Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!

Той е бил известен на разузнавателните служби
23 мар 2017 16:15, Елка Василева
42
Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Британският министър-председател Тереза Мей каза, че извършителят на вчерашното нападение в Лондон е бил роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби, предаде Ройтерс.

"Това, което мога да потвърдя, е, че мъжът е бил роден във Великобритания и че преди няколко години е бил разследван от МИ5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", каза Мей пред парламента.

"Той е бил периферна фигура", добави тя. По думите й "случаят е исторически, той не е бил част от сегашната разузнавателна картина".

Още по темата

Мей заяви, че не е имало предварителна разузнавателна информация за неговите намерения, нито за заговора.

"Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", каза тя.

Мей каза, че тероризмът няма да победи, и призова Великобритания да продължи с ежедневните си дейности и да се придържа към своите ценности.

"В този момент е толкова важно да покажем, че именно нашите ценности ще победят, че терористите няма да спечелят, че ще продължим живота си, като покажем, че единството на целта и ценностите, които споделяме като една нация, ще продължат, и гарантираме, че терористите ще бъдат разгромени", каза тя.

Мей заяви, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.

"Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци, един германец, един поляк, един ирландец, един китаец, един италианец, един американец и двама гърци", каза тя.

"Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви Мей.

Според нея "милионите прояви на нормалност" са най-добрият отговор, който може да се даде на тероризма, отбелязва Асошиейтед прес.

Тя приветства "всекидневните дейности" на "милиони хора, които са заети със своето ежедневие и се занимават с живота си".

Улиците около британския парламент, близо до който беше извършено нападението, са отцепени, но по-голямата част от Лондон е отворена и животът тече както обикновено. Парламентът възобнови днес заседанията си, по-малко от 24 часа след атаката.

Мей каза, че полицията знае самоличността на нападателя. По думите й органите на реда предполагат, че той е действал сам и няма основание да се смята, че са планирани "други непосредствено предстоящи нападения".

Тя отправи послание, в което каза, че "не се страхуваме", и заяви пред депутатите, че "вчера терористична проява се е опитала да смълчи нашата демокрация, но днес се срещаме както обикновено".

Според нея атаката в Лондон е била "нападение срещу свободните хора навсякъде".

Кметът на британската столица Садик Хан отдаде почит към убития полицай Кийт Палмър, опитал се да спре нападателя.

Хан каза, че Палмър е "вършил работата, която е обичал, и е защитавал нашия град, защитавал е парламента, защитавал е лондончаните, невъоръжен, и е умрял при изпълнение на своя дълг".

По думите на кмета е имало "13 случая през последните три или четири години, при които са били осуетени опити да бъдем тероризирани, убивани и осакатявани".

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън похвали работата на полицаите след нападението.

Той каза, че се води "много спешно разследване", за да се установи дали няма "някой друг замесен" в атаката.

Парламентът почете с минута мълчание паметта на жертвите на нападението.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
Londoner преди 7 години
Написано вчера на табло в метрото в Лондон и споделено във фейсбук. Service information :НАПОМНЯМЕ ВЕЖЛИВО НА ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ, ЧЕ ТОВА Е ЛОНДОН И КАКВОТО И ДА НИ НАПРАВИТЕ, НИЕ ЩЕ СИ ПИЕМ ЧАЯ И ЩЕ СЕ ВЕСЕЛИМ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ, БЛАГОДАРЯ.. Аll terrorists are politely reminded that THIS IS LONDON and whatever you do to us, we will drink tea and jolly. Well, carry on, thank you. Само не разбрах това сарказъм ли е или сериозно намерение :)
12
0
 
8
 
! Отговори
Кико преди 7 години
До ХммммРеално, и Ергоган, и терориста-мюсюлманин от вчерашната атака в Лондон принадлежат към Нацията на Исляма, така, че твърдението ти е леко мъгливо.
11
0
 
14
 
! Отговори
Видял преди 7 години
"Не се страхуваме", а Тереза я охраняваха както никога до сега . ТЯ не се страхува, защото има силна охрана, а нормалните хора?
10
2
 
4
 
! Отговори
Dinko and The Perra преди 7 години
Според англичаните, Динко си бил КУПИЛ БОЕН ХЕЛИКОПТЕР от руските ВВС, което вероятно ИМАЛО ВРЪЗКА с факта, че новият президент на България е бил военен пилот.
9
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"Тереза Мей: Нападателят от Лондон е роден на Острова!"РАЗБИРАЙТЕ: ИСЛЯМА НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСЛЯМА!
8
0
 
5
 
! Отговори
айриш уски преди 7 години
То сега на баба Мей ич не и е до вчерашния терорист, зора и е Брекзита на нея сега че края на месеца идва и трябва да задейства чл.50.Сега подготвя пазарлъка с преговарящия от ЕС ми чи к'во като умряха няколко човека и други бяха ранени,терориста нали е на оня свят - явно тя така разсъждава.Следващ път със сигурност ще има и той ще е нещо много по-сериозно
7
2
 
6
 
! Отговори
Хмммм преди 7 години
Мисля, че нападението е работа на Ердоган. Точно той заплаши , че европейците не са защитени в никоя точка на планетата, че ще бъдат нападани където и да са.
6
0
 
17
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Ами, г-жо Мей, вижте се какви ги раждате и възпитавате!Иначе българите и румънците ви пречат ...
5
0
 
15
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Така наречената Британска външна палитика за бившите им колонии и правото им да емигрират, и да получат статут на британски граждани тепърва ще им създаде още повече проблеми с активизирането на ислямския тероризъм!А, и да не забравяме с чия помощ възникна движението "Ислямски братя" (Muslim brotherhood).Но, дори след терористичните атентати британците продължават да твърдят, че истинската опастност за дребноБритания се явяват емигрантите от.... ЕС!?!?!?
4
2
 
2
 
! Отговори
Ozna преди 7 години
Te mai navred teroristite sa im mestni?! I u nas taka e bilo minalia vek...?!UkFrDeBgUsaTrBe...?!
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се признае, че интеграцията не работи и да се спре с глупостите за ценностите!
2
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Сещам се един виц:-Това е Али (снимка на брaдaт джихадист), Али е роден във Великобритания, значи е англичанин.-Това е Томи(снимка на мoрско свинче), Томи е роден в аквариум, значи е рибка.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роден на Остров Велико Тамбукту. Островитянин. Туземец.