народи на Континента ще го отнесат. Италия, Испания,Франция и Германия може би няма да го усетят, но дребните риби / 20 -на на брой/ ще ги обезкостят!! А тия ненормалници ще правят" пир но време на чума". Вместо трезво да огледат нещата и да вземат необходимите мерки, те ще "декларират единство"!?!?!? Смях в залата.......
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАЗЛОЖЕНИЕТИО НА ЕС Е ПЪЛНО. КРАСИВАТА ЗАВЕСА НА "ЕДИНСТВОТО" скоро съвсем ще се разкъса и ще се види грозната действителност : ХИЕНИ, КОИТО СА ГОТОВИ ДА СЕ РАЗКЪСАТ.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да и го признаем на *** - *** ефективно не само Русия, но и евросъюза ;)))Няма по - голямо тролене от това да разкажеш на хората как един от най- големите членове на един съюз напуска, организира се вътрешно разделение в съюза на базата на "скорости" и в същото време подготвя декларация за Единство ;) Направо като виц е ;) Сюрреалистичен виц ;)
24
1
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Трябва честно да си го признаем! ЕС се превърна в СССР и това е причината за неговият упадък!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IZMAMATA NARE4ENA EC .....LAJI,LAJI VERE.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или единство и минимална заплата 1000 евро за Всички държави.Или да се разпада.Защото и без ЕС маика ще взема 150 лв пенсия а аз ще бачкам за 460 лв
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато съюза не се научи да защитава отделните държави членове на общността и да уважава различията им,никога няма да е силен
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман бее...!"преживява най-тежкия упадък от основаването си с Римския договор на 25 март 1957 г..."Добре дее.. авторке,ама ЗАЩО аджеба е този упадък?дрън дрън блю,бля празни приказки и накрая едно голямо нищоот твоята писаница.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единна европа на 2 - 3 скорости... България на 4 - та...
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е всички виждаме, че вече открито ни заявяват : вие сте 2ро, 3то и т.н качество, нямате място в клуба на богатите, вие ще ни служите само за зарядно устройство, ще ви вземаме младите висшисти, ще ви пращаме/ връщаме *** и некачествена стока, ще ви определяме супер високи лихви по кредити, за да не можете да ни конкурирате с продукция, ще ви вземаме ресурсите каквито имате на концесии, ще ви вкараме мигранти, ама ние пак се натискаме за ЕС!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
Браздиров преди 7 години
Всяко нещо си има край, но се обзалагам че ще прекараме повече години под ЕС-робство отколкото под руско.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви 60 години, какви глупости? ЕС, в този му вид, съществува от 2009 година.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС на 60 г. България е на 10 години. Нормално е да сме на различни скорости. ПРИ НАС ОЩЕ ЧАСТНОТО СЕ ГЛЕДА КАТО НА НЕДОНОСЧЕ.. ЗЕМЯТА СЕ ОБРАБОТВА ТУК, ТАМ ОТ ЧАСТНИЦА . По голям % е с протекцията на ПАРТИИ РЕКЕТЬОРИ.
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24 Няма нищо общо СССР и ЕССССР е политическа измишльотина на марксизма и ленинизма. СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО В ПАРТИЯТА ДЪРЖАВА. .Земя, Животни,Машини, всичко в колективите. ЧАСТНАТА ДЕЙНОСТ ЗАБРАНЕНА.ЕС е естествен икономически съюз за развитие с конкуренция.С развита частна дейност и защита на собствеността.Земята е на собственици и е неприкосновена. Без монополи, олигарси,автократи,, протекционисти от партия държава.
13
3
 
3
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Авантата свьрши,след изборите идват новите цени.С 460лв мин.заплата се живее прекрасно в Бьлгария
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО БКП. ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА, ДРУГАРИ. ДОЛУ ДЕМОКРАЦИЯТА, ДОЛУ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ. ДА ЖИВЕЯТ СЛАВЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И НАЩА ВЕЛИКА ДРУЖБА С СССР. КПСС, БКП, КПСС, БКП, КПСС, БКП. ДА ЖИВЕЕ БКП, УРА ДРУГАРИ, УРАААААААААА
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само се молете ЕС да съществува още дълги години, защото в противен случай ще ни се наложи да членуваме в Ердоганския съюз.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС - Адиос, а море мио!!!
9
5
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
А дано е последната годишнина. И от еврогейско робство, пак Русия ще ни освободи.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британия да се маха, пречи на ЕС.