Мишена: Вкупом нападнаха Марин льо Пен на дебат

Тя беше подложена на атаки от конкурентите си за президентския пост
21 мар 2017 08:56, Елка Василева
36
Мишена: Вкупом нападнаха Марин льо Пен на дебат
Снимка: Reuters

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен, единствената жена в първите дебати между кандидатите на президентските избори, стана мишена на атаки от страна на своите конкуренти, предаде Франс прес.

Първият тур на изборите ще бъде произведен на 23 април. Очаква се за балотажа на 7 май да се класират с близки резултати Льо Пен и центристът Еманюел Макрон.

Бившият министър на икономиката в правителството на сегашния президент социалист Франсоа Оланд, но и останалите трима водещи кандидати, съсредоточиха своите критики именно срещу водачката на крайната десница. Тя бе нападната заради своите позиции за ограничаване на имиграцията, затягане на мерките за сигурност и излизане на Франция от еврозоната.

Още по темата

Дебатите между петимата основни претенденти, които преминаха във войнствен дух, бяха предавани по частната френска телевизия Те Еф 1. Те поставиха истинското начало на кампанията за президентските избори във Франция, която досега бе в сянката на съдебните неволи на кандидата на основната опозиционна сила, консерваторите, Франсоа Фийон, който в резултат загуби статута си на явен фаворит и изпадна до трето място в сондажите.

Марин льо Пен се обяви за излизане на Франция от Европейския съюз, "който ни бие и заключва с катинар". Тя също така осъди "дивата глобализация."

В отговор центристът Еманюел Макрон обвини Льо Пен, че иска да раздели френското общество.

Кандидатката на крайната десница обеща да увеличи капацитета на затворите с 40 000 места. Консерваторът Фийон обаче възрази, че тези "обещания няма да бъдат спазени".

Сигурността е ключова тема в кампанията след поредицата джихадистки атентати във Франция. Нейната важност бе подчертана от атаката на ислямист на парижкото летище "Орли" в събота.

Що се отнася до икономиката, Марин льо Пен си навлече критики заради своите планове да извади Франция от еврозоната.

"Истинският сериен убиец на покупателната способност е г-жа Льо Пен с нейното излизане от еврото", каза Фийон.

"Всички онези, които искаха Brexit-а, се покриха и не поискаха (да поемат отговорностите на) властта", заяви Макрон. Той се самообяви за привърженик на една "силна Франция в силна Европа".

Кампанията за президентските избори във Франция е следена внимателно в чужбина като лакмусов тест за капацитета на крайната десница да дойде на власт, след като миналата година британците гласуваха за излизане на страната им от Европейския съюз и популистът Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, отбелязва Франс прес.

По време на дебатите не бе подмината и темата за скандала с фиктивно назначаване на роднини от Франсоа Фийон, за което миналата седмица му бяха повдигнати официални обвинения. Той обаче не изглеждаше обременен и възприе агресивен стил, като се представи като "единствения кандидат, предлагащ истинска промяна".

Самата Марин льо Пен също е замесена в скандали за фиктивно назначаване на сътрудници в Европейския парламент и незаконно финансиране на своята кампания, но те изглежда не се отразяват на нейната популярност.

Останалите двама участници в дебатите бяха социалистът Беноа Амон и кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон. Въпреки успешните си предизборни митинги през уикенда двамата засега не успяват да дадат импулс на своите кампании.

Според проучване на социологическия институт "Елаб" най-добре на дебатите се е представил Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

Това мнение споделят 29 процента от участниците в допитването. 20 процента са посочили за победител Меланшон, а по 19 процента - Льо Пен и Фийон. На опашката с 11 процента е Амон.

Проучванията отреждат близки резултати на първия тур на Льо Пен и Макрон. На балотажа обаче центристът ще победи убедително водачката на крайната десница с резултат от порядъка на 60 срещу 40 процента.

Според сондажите обаче 40 процента от французите може да променят своя избор, отбелязва Франс прес. Само две трети от избирателите освен това ще гласуват със сигурност на първия тур.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Ааааааа! преди 7 години
В ЕВРОПА НЯМA ТРЪМП-2 ЗАЩОТО САМО СЕГА В ЕВРОПА ЗА ПЪРВИ И ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ЧЕСТНИ ДЕМОКРАТИЧНИ И ПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ. . А ПИТАТЕ ДАЛИ СА ЧЕСТНИ ИЗБОРИТЕ. В ЕВРОПА. ?????? ДА ИЗБОРИТЕ САЧЕСТНИ , ЗАЩОТО РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ЗНАЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО И НИКОЙ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ЧЕ Е БИЛ ИЗЛЪГАН
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това каква новина е? Статуквото се мъчи да се брани, повече от ясно. Нека си лаят, да не вземе да се получи пак Тръмп-2?
22
13
 
