Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!

Евросъюзът чества 60-годишнината от подписването на Римските договори
Обновена: 25 мар 2017 07:49 | 24 мар 2017 21:57, Елка Василева
187
Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!
Снимка: архив, Reuters

Нашите родители и техните родители основаха ЕС с общото виждане никога повече да няма война, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата в Рим за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Той добавя, че основателите на ЕС са били дълбоко убедени, че премахването на бариерите, съвместната работа, а не един срещу друг, ги прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден ЕС, не са се променили - мирът, свободата, търпимостта, съпричастието и върховенството на закона ни обвързват и обединяват, добавя Юнкер.

Той призовава тези завоевания да не се приемат за даденост. Нашите демокрация, многообразие и независима и свободна преса са основите, които поддържат силата на Европа. Нито един човек или институция не са над закона. ЕС направи живота ни по-добър. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред - на европейското единство, заявява председателят на ЕК.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК. Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

След срещата в Рим ЕК ще представи предложения за развитието на т. нар. социално измерение на Европа; за задълбочаването на Европейския икономически и паричен съюз; за извличането на ползи от глобализацията; за бъдещето на европейската отбрана и на финансите на ЕС. През септември Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година.

Римските договори създадоха общ пазар, в който хората, стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно, отбелязва ЕК. На тази основа ЕС се разрасна и обедини континента след падането на Берлинската стена. В момента 6,5 милиона европейци работят в държава от ЕС, на която не са граждани. Всеки ден 1,7 милиона европейци пресичат граница, за да работят в друга държава. Девет милиона европейски младежи са се възползвали от програмата "Еразъм" за образователен и професионален обмен и стажове.

Всеки ден 338 млн. граждани ползват еврото - общата валута на 19 от 28-те държави от ЕС. Общият износ на ЕС (без Великобритания) е на стойност около 5,8 трилиона евро. Това представлява над 1/3 от общия световен износ, повече от 2.5 пъти износа на Китай и над три пъти повече от износа на САЩ. ЕС е водещият търговски партньор за 80 държави. Всеки допълнителен износ на стойност един милиард евро осигурява 15 000 работни места в ЕС, отчита комисията. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до бай юнкер от Присмехулник: никой не оспорва идеята за създаването на ес, че беше прекрасна, но разпадането на ес е просто, закономерно следствие от управлението на цялата недодялана и корумпирана пасмина, която служи на дявола, а не на истинските ценности. юнкер, ти, заедно с всичките популисти сте за нюрнбергски съд! за трибунал! един ден и това ще стане, защото сте престъпници, срещу човечеството. пък как спирате свободата на словото - няма значение!
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФутурологШумер не е първата цивилизация. Маркс е ционист, а не талибан. Библията е политически коректен прочит на древни писания. и т.н.т. Няма да компенсирам образвателните ти дефицити. Прочее, дори не знаеш какво означава ника ти.
69
0
 
3
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
До знайкоВсъщност си Не,знайко. Образован и културен човек никога не прибягва до обиди и кфалификации.Как точно реши, че съм "роб по душа", че има нужда да съдя някого и да мия *** ?
68
2
 
4
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
До ФутурологИнтересна теза.Но, нямах предвид обидинението на хора, като нещо антицивилизационно. Напротив.В древноста на база ограничените възможности за предвижване и комуникация хората са се обединявали в родове, племена и т.н.т. В съвременния свят ограниченията са в полза единствено на управниците/владетели на съответните територии/държави.В Неделя трябва да си избелем господар. Не искам да имам господар!
67
5
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
Национализма е феодална фикция ! Стойте си видиш ли тука, щото род, традиции, бла,бла...А всъщност идеята е раята да не бяга на по-хубаво, че да могат "идеолозите" да си я доят. Не съм длъжен да се съобразявам с *** и чалгари, щото и те били българи. Не желая да се съобразавам с хора, които държат портрети на Сталин и кършат кючеци. Не желая някаква си държава за която закона е метафора да има феодално право над живота ми. Искам свобода !
66
1
 
