Признанието на Юнкер: Brexit e трагедия и поражение за ЕС!

"Няма да се пазарим за правата на европейците във Великобритания"
27 мар 2017 20:07,
70
Признанието на Юнкер: Brexit e трагедия и поражение за ЕС!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Brexit е трагедия и поражение, казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за ВВС преди очакваното в сряда започване на процеса за напускането на Великобритания.

Британският премиер Тереза Мей информира Брюксел, че ще изпрати писмото, с което Лондон иска развод на 29 март. Това ще е началото на процедурата за излизане от ЕС, която може да бъде задействана само едностранно от искащата страна.

"Ще бъда тъжен, когато писмото пристигне, така както бях тъжен, когато излязоха резултатите от референдума. За мен това е трагедия. Поражение и трагедия", казва Юнкер.

Още по темата

Той обещава преговорите за напускането да бъдат честни, но и че ЕС няма да е наивен.

Европейският съюз ще представи сметка за развода на Лондон, която ще покрива ангажиментите, вече поети от Обединеното кралство, но в нея няма да бъдат включени санкции. Според някои изчисления тя ще възлезе на около 50 милиарда британски паунда.

"Решен съм да защитя правата на европейците, живеещи във Великобритания", казва още Юнкер.

Европейската комисия ще преговаря от името на ЕС по условията за раздялата. Главният преговарящ на Комисията Мишел Барние заяви миналата седмица, че ЕС ще отстоява европейците в Обединеното кралство да се ползват с еднакви права с поданиците на кралицата, оставащи в Европа по отношение на правото на престой, достъпа до социалните и пенсионни системи, до образование и до работа.

"Това не е въпрос на пазарлък, а на човешко достойнство", казва Юнкер пред ВВС.

Според него бъдещите отношения между Брюксел и Лондон ще зависят от това как ще протекат преговорите по развода: "Независимо от всичко не съм настроен враждебно към Великобритания. Тя е част от Европа и се надявам, че ще имаме приятелски отношения през следващите десетилетия", добавя председателят на Еврокомисията.

Юнкер смята, че британците няма да имат последователи, защото "ако три, четири или пет държави напуснат, ЕС ще се срути".

След пристигането на писмото за развода от Лондон в сряда посланиците от членките на ЕС в Брюксел ще се съберат в петък да обсъдят мандата, който ще бъде даден за воденето на преговорите. Очаква се той да е готов до 20 април, за да може европейските лидери да го одобрят на 29 април, когато ще се съберат в Брюксел извънредно и в отсъствието на британския премиер Мей. Тогава ще стане ясна и датата, от която преговорите за напускане ще стартират. ЕС очаква да ги приключи до октомври 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващите 50 години България все ще е зле. Толкова си можем. Или:1. Сме в ЕС и сме зле2. Или сме в Евразия и сме още по-зле3. Или сме сами докато не попаднем в Евразия - ама съвсем зле
37
2
 
4
 
! Отговори
EVREYSKIAT UNION. преди 7 години
E.U. VI ZATRIVA BAVNO ,AMA MNOGO SIGURNO - UJASNOTO TEPARVA PREDSTOI, KOGATO EVROTO VI GO NABUTAT TOLKOVA NADALBOKO 4E NIKOGA DA NE MOJETE DA SI GO IZVADITE....
36
5
 
7
 
! Отговори
К.М.Т. преди 7 години
До Анонимен (46) Предпочитат го тоя ЕС, защото това му е целта. Да съсипе изцяло икономиките на малките държави, за да могат хората там да се изселват в големите. На наш гръб тези германци са забогатели. Германия губи последователно Първата и Втората световна война, изтърпяла е две национални катастрофи само за четвърт век, изплащала е толкова репарации на победителките от двете войни. И сега изведнъж толкова бързо са се възстановили икономически, че чак живота им е приказка! *** работа!
35
2
 
9
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
Абе Юнкер що не си си подал оставката още ? Какво чекаш ? Вие г-н Юнкер сте трагедията Вие сте бедствието а не Евросъюза !
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 години ЕСSled kato imash tolkova tochna informazia tvoia vapros e ureden. Begay barzo kam Macedonia
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit не е изолирано явление. След Брекзит следва Фрекзит и разпад на ЕС.
32
0
 
0
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 7 години
DVAMATA ELITNI SHPIONI B.B i BUNKER. SI RAZMENIAT INFORMACIA ANALNA I SEKRETNA OT TEFTERCHETA SKRITI VAV GAZOVETE IM
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващите са Франция и нататък по веригата.
30
0
 
1
 
! Отговори
TAMARA IVANVNA преди 7 години
До kiroOI DARAGOI>>>PUST VSEGDA BUDET SOLNCE PUST VSEGDA BUDET NEBA PUST VSEGDA BUDET MAMA PUST VSEGDA BUDU JA.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер да не се гласи да обявява война на Великобритания?
28
5
 
10
 
! Отговори
Руски тролчета! преди 7 години
Много приказки, ама празни (прости) приказки...
27
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейският съюз ще yмре, защото хората не искат повече неговото съществуване. Амбициозните и хегемонни империи са обречени на унищожение.
26
7
 
12
 
! Отговори
10 години ЕС преди 7 години
Минимална заплатаБългария: 230 EURЧерна Гора: 300 EUR Македония: 270 EURСърбия: 260 EURСредна заплатаБългария: 484 EURЧерна Гора: 760 EURМакедония: 532 EURСърбия: 520 EURМинимална пенсияБългария: 83 EURЧерна Гора: 240 EURМакедония: 206 EURСърбия: 220 EUR
25
0
 
11
 
! Отговори
Клоун преди 7 години
В интервю за британски вестник Юнкер заяви, че е планирал посещение във Вашингтон за другия месец, но не знае дали изобщо ще срещне Тръмп. Председателят на ЕК добави, че президентът на Съединените американски щати не разбира нищо за Европа и в скорошен телефонен разговор си е мислел, че разговаря с него, докато всъщност от другата страна е бил председателят на Европейския съвет - Доналд Туск. "Той разговаря с Туск по телефона и мислеше, че съм аз, обясни Жан-Клод Юнкер.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
32% не са победа, това, че никой не иска за никого да гласува не означава, че който събере най-много трохи е регистрирал "победа". Възмутителни и смешни, както винаги
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сороските *** пак я почнаха Русия. ЕС се разпада, не Русия, статията е за ЕС. Русия увеличава и територията си и населението си, а населението на ЕС намалява и членовете му го напускат.
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато бяхме с Русия България имаше една от най-силните армии е Европа и най-голямата на Балканите. България беше едно сигурно място, българите, а и останалите източноевропейци живееха по-добре от руснаците, въпреки че за тях всичко се решаваше в Москва както днес в Брюксел. А сега в ЕС дали живеем дори и наполовина толкова добре както германците?
21
9
 
4
 
! Отговори
до 40 от славянин преди 7 години
Според пророчеството на Севрюкова България ще загуби територия в полза на Турция докато е в ЕС и този ЕС ще гледа безучастно на това! А има още една държава в региона освен САЩ и Турция, която е заинтересована от България - тя има вече почти половин милион нейни граждани, които имат имоти тук!
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако ЕС се разпадне Европа ще падне в плен или на Русия или на Турция, ще има войни и разруха, невиждана през първите две световни...
19
11
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Тия в Брюксел вчера подскачаха от щастие, че Тиквата спечелил изборите в България.Той им е лицето в България !Той е техният любимец и директен наместник.Представяте ли си на какво ниво е този Европейски съюз, след като залагат на такива хора като *** ?!Как няма да се разпада тая *** ?