Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!

Евросъюзът чества 60-годишнината от подписването на Римските договори
Обновена: 25 мар 2017 07:49 | 24 мар 2017 21:57, Елка Василева
187
Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!
Снимка: архив, Reuters

Нашите родители и техните родители основаха ЕС с общото виждане никога повече да няма война, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата в Рим за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Той добавя, че основателите на ЕС са били дълбоко убедени, че премахването на бариерите, съвместната работа, а не един срещу друг, ги прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден ЕС, не са се променили - мирът, свободата, търпимостта, съпричастието и върховенството на закона ни обвързват и обединяват, добавя Юнкер.

Той призовава тези завоевания да не се приемат за даденост. Нашите демокрация, многообразие и независима и свободна преса са основите, които поддържат силата на Европа. Нито един човек или институция не са над закона. ЕС направи живота ни по-добър. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред - на европейското единство, заявява председателят на ЕК.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК. Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

След срещата в Рим ЕК ще представи предложения за развитието на т. нар. социално измерение на Европа; за задълбочаването на Европейския икономически и паричен съюз; за извличането на ползи от глобализацията; за бъдещето на европейската отбрана и на финансите на ЕС. През септември Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година.

Римските договори създадоха общ пазар, в който хората, стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно, отбелязва ЕК. На тази основа ЕС се разрасна и обедини континента след падането на Берлинската стена. В момента 6,5 милиона европейци работят в държава от ЕС, на която не са граждани. Всеки ден 1,7 милиона европейци пресичат граница, за да работят в друга държава. Девет милиона европейски младежи са се възползвали от програмата "Еразъм" за образователен и професионален обмен и стажове.

Всеки ден 338 млн. граждани ползват еврото - общата валута на 19 от 28-те държави от ЕС. Общият износ на ЕС (без Великобритания) е на стойност около 5,8 трилиона евро. Това представлява над 1/3 от общия световен износ, повече от 2.5 пъти износа на Китай и над три пъти повече от износа на САЩ. ЕС е водещият търговски партньор за 80 държави. Всеки допълнителен износ на стойност един милиард евро осигурява 15 000 работни места в ЕС, отчита комисията. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 76Толкова си смешен ,че вече сълзи ми текат :) Хитлер се бие на север, изток,юг и запад + Африка. На всякъде поддържа армия и техника. Разполага с огромен флот и нови оръжия. Сега си представи ,че всичко това го беше пратил в Русия ? Следиш ли ми мисълта , че си малко бавен виждам те... и за това пиша бавно и на широко :))
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС трябва да се реформира изцяло. В момента се е превърнал в робска колония: не щеш бежанци- санкции, имаш различно мнение от Брюксел- санкции, оспорваш най-глупавите му идеи заплахи от санкции. Членките нямат усещането за съюз, а за тоталитарна диктатура, затова ЕС е в политическа криза и има екзити.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е добра идея, с кофти изпълнение, управляван от банда олиго френи. Властта се е капсуловала в нещо като затворена секта си въобразява, че може да налага вижданията си над всички членки без право на възражения.
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да в Русия има по бедни хора от ЕС. Да в Русия пият много алкохол, да в много неща са в 19 век, НО Но там хората имат родолюбие и патриотизъм, защото са изстрадали свободата си .Там хората имат съвсем други ценности +различни от гейските , там децата четат руски автори , там хората знаят кои са и за какво живеят . Те са просто различни , не са плод на консуматорското извратено западно и американско общество . Русия не се подава на манипулации и евтини дрънкулки ...Русия си е Русия -неповторима
47
8
 
6
 
! Отговори
тъжен факт преди 7 години
За съжаление в страна населена предимно с неандерталци, много хора ги влече към Русия. Предимно хора невежи, получили образоването си в Русия или интернет.
46
3
 
16
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 години
ЕС е създаден от 50-те най-големи концерни и картели (RTE) и служи на техните интереси. Еврото е създадено от банките (AMUE), които обслужват тези картели. Не се надявайте, че ЕС ще защитава интересите на България. ЕС ще защитава само интересите на концерните. И на банките. Въпроси има ли?
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички червеняци, като им свършат фактите и лъжите започват на обиждат и псуват.Свикнали са на диктатурата и съгласие с лъжливите им историики. Слабо момчета учете малко повече. Срещу себе си вече нямате необразовани селски труженици :))
44
8
 
6
 
! Отговори
За Русия преди 7 години
Преди много години, някъде в зората на 19 ти век е казана една много вярна фраза, отнасяща се за тогавашна Русия (много актуална и днес за тази страна естествено):"Русия е жандарм (агресор) за Европа и тюрма за народите"- това и част от нашите възрожденци са го знаели. Русия е същата и сега.
43
6
 
3
 
! Отговори
руска изостаналост преди 7 години
Руската изостаналост е пословична, а има ли изобщо нещо "ново руско" , което да не е оръжие?! Та руснаците една лека кола или дори шевна машина не могат да произведат като хората...
42
3
 
17
 
! Отговори
обикновен човек преди 7 години
Един съюз от държави чийто ръководители се събират охранявани от 5000 хиляди снайперисти със затворено небе и периметър за пешеходци. Един съюз чийто ръководители не могат или не смеят да се разходят в Рим неохранявани сред обикновените хора. Съюз чийто ръководители се събират и заседават скрити като мафиоти. Такъв съюз Заслужава да у.м.р.е. Това не е съюз за нас честните обикновени хора. И вие го знаете.
41
6
 
5
 
! Отговори
Изостаналият СССР преди 7 години
По време на социализма в България излизаха руските списания Спутник и Огоньок. Поместваха статии за истинското състояние на СССР. Там пише: с 16 пъти повече техника, с 16 пъти повече земя, с 16 пъти повече работници добивахме 16 пъти по-малко продукция от САЩ. Вижда се, че Русия винаги е била суровинен придатък на света.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42А така когато човек няма вече факти по-добре да млъкне :) Не отговари на нито един въпрос ,защото нямаш никаква идея за ВСВ :) За това по-добре, не се излагай с руски национал простотии.
39
9
 
6
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 7 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС върви към разпад и няма вероятност той да оцелее при това развитие на международната обстановка.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До по-далече от РусияА в ЕС как е, ровят ли пенсионерите в кофите с боклyците?
36
7
 
3
 
! Отговори
Различни светове ... преди 7 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...!В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Междувременно Австрия обяви, че ще проведе референдум за излизане от ЕС.
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно не е верно това. Хитлер влиза до Москва за отрицателно време с Марш и то срещу цялата руска армия! Големите битки са на запад след идването на САЩ и Англия. Малко си гледал филма. Русия дава много жертви,защото е тактически и оръжейно непосредствена, както винаги. Русия 2 години ближе рани и теъгва на обратно чак когато САЩ изсипват милиони бомби по цяла Германия и където има немска армия.
33
7
 
5
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 7 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франция е следващата.