У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват

ЕС полека ще спира вноса му, готви строг регламент
64
У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват
Снимка: Reuters, архив

ЕС поема курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Във вторник евродепутатите ще гласуват доклад, в който се предлага пълна забрана за влагането на този вид мазнина в биогоривата след 2020 година, и по-строг режим за вноса й в страните от Евросъюза.

Почти непознато преди 30 години, днес палмовото олио се използва в много стоки - в маргарин, сирене, течен шоколад, чипс, в козметика и в почистващи препарати, а също и като биодобавка в автогоривата.

Още по темата

Употребата на палмовото масло обаче става все по-масова, а се оказва, че това има прекалено висока екологична и социална цена, се посочва в доклада, цитиран от в. "Сега".

Заради палмовите плантации се изсичат тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на остров Суматра и орангутаните в Борнео.

Основни производители на палмово масло са Индонезия, Малайзия и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а ЕС е сред най-големите купувачи. Опасната "мода" е довела до унищожаването на около 1 млн. хектара тропически гори, на чието място сега се произвежда палмово олио за Европа.

България също внася от растителното масло, а употребата му в хранителната индустрия като евтин заместител на краве мляко и мазнини предизвика не един скандал у нас. Миналата година например Асоциация "Активни потребители" направи тестове на 36 вида краве сирене и откри, че всяка шеста проба съдържа мазнини, които не са от краве мляко, а са от растителен произход. Само по само себе си палмовото масло не е вредно, но ако то се влага, продуктът вече не е краве сирене, а евтина имитация. Освен това обикновено недобросъвестни производители го обработват - хидрогенират, за да изглежда по-твърд продуктът, а това вече е вредно.

Миналата година българите са изяли 12 000 тона палмово олио под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др., сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (ЦИИСС) за количествата, които наши предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти. Това обаче са официалните данни, а експертите смятат, че импортът е по-голям.

"Имитациите на сирена и кашкавали с палма у нас се използват основно за влагане в банички и други подобни готови храни", коментира пред "Монитор" доц. Божидар Иванов, ръководител на ЦИИСС. Според него това се прави, защото в тестените изделия е по-трудно да се определят съставките.

Докато в България палмата се използва най-вече в храни, за ЕС като цяло 46% от количествата се влагат като биодобавка в горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
КОИ преди 7 години
Кои европейци? В Швейцария се купува на общо основание, даже в много от шоколадите го слагат, което е позор за страна с такива традиции в производството на шоколад.Не мисля, че ни трябва изобщо или че някой следи качеството му. Имаме си слънчогледово масло, традиционно е да се внася зехтин, за къв бяс ни е тази съмнителна палма.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи европейците ги е страх да турят тази гадост в резервоарите си. А тук ни го слагат директно в стомаха. Защото за ес, ние сме по-евтини и от прасетата. Да се чупим, докато не ни изтровят като в Освиенцим.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По бързо да ни претопат.Това е целта.Повече смъртност по малко народ по малко проблеми.По малко пари за пенсий ,по малко безработни,по малко пари за заплати,По малка раждаемост,по малко социални помощи и т.н.
10
2
 
14
 
! Отговори
Досущ като БАце преди 7 години
В брюксел не го бръснат за слив# а тука минава за деликатес!
9
1
 
27
 
! Отговори
тя преди 7 години
Тровят ни! Политици и търговци печелят на гърба на българите , затова ставаме все по- болни! Има толкова много контролни органи , но са само на заплата , а резултат няма!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за киселините в корема на човек не го знаех.Ти ги направи тези киселини по силни и от киселините в търбуха на крокодил.Знам че най силните стомашни киселини в света има крокодила.Не случайно той не дъвче ,а поглъща храната.Ти Вуйчо нещо си се объркал.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палмовото масло е изключително вредно,но българина не гледа какво купува.Наблюдавам хората в магазините,много от тях не четат етикетите.А всичко по нашите щандове,независимо дали е внос или местно пр-во е с палмово масло,защото с него е по-евтино производството.Ние нямаме култура на пазаруване,за жалост.
6
3
 
13
 
! Отговори
Franco преди 7 години
До ShoppНе си от умничките...
5
1
 
35
 
! Отговори
краен преди 7 години
За пари печалбарите и майка си ще ..т , а вие за някакво масло ревете !! Тотално да се спре вноса на маслото ,и който прави контрабанда да е съден ,както за наркотици !!
4
1
 
24
 
! Отговори
4 преди 7 години
Всички дотук сте прави. За съжаление....
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцида за народа продължава.Той е наложен от българските политици.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ние сме прасетата на Европа.Понеже сме най бедни.А в същото време Юнкер и Меркел се скъсаха да го хвалят Б.Б.колко добър премиер бил.
1
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това чудо влиза в кръвоносните съдове и ги запушва. Организма ви има температура от 36 градуса. А това палмово масло се топи при 42 градуса. А си представете как ще го преработи организма ви като не разполага с такава висока температура?! Няма да го преработи а ще остане като шлака в организма ви. Които са виждали как се топи стоманата зноят какво е и шлака. Та тази шлака ви запушва организма и не след дълго инфаркта или инсулта ви са сервирани!