60 години ЕС, а ще има ли разпад?

Юбилеят събра лидерите на 27 страни
Обновена: 25 мар 2017 11:55 | 25 мар 2017 11:55, Петя Славова
143

Снимка: БТА

Президенти и премиери на 27 страни от Европейския съюз (ЕС), заедно с ръководителите на европейските институции, се събраха тази сутрин в италианската столица, за да отбележат тържествено 60-годишнината от подписването на Римските договори, положили основите на обединена Европа след Втората световна война.
България е представена от държавния глава Румен Радев.

Церемонията започна в 10 часа местно време (11 часа българско време) в Двореца на пазителите, който е част от музейния комплекс на Капитолийския хълм. През 16-и век издигащата се там средновековна сграда е превърната в забележителен Ренесансов дворец, проектиран от гениалния архитект, скулптор, художник и поет Микеланджело Буонароти.

Още по темата

В нея се намира великолепната Зала на Хорацийте и Куриацийте, наименована на два знатни рода, свързани от легенда. Според преданието през 7-и век пр.н.е., изправените пред война владетели на съседните кралства Рим и Албалонга, решават да избегнат масово кръвопролитие и да излъчат победител чрез битка между трима представители от всяка страна.

Двете бойни групи са били съставени от по трима братя, съответно от римския род Хораций и от рода Куриаций от Албалонга. Останал жив само един от тримата Хораций, който с хитрост успял да унищожи своите противници, а Рим присъединил победеното съседно кралство.

Именно в тази зала на 25 март 1957 година ръководителите на 6 държави - Белгия, Западна Германия (впоследствие Федерална република Германия), Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция - подписват Договор за Европейска икономическа общност (ЕИО) и Договор за Европейска общност за атомна енергия (Евратом).

Това са два от трите учредителни документа, върху които се гради ЕС. Третият основополагащ документ, Договор за Европейска общност за въглища и стомана, е подписан преди това на 18 април 1951 година в Париж.

Пръв произнесе слово в качеството си на домакин италианският премиер Паоло Джентилони. След него се изказа Джоузеф Мускат - премиер на Малта и ротационен председател на Съвета на ЕС.

Последваха словата на председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Гостите бяха привествани от кметицата на Рим Вирджиния Раджи, пише БТА.

Очаква се в края на церимонията да бъде подписан документ, огласен като Римска декларация, който да определи основните направления в дебата за бъдещето на ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: римЕСгодишнина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.