ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен

Да вървим в една посока, макар и на различни скорости, призова Меркел
Обновена: 25 мар 2017 18:23 | 25 мар 2017 18:17,
262
ЕС след Брекзит: По-спокоен, процъфтяващ, оптимистичен
Снимка: Reuters

Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим днес, слага началото на промени в съюза, в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес. 

Според него, днешната Римска декларация, приета точно 60 г. след забележителния Римски договор, положил началото на европейското обединение, е добра отправна точка за широки дискусии за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. 

"Атмосферата сега е такава, че можем да подходим по този въпрос с увереност", подчерта той.

"Това, което постигнахме в дните преди Рим и през последните часове тук, създава нещо като зараждащо се оптимистично настроение, защото, противно на очакванията, тук нямаше сблъсък, нямаше голям спор между няколко различни виждания за пътя напред", посочи Юнкер.

Римската декларация, подписана от европейските лидери, закрепва принципа на съюз на различни скорости, в който някои страни могат да вървят напред, а други - да останат настрани по специфични въпроси, отбелязва АП. 

"С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив. Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности. Ще действаме заедно, ако е необходимо - с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим", се казва в декларацията. 

Лидерите на 27-те определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа. 

"Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите национални парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище... Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати", подчертават 27-те лидери, предава БТА.

Домакинът на срещата - италианският премиер Паоло Джентилони, също подчерта, че с днешната юбилейна Римска декларация, определяща основните направления за развитието на общността за близките 10 години, ЕС прави уверена крачка напред. 

"Тази декларация потвърждава силата на ЕС. Ние знаем какви проблеми стоят пред нас - миграцията, икономическата криза, но подписвайки декларацията, ние изразихме доверието си към европейския проект. Някой я смята за твърде амбициозна, друг - за недостатъчно амбициозна, но това е крачка напред, която потвърждава нашето единство, солидарност и желание да активизираме сътрудничеството", подчерта Джентилони.

А председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че запазването на единството на 27-те след предвиденото напускане на Великобритания е единственият път да се гарантира оцеляването на ЕС. 

"Европа, като политическа цялост, или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има", каза той в Рим днес. 

Според него "само обединена Европа може да бъде суверенна Европа по отношение на останалия свят. Само суверенна Европа гарантира независимост на своите страни членки, гарантира свободата на своите граждани". 

Германският канцлер Ангела Меркел пък настоя, че страните членки на ЕС трябва да се движат в една посока, макар и понякога използвайки различни скорости.

"Европа на "различни скорости" не означава в никакъв случай, че няма да има единна Европа", посочи Меркел.

Продължаваме делото, което започнаха тук нашите предшественици през 1957 година, заяви тя.

Канцлерът подчерта, че един от приоритетите в ЕС трябва да бъде изграждането на една по-сигурна Европа, която ще може да се защити. Това означава, че трябва да пазим по-добре външните си граници, коментира още Меркел. 

Тя отбеляза необходимостта от по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбраната, а също така сътрудничеството със съседните страни, включително с държавите от Африка. 

Германският канцлер обърна внимание на необходимостта да бъде продължена работата по подобряване на икономическата ситуация в ЕС и създаването на работни места.

"Искаме да създадем икономически силна Европа, социално ориентирана Европа", посочи тя.

"Тук поехме отговорността да работим по това заедно, понякога е възможно да използваме различни скорости, но да вървим в една посока", подчерта Меркел.

По думите й има неотменими неща като свободата на изразяване на мнение, свободата на пресата, на вероизповеданието.

"Това ни прави по-силни. Тук няма да има отстъпки", настоя германският канцлер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
12
 
! Отговори
Буревестников преди 7 години
Критичната точка от която за България няма път напред е прехвърлена. В момента работят децата на социализма когато прираста все още беше положителен, обаче след 20-30години положението ще стане плачевно. Турци и роми ще вилнеят тук. Единствения шанс нещо да се промени е да се събуди гражданското съзнание на българите, обаче това не виждам как ще стане,
71
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименКомуноруските опорни точки в ЕС не вървят. Идете да точкувате дяда ви Путиня
70
3
 
2
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Пътят към Ада е постлан с "добри намерения".
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейския съюз се огъва от тежестта на еврочиновниците.
68
1
 
4
 
! Отговори
321 преди 7 години
Да ама не ....
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а къде е наша радка съветска пиратка?
66
2
 
5
 
! Отговори
ЕСССР преди 7 години
В съветска Европа политиците избират народите.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спомени от социализм Де ги тез,, *** ,,??????Не като сега - прясно месо от Нова Зенландия, Аргентина или от Франция,Римдкрс . Прясно месо,еииии..????? Прясно . Или червени ,румени ,дЖълти като гледжосани със вкус на тричаво .Или банани фуражни .В Екуадор не ги дават и на маймуните в зоопарковете си .
64
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Всичко върви по план. Декомунизация, Европеизация, Евроамерикански блок.
63
3
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Същото е като след развод, всеки казва че сега му е по-добре.......
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново измама!
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма от какво да се разпада(не се владее от един диктатор), съвеЦкият се разпадна.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Европейският съюзНещастник
59
6
 
6
 
! Отговори
Европейският съюз преди 7 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
58
4
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
Само един болен човек може да цъкам минуси на коментар където се касае за състоянието на пенсионерите у нас. В същото време да си цъкам сам плюс на.смешният коментар какво било през комунизма - банани, манани т хартии...Алоу, какъвто ирежим да дойде това което си го спомняш няма как да е същото със тези липса на Толкова важните за теб блага банани, т хартия и лъскави коли! Лекувай се!!!!
57
6
 
9
 
! Отговори
Спомени от социализм преди 7 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, и много други безмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с ***- бяхме роби на шайка *** изро.ди. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 89"не искам от днес да се отнасят с България официално като държава втора ръка"-------Реалността е че България не е държава първа ръка и това трябва да се отчете.
55
6
 
12
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 7 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, излизането зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич и трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,11 милиарда долара дълг, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Началото на края.
53
5
 
9
 
! Отговори
До 107 преди 7 години
Предпочитам да си карам по старата кола и да си бърза *** с вестник, но да не се притеснявам за възрастните си роднини, и да гледам всеки ден по новини (напоследък удобно ги пропускат) как насилввт и убиват стари хора все едно сме под турско!