Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!

Той е бил известен на разузнавателните служби
23 мар 2017 16:15, Елка Василева
42
Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Британският министър-председател Тереза Мей каза, че извършителят на вчерашното нападение в Лондон е бил роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби, предаде Ройтерс.

"Това, което мога да потвърдя, е, че мъжът е бил роден във Великобритания и че преди няколко години е бил разследван от МИ5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", каза Мей пред парламента.

"Той е бил периферна фигура", добави тя. По думите й "случаят е исторически, той не е бил част от сегашната разузнавателна картина".

Още по темата

Мей заяви, че не е имало предварителна разузнавателна информация за неговите намерения, нито за заговора.

"Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", каза тя.

Мей каза, че тероризмът няма да победи, и призова Великобритания да продължи с ежедневните си дейности и да се придържа към своите ценности.

"В този момент е толкова важно да покажем, че именно нашите ценности ще победят, че терористите няма да спечелят, че ще продължим живота си, като покажем, че единството на целта и ценностите, които споделяме като една нация, ще продължат, и гарантираме, че терористите ще бъдат разгромени", каза тя.

Мей заяви, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.

"Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, един германец, един поляк, един ирландец, един китаец, един италианец, един американец и двама гърци", каза тя.

"Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви Мей.

Според нея "милионите прояви на нормалност" са най-добрият отговор, който може да се даде на тероризма, отбелязва Асошиейтед прес.

Тя приветства "всекидневните дейности" на "милиони хора, които са заети със своето ежедневие и се занимават с живота си".

Улиците около британския парламент, близо до който беше извършено нападението, са отцепени, но по-голямата част от Лондон е отворена и животът тече както обикновено. Парламентът възобнови днес заседанията си, по-малко от 24 часа след атаката.

Мей каза, че полицията знае самоличността на нападателя. По думите й органите на реда предполагат, че той е действал сам и няма основание да се смята, че са планирани "други непосредствено предстоящи нападения".

Тя отправи послание, в което каза, че "не се страхуваме", и заяви пред депутатите, че "вчера терористична проява се е опитала да смълчи нашата демокрация, но днес се срещаме както обикновено".

Според нея атаката в Лондон е била "нападение срещу свободните хора навсякъде".

Кметът на британската столица Садик Хан отдаде почит към убития полицай Кийт Палмър, опитал се да спре нападателя.

Хан каза, че Палмър е "вършил работата, която е обичал, и е защитавал нашия град, защитавал е парламента, защитавал е лондончаните, невъоръжен, и е умрял при изпълнение на своя дълг".

По думите на кмета е имало "13 случая през последните три или четири години, при които са били осуетени опити да бъдем тероризирани, убивани и осакатявани".

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън похвали работата на полицаите след нападението.

Той каза, че се води "много спешно разследване", за да се установи дали няма "някой друг замесен" в атаката.

Парламентът почете с минута мълчание паметта на жертвите на нападението.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 7 години
И какво като е роден в UK?Пак си е та.ра.мбука!Както се казва:"От кратунка-кратунки,от маймунка-маймунки!"Изобщо тия да не си мислят,че като са родени в английския рай,нещо ще им се промени?Променят се към добро само хора с потенциал за това!Все едно Айфон-а в ръката прави автоматично всеки не.гър бял човек!Еми не става така....
32
0
 
4
 
! Отговори
Ловджия преди 7 години
Бесните кучета какво ги правите, само ги разследвате, че са бесни ли?
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълен абсурд! Мей се е объркала. Нападателят е българин или румънец.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно балансът между "Той е бил периферна фигура" и "милионите прояви на нормалност" е нарушен.... Несправедливостта неизбежно се изражда в жестокост.Който сее ветрове, жъне бури!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че авторите на всички атентати в Европа, са произведени от родени второ, трето поколение хора в европейски държави показва, че тези държави не са направили НИЩО за да бъдат тези хора равноправни граждани на страната.Колонизаторството е политика, която ще трябва да се изстрада.
28
4
 
