Европеецът богатее, а българинът? Скъпи храни – евтини дрехи!

Храната в Полша и Румъния е по-евтина от нашата, пресмята Евростат
3 апр 2017 09:00,
89
Европеецът богатее, а българинът? Скъпи храни – евтини дрехи!
Снимка: Dnes.bg

Българите са близо 50% по-бедни от средния европеец. Като по-богатство се нареждаме на последно място в ЕС. Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва най-добре реалното материално благосъстояние на домакинствата, като в България то е 53% от средното ниво за ЕС, сочат последните данни на Евростат.

Точно преди нас по индивидуално потребление са Хърватия и Румъния, където стандартът на живот е съответно 58% и 59% от средния за ЕС.

По благосъстояние сме равни на гражданите на Черна гора, които обаче са само кандидати за членство в ЕС. Зад нас се нареждат само Албания и Босна и Херцеговина, където реалното потребление на хората е 37% от средното за ЕС.

На другия полюс в класацията е Люксембург, където стандартът на живот е с 37% над средното за ЕС ниво. На следващите места по богатство се нареждат Норвегия (133% от средното ниво), Швейцария (128%), Германия (123%) и Австрия (119%). Общо в 10 държави от ЕС стандартът на живот е над средния за Общността, като сред тях са Дания (115%), Великобритания, Белгия и Финландия (по 114%), както и Франция (112%). Доста добър стандарт поддържат и в Италия (99% от средния), Ирландия (96%), Кипър (90%) и Испания (88%). Дори Гърция сериозно ни изпреварва, като реалното потребление там е 77% от това на средния европеец.

По отношение на произведения БВП на човек разликите между страните от ЕС са много по-големи. Като ние отново сме на последно място с 21,8% от средния БВП на човек, а Люксембург е на първо място с 311,6%, или близо 14 пъти повече.

Но тъй като и цените у нас са по-ниски, реалните разлики в потреблението не са толкова големи. Общото ниво на цените у нас е 47% от средното в ЕС, което ни прави най-евтината държава в Общността. В Албания цените са като при нас, а в Македония е малко по-евтино, но ако се гледа по основни групи стоки, нещата не са същите.

Цените на храната в България са 70% от средните в ЕС, което ни нарежда на трето място. По-евтина е храната в Полша (63%) и Румъния (64%). У нас обаче са най-евтините в Европа цигари (50% от средното за ЕС), алкохол (64%), дрехи (79%), мебели (50%), ресторанти и хотели (43%), пише "Стандарт".

По отношение на потребителската електроника се нареждаме на едно ниво с Испания, Португалия и Ирландия с цени на 92% от средните в ЕС. По-ниски са цените на електрониката в Чехия (81%), Полша (83%), Унгария (88%) и Словакия (91%).

Като цяло най-високи са цените в Швейцария - 163% от средното ниво за ЕС. На следващите места по скъпи стоки са Норвегия и Дания със 137%, и Великобритания със 131%. Така животът в Швейцария е 3,5 пъти по-скъп, отколкото у нас.

Огромна разлика има не само между стандарта на живот в България и другите държави в ЕС, но и между различните райони на страната. Най-бедни са в Северозападна България. Там БВП на човек, измерен според стандарта на покупателната способност (СПС), 29% от средното ниво в ЕС. Най-високи са доходите в София. Затова в Югозападния район на България БВП на човек е 76% от средния за ЕС. Жителите на София са поне два пъти по-богати от хората в останалата част на страната. БВП на човек в Югоизточния и Североизточния район в България е в размер на 39% от средния за ЕС. А в Южния централен район и Северния централен район на България БВП на човек е 33% от средното ниво в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
Абе Австралиеца поне се научи да пишеш не се казва Сидней а Сидни!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koi vliza v zara uk???Obiknoven rabotesht chovek koito jivee i raboti v Ln za kakvo da harchi pari v zara?No vie koito vzemate parite po lesniya nachin ne gi cenite parite i gi davate za zarata,koiato shte i mine modata samo edno lyato.Az sum rabotesht chovek i pravya razumni resheniya,moje da nosya primark,no sum si kupil kushti,kudeto poiskam.No dori ne ide rech nito za men,nito za vas s lesnite pari,a za obiknovenite hora v bg,koito rabotyat na dve raboti,plashtat 2 kredita i ocelyavat ...
42
3
 
5
 
! Отговори
шовинист до дънди преди 7 години
Нещастно момче в сидни, карам нова кола, която ти и в твоя рай на неграмотниците не можеш да си позволиш и не живея в змиярник като теб, а в родината си- родина на дедите и на децата ми, *** безпросветен! Ти, като ти харесва, може и при маймуните в африка да ходиш. Най-вероятно тук си бил аутсайдер и там си си такъв, обаче там поне никой не те знае и затова си ербап :)
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шовинисталооо цигaнинааа, малко цифри за тебаборигените са 2% от 22 милиона ав$$тралия. Почти са изчезнали.Ха сега да видим колко са cианитe и тoрцитe около теб? колко процента?Значи по твойта логика, ти какъв трябва да си м? ААА хахаха- аа ха-ха-хааааа ааа хахаОх как се наигра сам ааааа хахах да кажеш на 2% аборигени значи сметай ти къв трябва да си с такъв процент cиани аааа ХА-ХА-ХАредко тъпо парче си, някав клош от панелната килия са обади ааа ХА-Ха-ХА
40
2
 
