Признанието на Юнкер: Brexit e трагедия и поражение за ЕС!

"Няма да се пазарим за правата на европейците във Великобритания"
27 мар 2017 20:07,
70
Признанието на Юнкер: Brexit e трагедия и поражение за ЕС!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Brexit е трагедия и поражение, казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за ВВС преди очакваното в сряда започване на процеса за напускането на Великобритания.

Британският премиер Тереза Мей информира Брюксел, че ще изпрати писмото, с което Лондон иска развод на 29 март. Това ще е началото на процедурата за излизане от ЕС, която може да бъде задействана само едностранно от искащата страна.

"Ще бъда тъжен, когато писмото пристигне, така както бях тъжен, когато излязоха резултатите от референдума. За мен това е трагедия. Поражение и трагедия", казва Юнкер.

Още по темата

Той обещава преговорите за напускането да бъдат честни, но и че ЕС няма да е наивен.

Европейският съюз ще представи сметка за развода на Лондон, която ще покрива ангажиментите, вече поети от Обединеното кралство, но в нея няма да бъдат включени санкции. Според някои изчисления тя ще възлезе на около 50 милиарда британски паунда.

"Решен съм да защитя правата на европейците, живеещи във Великобритания", казва още Юнкер.

Европейската комисия ще преговаря от името на ЕС по условията за раздялата. Главният преговарящ на Комисията Мишел Барние заяви миналата седмица, че ЕС ще отстоява европейците в Обединеното кралство да се ползват с еднакви права с поданиците на кралицата, оставащи в Европа по отношение на правото на престой, достъпа до социалните и пенсионни системи, до образование и до работа.

"Това не е въпрос на пазарлък, а на човешко достойнство", казва Юнкер пред ВВС.

Според него бъдещите отношения между Брюксел и Лондон ще зависят от това как ще протекат преговорите по развода: "Независимо от всичко не съм настроен враждебно към Великобритания. Тя е част от Европа и се надявам, че ще имаме приятелски отношения през следващите десетилетия", добавя председателят на Еврокомисията.

Юнкер смята, че британците няма да имат последователи, защото "ако три, четири или пет държави напуснат, ЕС ще се срути".

След пристигането на писмото за развода от Лондон в сряда посланиците от членките на ЕС в Брюксел ще се съберат в петък да обсъдят мандата, който ще бъде даден за воденето на преговорите. Очаква се той да е готов до 20 април, за да може европейските лидери да го одобрят на 29 април, когато ще се съберат в Брюксел извънредно и в отсъствието на британския премиер Мей. Тогава ще стане ясна и датата, от която преговорите за напускане ще стартират. ЕС очаква да ги приключи до октомври 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
6
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Пораженията и трагедиите за ес тепърва предстоят и това е радващо за всеки свободолюбив човек в Европа!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 млрд паунда санкция? Тоя на снимката е на някакви нови "медикаменти"...смях
16
1
 
6
 
! Отговори
аседесе преди 7 години
До АнонименАко имахме по 10 милиарда за губене, на година, нямаше да сме на тоя хал.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Юнкер никой не ви караше да вървите по гайдата на *** -вие Меркел Оланд Ципрас Барозу Рахой италианците- защо скандинавските страни нямат тези тежки съмнения Англия също не иска да е прислуга на "ное капиталистен" както наричан в Холандия руските "бизнесмени"-Мей се кани да изгони няколоко стотин такива, на всички ни стана ясно защо тачите арабите - новите гласоподаватели за "справедливия" строй
14
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 10 години в ЕС България е загубила около 100 милиарда евро.
13
1
 
7
 
! Отговори
morelini преди 7 години
Прав е анонимен 12...да се уредиш на работа в чистотата е шестица от тотото.Заплатата е не по малко от 1500..1600 евро,говоря за Испания.Единият коси,друг събира окосеното с един леген и го изсипва на камиончето.Приказка.....
12
2
 
10
 
! Отговори
morelini преди 7 години
Няма да ги жалите...те никога не са били с двата крака в Е.С.Те търсеха само изгодата.Така че каквото има да плащат да си го платят и никакви преференции.Един референдум за такова важно решение трябва да има поне 20 или 30 % разлика а не както при тях...52 на 48...ами тези 48% които не искат Брекзит......
11
4
 
9
 
! Отговори
!? преди 7 години
Тоя ли беше изпратил писмо със сърчица на рапоня?
10
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив, ЕС трябва да се разпадне, като изгнило дърво! Защото нас от периферията, пак ни сложиха в глух коловоз! За какво бяха тези фанфари при приемането ни, след като направо ни посочиха вратата
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се радвайте и надявайте Фрекзит няма да има.Ако има това няма да е началото на края на ЕС а самият край.
8
6
 
24
 
! Отговори
г преди 7 години
Англия никога не е искала обединена Европа и затова напуска,когато най -сетне всички се обединиха. Поражението е за Англия в перспективата на век два ...Еуфорията ще мине ,когато ирландци и шотландци поискат своето историческо право .Тогава ще пеят друга песен .
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е рай! Никога повече Brexit!
6
3
 
22
 
! Отговори
д преди 7 години
Англия загива като нация обхваната от ислям и *** . Същото е във Франция и останалите страни ......Накрая ще останат само ромите.
5
6
 
4
 
! Отговори
7 преди 7 години
Дърт иска пари
4
8
 
15
 
! Отговори
Д.Нокс преди 7 години
Не се кахърете за Англия ,защото на нейно място скоро гордо ще застане Шотландия с 90 % от нефта в Северно море и с ядрените подводници и ракети .които няма да върнат както глупаво направиха Украинците повярвали на Русия.
3
8
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Споко тепърва предстоят още "радости" тогава брюкселския лентяй може и инфаркт да получи та дано нещата се оправят и ЕС тръгне да работи за всички нас.
2
15
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Музика за моите уши!Най-накрая мога да си лягам и отново да заспя хубаво след тежката вчерашна вечер!
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко дъртако! Това не е трагедия, а традиция. Свиквай! После така ще говориш и за Фрекзита.