У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват

ЕС полека ще спира вноса му, готви строг регламент
64
У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват
Снимка: Reuters, архив

ЕС поема курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Във вторник евродепутатите ще гласуват доклад, в който се предлага пълна забрана за влагането на този вид мазнина в биогоривата след 2020 година, и по-строг режим за вноса й в страните от Евросъюза.

Почти непознато преди 30 години, днес палмовото олио се използва в много стоки - в маргарин, сирене, течен шоколад, чипс, в козметика и в почистващи препарати, а също и като биодобавка в автогоривата.

Още по темата

Употребата на палмовото масло обаче става все по-масова, а се оказва, че това има прекалено висока екологична и социална цена, се посочва в доклада, цитиран от в. "Сега".

Заради палмовите плантации се изсичат тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на остров Суматра и орангутаните в Борнео.

Основни производители на палмово масло са Индонезия, Малайзия и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а ЕС е сред най-големите купувачи. Опасната "мода" е довела до унищожаването на около 1 млн. хектара тропически гори, на чието място сега се произвежда палмово олио за Европа.

България също внася от растителното масло, а употребата му в хранителната индустрия като евтин заместител на краве мляко и мазнини предизвика не един скандал у нас. Миналата година например Асоциация "Активни потребители" направи тестове на 36 вида краве сирене и откри, че всяка шеста проба съдържа мазнини, които не са от краве мляко, а са от растителен произход. Само по само себе си палмовото масло не е вредно, но ако то се влага, продуктът вече не е краве сирене, а евтина имитация. Освен това обикновено недобросъвестни производители го обработват - хидрогенират, за да изглежда по-твърд продуктът, а това вече е вредно.

Миналата година българите са изяли 12 000 тона палмово олио под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др., сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (ЦИИСС) за количествата, които наши предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти. Това обаче са официалните данни, а експертите смятат, че импортът е по-голям.

"Имитациите на сирена и кашкавали с палма у нас се използват основно за влагане в банички и други подобни готови храни", коментира пред "Монитор" доц. Божидар Иванов, ръководител на ЦИИСС. Според него това се прави, защото в тестените изделия е по-трудно да се определят съставките.

Докато в България палмата се използва най-вече в храни, за ЕС като цяло 46% от количествата се влагат като биодобавка в горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Казанлъшка поничка преди 7 години
Че къде в Бг-ту има палми да ода да си наточа малко палмово масло?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А казват че палмовото масло не се разтваря във вода и рибите измират от него.Какво ли става с кръвоносните съдове на човек при консумацията му.И започват едни проблеми със стеснени кръвоносни съдове, рискове от инфаркт, инсулт и така нататък. Въобще безвредна съставка че даже и полезна- ама за фармацевтичния бранш.
51
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
Да слагат каквото искат в храните, но да не лъжат на съдържанието на етикета. Има си хора за всичко. Неверното съдържание трябва да подлежи на съд.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да има скъпо и вредно, но няма евтино и полезно!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по бързо ни отровите ,толкова по добре.Да не се мъчим.
48
2
 
5
 
! Отговори
Nikname преди 7 години
Нашия пазар иска ***. Никой не ни е виновен, че сме най-бедните в Европа. Докато има търсене на еФтинко, ще има и предлагане. Като спрат палмата, ще влагат мас. Народа го иска.
47
1
 
5
 
! Отговори
До дядомраз преди 7 години
Прочети повече и ще разбереш, защо е вредно!
46
1
 
4
 
! Отговори
дядомраз преди 7 години
Но това няма да спре изсичането им. Населението на Земята и без това се увеличава и трябва да яде. Освен това не може да му се намери толкова голям и евтин заместител.
45
2
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 7 години
Не прочетох,че това масло е вредно,а че заради него се изсичат горите. Това е причината ЕС да го рабранява.
44
4
 
19
 
! Отговори
Защо чакаме ЕС? преди 7 години
Ние изядохме що имаше палмово масло. Погледнете че всичко е с палмово масло. От бонбони та до колбаси, хляб и какво ли не. Вече се чудех от къде толкова масло. Това масло заедно с подсладителите фруктозно-глюкозния сироп, и гмо-тата ни почупиха здравето.
43
3
 
20
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Чак сега ли се усетиха? България е задният двор на Европа. При нас ***, а при тях по-качествените продукти. Срам.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не. Те от ЕС *** пак ще си ги пробутват в България, гарантирано! А у нас ще си затварят очите, както винаги. Вижте качеството на уж прословутото ни кисело мляко, което прилича на нишесте! Трябва в Япония ли да отида, за да си купя качествено българско кисело мляко?!
41
3
 
11
 
! Отговори
Boio Borisov преди 7 години
Na prasetata kakvoto i da dadesh pa kshte go qdat i shte se radvat 4e ima vaobshte kakvo da qdat !
40
2
 
9
 
! Отговори
Date преди 7 години
Bulgarite go iadat za otslabvane. :-) glei kvi slabichki stanaali...:-)
39
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има един много загрижен какво ядат в Русия.Мен това не ме интересува.Важно е ние какви *** ядем, а за Русия да му мислят руснаците.
38
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До До 29-АзАз не съм казал, че няма Е-та.Но са в пъти по-малко отколкото от бл продуктите. Говорихме за палмово масло в млечните продукти.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно има вреда, ама има и полза. Синчето само с нутела израсна и сега е 192. само ще да е от палмовите гени.
36
4
 
26
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 7 години
Няколко неща са спестени за паламовото масло 1.Изсечените палми се възстановяват за няколоко седмици 2.Палмовото масло води до рак - по-тази причина има ръст на онкологичните заболявания в България с 500% за 10 години (иначе го приписват на Чернобил което е наложено от медиите ) 3.Ако заменят това чудо в млечните продукти с Краве Мляко , сиренето и кашкавала ще са с 50% по-евтини - 1 килограм Кашкавал се прави от 10 литра мляко , 1 килограм сирене се прави от 5 литра мляко - дори по 1 лев .
35
1
 
20
 
! Отговори
ГРОБАРСКИ преди 7 години
И по зле ша става! Преди кат препогребвахме в някой гроб след 7 години намирахме кости.А сега не гният бе...секаш мумии погребани...ба си. ТО ЗА тва шефа каза че щели да дигат срока...шот не изгниват шот ядем много е-та...ме-та и гмо.
34
7
 
6
 
! Отговори
До авторката преди 7 години
И европеиците си го близват и даже си го папкат Камелче. Не знам от къде си преписала но истината не е точно така.Ползват и те ,,благините" на съвременното хранене.