Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!

Евросъюзът чества 60-годишнината от подписването на Римските договори
Обновена: 25 мар 2017 07:49 | 24 мар 2017 21:57, Елка Василева
187
Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!
Снимка: архив, Reuters

Нашите родители и техните родители основаха ЕС с общото виждане никога повече да няма война, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата в Рим за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Той добавя, че основателите на ЕС са били дълбоко убедени, че премахването на бариерите, съвместната работа, а не един срещу друг, ги прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден ЕС, не са се променили - мирът, свободата, търпимостта, съпричастието и върховенството на закона ни обвързват и обединяват, добавя Юнкер.

Той призовава тези завоевания да не се приемат за даденост. Нашите демокрация, многообразие и независима и свободна преса са основите, които поддържат силата на Европа. Нито един човек или институция не са над закона. ЕС направи живота ни по-добър. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред - на европейското единство, заявява председателят на ЕК.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК. Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

След срещата в Рим ЕК ще представи предложения за развитието на т. нар. социално измерение на Европа; за задълбочаването на Европейския икономически и паричен съюз; за извличането на ползи от глобализацията; за бъдещето на европейската отбрана и на финансите на ЕС. През септември Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година.

Римските договори създадоха общ пазар, в който хората, стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно, отбелязва ЕК. На тази основа ЕС се разрасна и обедини континента след падането на Берлинската стена. В момента 6,5 милиона европейци работят в държава от ЕС, на която не са граждани. Всеки ден 1,7 милиона европейци пресичат граница, за да работят в друга държава. Девет милиона европейски младежи са се възползвали от програмата "Еразъм" за образователен и професионален обмен и стажове.

Всеки ден 338 млн. граждани ползват еврото - общата валута на 19 от 28-те държави от ЕС. Общият износ на ЕС (без Великобритания) е на стойност около 5,8 трилиона евро. Това представлява над 1/3 от общия световен износ, повече от 2.5 пъти износа на Китай и над три пъти повече от износа на САЩ. ЕС е водещият търговски партньор за 80 държави. Всеки допълнителен износ на стойност един милиард евро осигурява 15 000 работни места в ЕС, отчита комисията. 

/БТА/


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Радко преди 3 години
До айляков

Това трябва да е някаква шега...
112
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
До Анонимен 160 Де да имаше един план маршал и за нас, ама няма.И защо? Ами зощото сме мързеливи , ще опукаме паричките и това е . След ВСВ немците излизат и започват да разчистват разрушенията без някой да ги кара , или да им плаща.Ние при подобна ситуация дали ще го направим? Ние даже не си почистваме около жилищата , камо ли да работим на общото.Така че надежда всяка оставете!Надпис на НС.
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ес беше основан от сащ за да бъде буфер на сащ срещу ссср.награбените от фашизма богатства послужиха за спасяването от сащ на нацистките военнопрестъпници и плана маршал с който германският фашизъм продължи да съществува
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС беше основан, за да се бори със САЩ и Япония и Съветския съюз.
109
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветския съюз е съюз за война и робство - икономическо робство.
Олигарсите в Москва искат само вечна печалба и колониални републики, като България, от които да смучат пари за нефт, газ, скапани самолети, пробити реактори и други суровини, защото те нищо не могат да произведат.
Даже Молдова им се разсърди на Москва за това, че ги скубят безобразно.
Русия затъва, Русия е демографска криза, в Русия има епидемия от СПИН, в Русия продължителността на живота е най-ниска в сравнение с Европа.
108
2
 
4
 
! Отговори
айляков преди 3 години
които искат да обградят с огради и никой да не излиза от резервата.Не всички хора искат да живеят в затвор с разни ***,русофили,расисти,ориенталци,чалгари,комунисти и мързеливи,ограничени,песимистични,озлобени *** които искат да живеят в миналия век.
107
6
 
