Швеция иска да върне 5000 мигранти на Унгария, но – не!

Будапеща отказва да ги приеме, макар че ги е регистрирала
28 мар 2017 09:07, Елка Василева
69
Швеция иска да върне 5000 мигранти на Унгария, но – не!
Снимка: архив, Reuters

Швеция се опита да върне в Унгария пет хиляди пристигнали от там мигранти, но унгарските власти отказаха да ги приемат, съобщава агенция ТАСС. Сега вероятно въпросът ще се решава в съда, пише в. "Свенска дагбладет".

Министърът на правосъдието и миграцията на Швеция Морган Йохансон заявил пред изданието, че са получили делата на почти пет хиляди лица, регистрирани като бежанци в Унгария. "(...), но когато ги връщаме обратно, там не ги приемат", посочил министърът пред в. "Свенска дагбладет".

Шведското правителство е обърнало внимание на Унгария, че нарушава Дъблинския регламент, съгласно който бежанците трябва да получат убежище в първата надеждна страна, в която са пристигнали. Ако след това бежанец отиде в друга държава от ЕС, то трябва да бъде върнат в първата страна, в която е пристигнал.

Йохансон отбеляза, че отговорността за спазването на Дъблинския регламент е на Европейската комисия.

Европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос ще се опита да убеди унгарските власти в необходимостта да приемат мигрантите, пристигнали в Швеция от Унгария, но ако това не стане, следващата стъпка на кралството ще бъде да се обърне към съда на ЕС, заяви министърът на правосъдието Морган Йохансон.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: УнгарияШвециябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
33
 
! Отговори
швайца преди 7 години
Какво става в тази Европа? Защо не се спазват правилата вече? Никоя държава в ЕС не граничи с държава в която се води война, защо трябва да се приемат бежанци изобщо? Пример:1. Началото на 2000-та година пътувам с бус за Швейцария, за европейците не от ЕС имаше визи тогава. До мене един възрастен човек, с швейцарска виза, да посети внучетата си в Женева, ама дали от незнание или старост, без шенгенска виза. Словенците го изритаха като мръсно коте и бандит от буса и го върнаха в Хърватска.
36
0
 
46
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Всичко идва от лакомията на икономическите лобита в развитите европейски страни. Искаше им се евтината работна ръка да е по-наблизо... но нещо им се разминаха очакванията. Голямата част от "бежанците" изобщо не идват с цел да работят!!!
35
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде в Дъблинските документи пише,че трябва да се канят азиатци за заселване в ЕС. Швеция е виновна наравно с Германия след като подкрепи Меркел за прием на ,,бежанци".
34
0
 
33
 
! Отговори
без легитимност преди 7 години
Т.н. "европейски съд" не е легитимен. Първо, съдиите в него не са избрани, а са назначени от съответната държава-членка, което ги прави зависими. С други думи, те не са демократично избрани и нямат мандат да представляват някого. Освен това, т.н. "европейски съд" надвишава правата си и грубо се намесва в националното право и нарушава законите там.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъблинското споразумение в точно тази си спорна част не е ли от 2013 година? Кой го подписа това спораумение? КОй беше на власт тогава - аз си спомням, а вие?
32
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарците да не се притесняват,ние ще ги приемем !
31
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи най-добрия подход е да не ги регистрираме, а да ги пращаме в германия и швеция. така няма да имат къде да ги върнат.
30
0
 
32
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Защо пък искат да връщат мигрантите? Какво не им харесват?
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kогато публикувате статии, журналистическата коректност изисква от вас да публикувате също така и откъде идват данните.Има такава законна концепция, нарича се copyright
28
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че няма да ги приемант унгарците. Тея приливи на пришълци са именно резултат от недалновидната и откровено тъпaнaрска политика на страни като Германия и Швеция да ги приемат безогледно, без най-малката идея до какви последствия ще доведе дивашка "култура" в нормална държава.
27
3
 
53
 
! Отговори
Циник преди 7 години
В първата сигурна страна трябвало да поискат убежище? Коя тази? Нещо не си спомням да се води война в съседните на Унгария държави! Ако съм на Орбан - ще ги изхвърля всичките - там откъдето са дошли! Включително и сирийците! ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ напуснали сигурна Турция, или Гърция са икономически мигранти! Никакви бежанци!
26
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И тогава какво правим?"Излизаме от Еврогейсъюза. Просто.
25
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в България колко такива са регистрирани, може да са към един милион? Рано или късно ще започнат и на нас да ни ги връщат, съгласно Дъблинския регламент. И тогава какво правим?
24
56
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Унгарците да спазват законите и да си ги прибират. Ако не им харесва - да се махат от Европа. Никой няма да реве за тях. Само че и те, като бай ти ***, знаят къде е лапачката и кютат.
23
2
 
52
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Защо ще ги връща Швеция на Унгария?Да ги върне откъдето са дошли.Ама техните държави не ги искат,тогава защо да ги искат европейските?Жесток натиск върху Африка и Азия да си прибира бедняците.Ако техните правителства не крадяха толкова ще има пари да си оправят държавите.
22
5
 
15
 
! Отговори
хо-хо-хо преди 7 години
Хайде сега да се посмеем на глупостите дето ги говори Тръмп за скандинавския полуостров.Няма ли да качите видео с баба която се оглежда 5 минути и бута кофата на съседката - хаштаг скандинавска престъпност?!? хо-хо-хо
21
0
 
48
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Да ги пращат в Германия, Меркел ги покани, сега да им осигури сладък живот...
20
12
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Русия и САЩ винаги са работили за интересите на Европа. Водеха войни в Афганистан и днес в Иран живеят 5 милиона пущуни. От тях 3 милиона напират за Европа през Турция. Млад Народ, с високи възпроизводителни възможности.
19
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лошото дойде и в Швеция. много скоро МНОГО лошото ще дойде у нас : от юг ще пристигат нови,от север ще ни връщат стари. кой ще бута незаконното гето? или меркел ще ни го узакони?
18
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унгария им дала убежище,дала им статут,ама те не искали в Унгария. е,насила ли да ги задържат? който им е обещавал соц.помощи и живот без работа само срещу размножаване,за да му оправят демографската криза,да си ги прибира. Унгария не ги е канила. браво на орбан !