Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!

Евросъюзът чества 60-годишнината от подписването на Римските договори
Обновена: 25 мар 2017 07:49 | 24 мар 2017 21:57, Елка Василева
187
Юнкер: Евросъюзът бе основан, за да няма никога повече война!
Снимка: архив, Reuters

Нашите родители и техните родители основаха ЕС с общото виждане никога повече да няма война, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата в Рим за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Той добавя, че основателите на ЕС са били дълбоко убедени, че премахването на бариерите, съвместната работа, а не един срещу друг, ги прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден ЕС, не са се променили - мирът, свободата, търпимостта, съпричастието и върховенството на закона ни обвързват и обединяват, добавя Юнкер.

Той призовава тези завоевания да не се приемат за даденост. Нашите демокрация, многообразие и независима и свободна преса са основите, които поддържат силата на Европа. Нито един човек или институция не са над закона. ЕС направи живота ни по-добър. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред - на европейското единство, заявява председателят на ЕК.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК. Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

След срещата в Рим ЕК ще представи предложения за развитието на т. нар. социално измерение на Европа; за задълбочаването на Европейския икономически и паричен съюз; за извличането на ползи от глобализацията; за бъдещето на европейската отбрана и на финансите на ЕС. През септември Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година.

Римските договори създадоха общ пазар, в който хората, стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно, отбелязва ЕК. На тази основа ЕС се разрасна и обедини континента след падането на Берлинската стена. В момента 6,5 милиона европейци работят в държава от ЕС, на която не са граждани. Всеки ден 1,7 милиона европейци пресичат граница, за да работят в друга държава. Девет милиона европейски младежи са се възползвали от програмата "Еразъм" за образователен и професионален обмен и стажове.

Всеки ден 338 млн. граждани ползват еврото - общата валута на 19 от 28-те държави от ЕС. Общият износ на ЕС (без Великобритания) е на стойност около 5,8 трилиона евро. Това представлява над 1/3 от общия световен износ, повече от 2.5 пъти износа на Китай и над три пъти повече от износа на САЩ. ЕС е водещият търговски партньор за 80 държави. Всеки допълнителен износ на стойност един милиард евро осигурява 15 000 работни места в ЕС, отчита комисията. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
10
 
! Отговори
SANTA KLAUS преди 7 години
НИКОИ НЕ СЕ ДОСЕЩА, НО МАСОНИТЕ И ТРИЛАТЕРНАЛНААТА КОМИСИЯ + БИЛДЕРБЕРГИТЕ ОСНОВАХА '''ТОООЧНО''' НА 9 МАЙ 1957 Г...НАПЪЛНО, НАПЪЛНО УМИШЛЕНО -- НА ТАЗИ ДАТА, ТОЧНО НА ТАЗИ ДАТА -- ЗА ДА НАКАРАТ СВЕТА Д ЗАБРАВИ ЗА 9 МАЙ 1945 Г..., НО 12 ГОДИНИ ПО-РАНО...КАК СССР РАЗВЯ ЧЕРВЕНИЯ БАЙРАК ОТ РАЙХСТАГА НА ФЮРЕРА .ИСКАХА ДА ПЪХНАТ ПОД КИЛИМА СЛАВАТА НА РУСКИТЕ И *** ВОЙНИЦИ....И УМИШЛЕНО ОСНОВАХА ''ОБЕДИНЕНИЕ ЗА ВЪГЛИЩА И СТОМАНА'' МЕЖДУ ФРАНЦИЯ, БЕЛГ, ХОЛАНД. ,ЛЮКС. , ИТАЛИЯ И ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една реч пъна с патос, но нищо друго. И Юнкер продължава да си лае едни и същи изтъркани фрази, но на практика ЕС води политика, която все повече разочарова държавите в ЕС. Хората искат дела, а не думи. Искат по-добър живот и равенство, а не Европа на две или повече скорости.
9
1
 
9
 
! Отговори
Помощ избиват ни преди 7 години
В Перник вече е война ,мутри пребиват хора по спирките за София,явно кмета работи с бандити превозвачи,милицията се прави на две стотинки,ред е ДАНС!.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бива малоумие, ама ... ЕС е продукт на американската политика след ВСВ, където _основната_ цел е била противоборството срещу СССР. САЩ възтановява Западна Европа икономически, САЩ гарантира сигурността на Западна Европа. САЩ тогава има интерес западноевропейските държави да заровят столетните си томахвки на войната срещу общия враг - СССР. И тия зелници, расли в оранжерия, сега си мислят, че "нашите ценности ни доведоха до тук" ??? Баси.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е ! Никога в историята на човечеството, не е имало толкова дълъг Мир ! Това е благодарение на Европейския проект.Жалко ,че много не го разбрах и с помощта на популисти ,ще хвърлят Европа в нова война. От която стандарта ви ще стане 10рен :))
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и в същото време насадени на всяка война и подкрепят агресора.
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес е *** създадена с единствената цел - шепа сатанисти да управляват и обезверяват. Както знаем - всяко нещо си има край ...
4
1
 
16
 
! Отговори
Към 1 преди 7 години
Като е толкова хубава Турция какво правиш тук !?
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е вавилонска кула която се разпада с гръм и трясък. Няма да е далеч деня в който на хората ще им се отворят очите и ще видят че царят е гол. Вече на много хора започнаха да им се отварят очите. Преди да ги приемат в ес българите хранеха големи надежди че ще заживеят като в белите държава. Но уви стана още по зле. Монополистите завзеха държавата вдигнаха им цените на тока парното храната и се усетиха че дебелият влиза и то здраво вкочанен. Усещат го много ако!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckyman,Много ясно че твойто изказване е за да провокираш.Е да ама не.Империята много добре знаеш че не е била на Българите а на Османците,така че хората са се страхували от тях не от нас.Айде,томного добре се знае всичко,така че просто ти пожелавам хубав уйкенд и да се образоваш повече.
1
32
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
турция върви нагоре правят си Бойни самолети F35 и си свиркат защото Европа е Босфора и от там минава пътя на Коприната от векове. 500 години съжителство ни пазеха от всичко, златния период на БГ семейства с по 7 деца, търгуваш от Багдад до Виена, а не като сегадано Турция отново ни спаси както когато бяхме чат от великата империя 5 века всички се страхуваха от нас.