5
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Ако ЕС се разпадне България ще фалира,леват ще се обезцени,ще настъпи глад и мизерия.Кои българи биха искали това да се случи-предателите,руските агенти и тяхните зомбирани роби които искат българските деца да живеят като казакстанци,узбекистанци и разни други мюсулмански държави под крилото на Русия.Повече от половината население на Евроазийския съюз са мюсулмани,това е все едно в ЕС да има 250 милиона мюсулмани.Мръсни предатели и вашия част ще дойде.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето, това е лидерско дебат! Лидерите без калинките! Какво има да ме убеждават калинките като са сменяеми бушони, а линията, политиката се определя от лидера. Ама това Карл Май не го е обяснил на читателите си!
20
5
 
18
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Ако все пак Франция има дори половин процент шанс да се възстанови като държава и да не се превърне докрай в септично, ислямско гето, то този шанс се нарича Марин Льо Пен! Всичките други кандидати са евтини, купени послушковци на Халифата, допуснали за 5 години над 2000 френски черкви да бъдат продадени, купени от Халифата ( със Саудитски мангизи) и превърнати в индокринационни центрове по джихад - джамии!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мадам льо Пен от братските партии ли е?
18
11
 
15
 
! Отговори
/./ преди 7 години
Евросъюза се разпада, лека полека но върви към разпад. Англия излиза, Франция ще излезе - кой ще остане? Ще се разпадне. Тези които успяха да излязат навън, да научат езика в дадена държава и да се оженят/омъжат за човек в която държава се намират - удариха кьоравото. След разпада на ЕС, всички ще натирят хората от Източна европа по техните държави, защото ще е незаконно да работиш там. Е тогава ще видите кви възстания ще настават тука с тази безработица и глад. Ще има да падат глави....
17
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да им пожелаем на франсета Марин льо Пен, ха ха ха
16
3
 
3
 
! Отговори
Гена преди 7 години
Привествам това което си написал братушчице душице! Щях дас е разплача!
15
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празни приказки на бос човек.Съсипана е Европа след ВСВ - това е съсипване?!? Сега живота си върви , младите учат, работят и живеят много по-добре от вас по времето на СССР. Тея демонични картини дето пишите са във вашата глава или джоб може би.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКакви комунисти, имбецилче?Именно от лявото идват всички злини, които в момента разрушават Европа и запада. Знам си интереса и той не се изчерпва с това ме обезглавяват и изнасилват снакбарите. Ако мислиш, че тая позиция ме прави симпатизант на Русия, значи си горе-долу толкова *** като тия ***, дето ти плащат да постваш тука.Знам те що за човече си. Тука си много бамбашка, ама иначе си ****ка майна.
13
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКои са тия крайни популисти? Къде са? Какво правят те?Политиката на Европа през последните няколко десетилетия е в ръцете не на каквито и да са популисти, а на регресивно либералната пасмина. Огледайте се - вие сте лошите. Вие съсипахте всичко и адекватните хора, независимо дали ги наричате расисти, популисти, шахматисти или както там ви диктува марксисткото речниче, ще се надигат все повече и повече. Просто взе да ни омръзва от фашистките ви тактики, капиш?
12
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19Ти какво предпочиташ ми е все там. Недей говори в множество число - комунистите отдавна не сте на власт. Всеки крайно десен или ляв трябва да бъде гонен от ЕС.
11
10
 
6
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До АнонименЕ, ай да сме чес'ни, дее... Тавариш является шафйор на самалйот. Он лйотчик. Когда ему скажат прийти, он переездить на спартане
10
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛьоПенката кога ще връща милионите на жужи?
9
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нечовешките либерални фашисти и европендехите:Предпочитаме популистите пред джихадистите. Независимо дали със или без избори, ще го разберете. И то скоро.
8
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Мачкайте крайните популисти разрушили Европа до основи. Нямат място в този свят и ред.
7
9
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Отдавна не сме от времената на СССР, където, доколкото пише в учебниците по история, е имало реална опасност Франция да стане соцдържава като нас и да попие от обществения бълвоч на оня строй. Най-големият наследник на СССР - Русия, е много далеч назад от възможностите на своя предшественик и с толкова много вътрешни проблеми, че Франция й е последната грижа.
6
10
 
44
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Щом всички пудели скочиха срещу нея значи положението не им е розово и шубето здравата ги тресе,а да не говорим за брюкселските лентяи начело с Юнкеро.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромите така нападат, много срещу един.