7
 
! Отговори
шовинист преди 7 години
Алооо, аборигените? Стой си в дивашкия остров. Доколкото знам, там няма с кого и бира да пиеш, щото са *** ужасни. Стой в бившия пандиз. Аз искам да живея тук. На страната и трябва много малко, за да стне рая на земята - да заглушим медиите и мноооого бой по всичкия столичен и извънстоличен полуграмотен хайлайф. Другото само ще се оправи....
39
2
 
12
 
! Отговори
свободен преди 7 години
работя за Boeing .... живял съм с Русия, UK, US, Филипините, Чили сега в Куба ... по-щастлив народ от кубинците няма на земята, тия изобщо не ценят парите, карат с по няколко долар на седмица ... най-нещастите са в Русия .. там е пълна безпътица. бил то човек с 5000USD или с 350USD!
38
1
 
13
 
! Отговори
/./ преди 7 години
Само си направете сметката. Пастет апетит (голяма кутия) тук струва между 2.50 и 3 лв. а в Кипър се продава (същия пастет апетит, също голяма кутия) за 40 евроцента, което е равно на 80 стотинки. Прави се в България - на българския пазар е 3-4 пъти по скъм. В кипър вземат минимум 800 евро заплата, в България са 210 евра. Вижте каква е разликата в цените. По бедни сме от кипърци 3-4 пъти а плащаме стоки произведени в България 3-4 пъти по скъпо. А някой да ми каже защо?????
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ЗАЩО да съм в UK след като мога да съм в Оз?Разликата е КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТКога е лятото тази година в UK? В сряда ли? Да ме вали от Коледа до Бъдни Вечер? Изключвам музеите, пълен к'*** е UK! Темза е толкова кафява че се сгъстява, паднеш ли в нея изгнивашПАРИТЕ ГУБЯТ СМИСЪЛА когато говорим за КАЧЕСТВО на живота,Да си харча парите в рай като този ето това е смисъла на живота, лайфстайла тук, това е целта на парите, не просто да ги притежавампоздрави от сидней ав$тралия
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Българина най-му е кеф да се сравнява с другите, за да може после да мрънка. :) Никой не ви е спрял да се развивате и да изкарвате добри пари.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи що четеш тогава Български сайтове, Английски ли не знаеш, че да четеш австралийските?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 36Влезте в Zara в UK и сравнете ценичките, не в Primark, където пазаруват само социално слаби chavs. :)
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 36Праймарк е един от най-евтините и некачествени магазини там, в Илиянци нещата са по-качествени. Не знам защо ми го давате за пример.
32
3
 
7
 
! Отговори
do 36 преди 7 години
Zashto lujesh??????zashto??1 L mlyako v BG =2 lv meg.le2,275 L v uk =1 paund i v cenura i v pokrainite,jalko che nemoga da prikacha snimki za da vi gi pokaja.Bedniya anglichanin jivee po eftino ot bogatiya bg i ne luji dolno.Vlizala li si v Primark???
31
5
 
20
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Богатството не се мери с това що влиза в тумбака, в бяла и черна техника. Тяхната консумация зависи от лакомията и алчното око. То се мери в недвижимост и най-вече собственост на земя. В това отношение един пазарджишки *** е богат, колкото френски аристократ. Обикновените западняци са загубили земята преди 100-200 години. И искат да ни вкарат в тяхното клише на вещомани и вечни кредитополучатели. Това води до оскотяване. Та, ако искате да сте личности не си продавайте дядови си ниви.
30
11
 
13
 
! Отговори
36 преди 7 години
Сметките също са в десетки пъти по-високи, в България направо изглеждат смешни сравнение с тях. Така че когато човек тегли чертата- не сме чаааак толкова зле, колкото винаги се опитват да ни накарат да мислим. :)
29
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сравнявам с Англия, където съм живяла- храната в магазините- горе долу на същите цени като там, с разликата, че когато в Англия наближи срока на изтичане на дадения продукт, го пускат на смешни цени от рода на 5, 10 пенса. Дрехите- тук като цяло са малко по-евтини, нищо драстично... НО там цените на градския транспорт, наемите, киното, ходенето по ресторанти и барове са безбожно високи... тук човек със средна заплата може да си позволи всеки ден да ходи я на кафе, я на ресторанче, там- забравете
28
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам да прозвучи грубо, но средностатистичеслият българин хвърля 100 лв примерно за кръчма, купува си скъпи дрехи, а сметките му все високи. Те реално са такива, но никой не живее спрямо положението си, всеки има и кредити..
27
0
 
21
 
! Отговори
шовинист преди 7 години
Дванадесет гласа крещяха гневно и всичките си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на прасетата. Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е. Джордж Оруел Животинската ферма
26
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За цените на дрехите изобщо не съм съгласен, пазарувал съм в молове на запад и е по евтино отколкото в България!!! На това може да вярва някой който не е излизал.
25
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както и да го поднасят, дали БГ изостава с 53%, пък Германия "надскача" средното ниво с 37%, истината е че тук половината и повече народ живее с 300-400 евро месечно, а в Германия с 3-4 хиляди еврака.