2
 
! Отговори
wars преди 7 години
В момента западна европа и ес са замесени в доста военни конфликти по света, често пъти смятат, че под шапката на демокрацията могат да избиват други народи,които не били демократични, езикът който използват е ориентиран директно към война с някои държави в последните години
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роден съм през 1972 г. и съм второ поколение, което не е воювало. Дядовците и бабите ми са познавали този кошмар. Надявам се децата ми и техните деца....да не го видят !Глобализацията при всичките и недостатъци изиграва основна роля на стария континент да няма войни. Да, Югославия прави изключение, но тя се случи заради местния щовинизъм и национализъм на лидерите на фракцийте на тази изкуствена държава.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перник падна в жертва на винкела, но Юнкера нема грижи, е как да просперираме като едни стават ужасно богати, а други ужасно бедни? Хората може да са глупави, но не са ***, малцина окрадоха благата, за да може другите едва да свързват двата края, как я мислите тая работа момчета?!?
63
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
a kak e s ravnopravieto za6to nie nqmame sa6tite prava naprimer s germancite licemer ne ni smqtat za xora podigravat s s nas koga edin balgarin i edin germanec stanat ravni togava 6te povqrvam v Evrosaiuza
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа на няколко скорости е самоубийството на ЕС, или всички сме заедно в мазаляка или ще ни превземат руснаците и ***. Баста!
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз нямам никакъв проблем германец, поляк, англичанин или друг европеец да дойде да работи в БГ или аз да отида там, но не и да пълните Европа със всякакви киpтаци!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкерче, ясно бе брато, самата идея за ЕС е много хубава, само че защо взимате всички тея *** в европейските ни държави? Освен тва кво значи някои държави на първа скорост, други на втора, трети на трета и т.н., точно пък испанците дет са най-мързеливите искали да се движат на първа скорост, ай сектир, или ще сме един съюз както е САЩ или идеята губи смисъл. Аз нямам никакъв проблем германец, поляк, англичанин или друг европеец да дойде да работи в БГ или аз да отида там (продължение)
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е добър като идея,но лош като реализация!И управляващите им толкова са ограничени,живеещи в собствения си свят,че дори не могат да разберат къде грешат.И това ме побърква.Те не забелязват грешките си и кое е по-добро или как може да бъде по-добро за ЕС.ЕС има нужда от хора,като една Тереза Мей.
58
2
 
29
 
! Отговори
da преди 7 години
Да бе, за това оставихте НАТО да бомбардира Сърбия(искан член за ЕС), за това позволихте Турция да анексира половин Кипър, за това бомбардирахте суверени като Либия и изпепилихте Сирия!Голям успех! Само че, европейците не ядат динята с кората и осъзнаха, че държавите им се клатят от юдо-чиновинци.
57
0
 
4
 
! Отговори
Транспортна война преди 7 години
В Перник е война изпрате жандармерия да пази хората от дебелите главорези!
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма да може да заеме единна позиция дори и по въпроса за разпадането си
55
4
 
24
 
! Отговори
bg преди 7 години
ЕС е сатанинска-ционистка организация създадена от Илюминатите имаща за цел да унищожи бялата раса. Това тя постига чрез развращаване на младото поколение, подмяна на християнската ценностната система, унищожаване на семейството с подсъзнателни внушения към младите към неговото създаване. Манипулациите и внушенията към младите хора се осъществяват основно чрез музиката и филмите, отделно разпространението на наркотици, гейпаради. ЕС е с красива външност, но с прогнила същност.
54
4
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
ЕС е създаден от ERT european round table of industrialists и от AMUE - Association for the Monetary Union of Europe.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви 60 години, бе кукавел? - 1957 се подписва общ пазар, а 1993 - скъпичкият ви съюз.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какъв ЕС, само след 10 години тук ще е Еврабия . За невежите да четат Ориана Фелачи да знаят какъв просперитет ги чака