ЕП постави условия за "развода" с Великобритания

Интересите на гражданите – на първо място при преговорите
Обновена: 5 апр 2017 16:00 | 5 апр 2017 15:45, Елка Василева
10
ЕП постави условия за "развода" с Великобритания
Снимка: Reuters

Европейският парламент прие резолюция, с която определи условията, за да одобри очакваното споразумение между ЕС и Лондон за напускането на Великобритания. Текстът беше одобрен с 516 гласа "за", 133 "против" и 50 въздържали се. Споразумението ще трябва да бъде одобрено от евродепутатите, ако бъде постигнато, съобщи пресслужбата на Европарламента.

Евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС.

Още по темата

ЕП посочва, че Великобритания остава в ЕС до датата на официалното си напускане, както и че това поражда права и задължения, включително финансови задължения, подлежащи на изпълнение, дори и след датата на оттеглянето.

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания.

ЕП се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар - свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

В резолюцията се посочва, че разговори за възможни преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не може да важат повече от три години, а споразумение за бъдещите отношения между Лондон и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Великобритания.

Според резолюцията интересите на гражданите трябва да бъдат на първо място още от самото начало на преговорите. Гражданите на Ирландия ще бъдат особено засегнати, се отбелязва в документа. Евродепутатите призовават всички страни да се придържат към ангажимента си по отношение на мирния процес в Северна Ирландия и да избегнат връщането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Затова особените обстоятелства, породени от тази обстановка, трябва да бъдат разглеждани с повишено внимание при договарянето на споразумението.

Резолюцията предупреждава Великобритания да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглила от ЕС.

Настоява се 27-те останали държави в ЕС да проучат начини за отговор на опасенията на британските граждани, породени от загубата на правата на европейско гражданство.

Евродепутатите призовават и двете страни да преговарят добросъвестно и при пълна прозрачност.

В резолюцията се отбелязва, че би било нарушение на европейското право, ако Великобритания започне преговори за търговия с други страни, преди да напусне ЕС. ЕП предупреждава, че същото важи и за двустранни преговори между Великобритания и отделни държави от ЕС по споразумението за оттегляне или бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Великобритания ще продължи да се ползва с правата си от членството в ЕС до момента на напускане. Лондон ще трябва да продължи да носи своите отговорности, включително финансовите, произтичащи от настоящия бюджет на ЕС до 2020 година. Някои от тези финансови задължения може да останат в сила и след датата на оттегляне на Великобритания.

ЕП има намерение да развие допълнително някои елементи, посочени в настоящата резолюция, в процеса на преговорите. Това може да стане, например, чрез приемане на допълнителни резолюции, включително по конкретни теми или секторни въпроси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните са пълни нещастници!Ако не са германците, които спасиха икономиката им като изкупиха допотопните им фабрики и ги модернизираха, те нямаше да се различават много от тоталният разпад на Русия? Ингилизите за пореден път показаха ку.венският си характер, но излезат ли от ЕС ще направат непоправима вреда на икономиката.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се,че в момента,силните на деня,а и на света са Меркелистите.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕП е да има свободно движение на хора след брекзита. Ами нали точно срещу това стана този брекзит, между другото кои са тия от ЕП та ще казват какво да правят ингикизите .
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние да бяхме бивша империя, ограбила половината свят и избила СТОТИЦИ милиони, и ние щяхме да имаме топки по инерция, в стил на гол г*з чифте пищови, като нагличаните.Още си мислят че са някои, а в действителност са деградирала клоака.
4
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради България съм за ЕС,но държавата на която се възхищвам е Англия,тези хора имат топ.ки,а не п-тка.Но сега ще стане така,че ще ги накажат за назидание на останалите членки,жалко!Предпочитах да се разберат приятелски,вместо да си правят на инат,но не би!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boja, koga Anglia e pazila Evropa?!?!?! Kato postoianno ia e napadala i okupirala! Mersi! Da si se paziat sami!
2
3
 
14
 
! Отговори
хълк преди 7 години
С други думи в следващите две години Великобритания ще е част от ЕС и ще трябва да спазва законите на ЕС.Ако не е съгласна,следва развод без сделка.Това е отговора на ЕС след офертата на Великобритания,да запази икономическите си интереси,като не се отегля от рамката за сигурност на Европа.Тоест англичаните искат да ползват общия пазар срещу защита на Европа.Или нищо няма да се случи и Великобритания ще остане в ЕС,или ще настъпат интересни времена с елементи на война.
1
3
 
4
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
'Ми според платените тролчета във форума и другаря Пуцин така - винаги поставя на първо място интересите на обикновените хора :)