3
 
! Отговори
айляков преди 3 години
България не е роб на ЕС.След присъединяването си към ЕС,което беше по желание на народа,който по онова време беше беден,ама много беден,не като сега,всеки кара западна кола за няколко хиляди евра,има плазма,интернет и ходи на почивки из Европа.Де факто България увеличи своята територия и сега се простира почти на половин континент.Всеки българин може да живее,работи и пътува където си пожелае.Това е свобода.България принадлежи на хората,а не на група индивиди които искат да се затвотят с огради
106
8
 
2
 
! Отговори
Божо преди 3 години
Време е всички путлерови и ердогадови военнолюбци да си отиват при батюшката и султана !!! Тук , в Европа е отвратително и не се живее !!! путлеризма и ердоганизма са като тумор в здрав организъм - изтощават го , докато го съсипят, а след това умират и те, защото без гостоприемник , те не могат да съществуват !!!!!
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е ВЯРНО НО ВАЖИ САМО ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОСЪЮЗА!!!

В ТАЗИ ВРЪЗКА МАЙ УКРАЙНА СКОРО НЯМА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ!!!
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150
Май забравяш, че преди около 80 години имаше едни "патриоти и националисти", които завзеха властта в една държава и всички знаем какво се случи след това! Така че такива просто нямат място в Европа. Хората вече са яли горчивите плодове на фалшивия "патриотизъм" и отявления национализъм и едва ли ще искат това да се повтори. Решението е друго, но оставям на теб да се досетиш какво е то!
103
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Просълзих се...Тогава какво правите в Украйна,Ирак и Афганистан,Судан и Сирия,бивша Югославия?
102
9
 
4
 
! Отговори
Европейският съюз преди 3 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли си мисля, че всичко започва от един съюз за "копаене на въглища"? И че става въпрос преди всичко за печелене на пари и разширяване на тази възможност с увеличаване на територията и пазарите? Че "ядрото" се храни за сметка на периферията, която е в ролята на суровинен придатък, където и хората са "ресурси", но в негативния смисъл?
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време от управлението на Европа да се разкарат всички евроглобалисти и на власт да дойдат Патриотите и националистите.Този *** забрави ли за войните в Сърбия и кой ги предизвика. Същия този ЕС целящ да продължи политиката на колониализъм от векове изпомпва всички богатства от страните и изгони тези страни от пазарите за да се намълда той.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ ПРЕЗ ВТОРАТА СВ. ВОИНА ЮНКЕРСИ ПРАВЕХА БОМБАРДИРОВКИ ОТ ВЪЗДУХА. СЕГА ЮНКЕР ПРАВИ ВОИНА ПО ЗЕМЯТА.
98
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя, като го слушам все едно слушам някой партийния секретар.
Заучени, кухи фрази без съдържание и много, много лъжи.
Като е създаден, за да има мер защо тогава повечето държави на ЕС са членове на агресивната военна организация НАТО и защо са били участници в разкостването на цели държави? Явно демократичните войни не се водят за война. В самата Европа дори участваха в бомбандировките и разкъсването на суверената държава Сърбия. Това ли е мирната политека на евр0гАйските плашила?
97
6
 
15
 
! Отговори
знаем преди 3 години
Всичко което говори този дъртак Юнкер който е главния виновник за това полужение и разделение в ЕС, е лъжа и глупости и той го знае много добре но играе театър за наша сметка...
96
5
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
До Анонимен
Войната в Украйна я предизвикаха католиците-бандеровци от Западната част,ако случайно не си забелязал!С любезното съдействие на САЩ,както винаги....
95
5
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Много хубаво и вярно,само че в минало време....А нещо за очертаващия се халифат Европа да кажат или е малко неудобно?
94
7
 
20
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 3 години
Затова ли бомбардирахте православна Сърбия и дадохте Косово на мюсюлманите, лицемери и военнопрестъпници такива "за да няма никога повече война"?

Само Путин и Русия могат да защитят православните християни в Европа, папските epeтици и протестанти ни продадоха на Турция!