1
 
! Отговори
ласи преди 7 години
А сега де,нападателя е роден на острова и е англичанин.Обърквация за руските ***,как сега ще напишат''двата си реда за бежанците и Меркел''.Браво на еврогеййците,издържаха на още една терористична атака и очистиха още един откачен.И не чакат Русия да ги спаси,изправят се безстрашни и горди и продължават битката.А българските мъжкари кво направиха,пениха се по форумите,довечера ще се напият в някоя чалготека,ще се сбият с други българи и ще си легнат горди от живота и себе си.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ги колят и газят, а политиците викат "Не обръщайте внимание на човека зад завесата". Не ни е страх, ние сме единни. Лондонските политици и мозъците които промиват от времето на Блеър може да не ги е страх, но Лондон не е Англия. Настроението не е единно. Освен това, Лондон със сигурност загуби туризъм вчера.
26
0
 
12
 
! Отговори
Каторга за пречиства преди 7 години
Само с гръмки думи не става. Не може да се допуска подобни брадати фанатици да иззмислят всевъзможни начини за убиване....американците го бяха измислили - Остров Гуантанамо! Абсолютно всички атентати независимо в коя държава бяха извършвани, се оказваше че са известни на полицията. Всички такива трябва да бъдат изведени от обществото на определено място.
25
2
 
9
 
! Отговори
Още не са издигнали преди 7 години
лозунга "аз съм ЛОНДОН" ЗА ДА СЕ ПРЕСЪЕДИНИ КЪМ"АЗ СЪМ ПАРИЖ" аз СЪМ ШАРЛИ"Спокойно спокойно моряци вода има са всички.КОРАБА ПОТЪВА!
24
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До 27Този, който гръмна банкерката, имаше личен мотив и уби само нея. Това не беше терористичен акт, насочен срещу случайни хора, които мразиш, само защото не са като теб.Не знам за какви палежи говориш.Изкривяването на истинския смисъл на понятията е типично за последователите на религията на мира, демокрацията, равенството между половете и любовта между хората.
23
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Какво значение има къде е роден вижте каква идеология изповядва(ислям).как разбра какво изповядва? то преди 3-4 години бизнесмен гръмна банкерка, ама не беше ислямиста пък преди 5-6 години запалвания имаше, пък пак не бяха на идлямисти...ти какво изповядваш ? А, забравих, че си от брат-чедите без религия...
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и каква стана тя сега? уж българите и румънците са им проблема, а то... по-добре, че се отделят от ЕС, не искаме такава държава, в която живеят амуджи с такива наклонности да ни заплашва. направиха услуга на ЕС с Брекзит!
21
2
 
8
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Овце, пасете си спокойно. Ще ви пуснем още вълци за културно многообразие. Като станат повече вълците, ще организираме и един демократичен референдум с въпрос "Какво да ядем за обяд?".
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
логично беше , че се случи вчера. вчера беше 22-и, а 22= 11+11. Какъв красив сбор само... :))11 ли казах ?! :)) Познато число , дяволско ... :)))
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕхсамо братя знаят кога ще е натиснато копчето...
18
0
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То и Оланд ги приказваше такива общи приказки само дето ония не знаят ,че са победени. Колко ли милиона такива спящи клетки като тоя "известни" на разузнаването дремят там и се радикализират и после всеки път ще обясняват ,че не ги е страх и ще палят свещи.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17а като сте знаели за този терорист какво прави на свобода-нищо не са знаели те...
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпо , по тъпо , най тъпо изказване. Разузнавателните служби знаели за този терорист , но какво от това . Ало другари мултикултористи хората гинат , а вие се криете с многобройна охрана. Каква файда от вашите служби никакви , а като сте знаели за този терорист какво прави на свобода . Егати и нещастниците .
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия винаги е била за класовото разделение. Равенството е само привидно, за да не ги обвинят колко са нетолерантни. И искат амуджите, а не искат българи, румънци и поляци по една проста причина - първите докато ги погледнат и им е ясно, че са втора "скорост" хора, които ще заемат нископлатени длъжности (с малки изключения). От друга страна останалите европейци приличат на тях, образовани са и могат да застрашат собствените им работни места. А тази мисъл никак не им се нрави.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!.Ха такааа... Талибани били а, мюсюлмани били... И какво показва статистиката - май, май излиза, че по-голямата част от атентаторите са си местни жители, кореняци... "Змията винаги е в пазвата" ... Брат-ската змия, дето се вика... :))