Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух

София, Пловдив, Варна с превишени нива на прахови частици
5 апр 2017 11:52,
134
Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух
Снимка: архив, Булфото

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови днес съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС.

Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, нашата страна не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През януари и декември, когато са големите студове и замърсяването е най-голямо, само около 6% от замърсяването се дължи на автобуси, камиони, коли, мотоциклети
48
3
 
11
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Софиянци не се смятат за най. За най се смятат разни селяци, дето идват в Сф с таратайките си и смятат, че са вече номер 1, развъждат си кучета, не чистят след тях, понеже на село кой чисти на поляната, а като му кажеш налита да те бие. Карат разни таралясници с черен дим след тях, слушат чалга и чакат вечер Шоуто на Слави да им даде посока в живота. Навсякъде има смислени хора, но и простаци. Не всеки от село е ***. Не всеки от града, е интелигент.
47
1
 
5
 
! Отговори
dfsdfsdfsd преди 7 години
И кво като са осъдили България, нещо ще се промени ли? Ами нека ви кажа, Не Няма да се промени! За голямо съжаление разбира се...Кучетата си лаят, кервана си върви.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактГлупи, четеш ли Факт какво ти обяснява толкова време вече.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига сте се оправдавате с колите. В големите европейски градове с каруцили са?
44
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
По света навсякъде се знае, че когато има замърсяване над нормите то винаги се дължи на използването на твърдо гориво, само в България се твърди, че това било заради колите. Е, ако направим един експеримент и спрем всички коли за 1 месец около Нова година, а през този месец замърсяването си стои 5-6 пъти над нормите, тогава какви ще ги приказвате. Само в най-студените дни замърсяването е около 6 пъти над нормите, а през топлите дни през лятото е под нормите.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емиииии , щом София е най мръснa ,а останалите сме ,,СЕЛЯНИ ,, ДА СИ ГЛОБЯВАТ СОФИЯНЦИ !!! ТЕ НЕ СА СЕЛЯНИ ! ИМАТ СЕ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ !!!!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 35Глупи, от София съм и аз и майка ми и баба ми и прабаба ми. Ти от кое село си дошъл, че София толкова ти е присъце.
41
1
 
4
 
! Отговори
35 преди 7 години
Погледни се в огледалото, кажи пак "глупи" и ще ти обясня защо. Как да пише друго в заглавието освен България. Кого да осъди ЕС- твоето село ли? Много ясно, че санкцията засяга държавата, а не отделния град. Но санкцията е заради замърсяване в големите градове и най-вече София, затова за това се говори в статията. Ти като искаш да си ишеш за село, не ни занимавай, ЕС няма проблем с родното ти място, а с големите градове. Аман от неграмотни провинциалисти с комплески, не всички са такива.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 14Ми няма да взимаш, бе.Има транспорт, има колела.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 30Също така говориш с човек роден в София, със семейство родено в София.Ти откъде си дошъл? Обикновено тия, които най-много се палят в София какво е са емигрирали оня ден и са се взели много насериозно.
38
0
 
9
 
! Отговори
Прах преди 7 години
Основният замърсител на въздуха в големите градове са строежите, липсата на контрол върху превоза на товари и липсата на адекватно почистване на улиците. В Германия можеш една седмица да ходиш с черни обувки без да ти се налага да ги почистваш. Тук още не си тръгнал и са покрити със слой фини прахови частици (прахоляци да му се невиди).
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Широко раздухван е мита, че колите замърсявали за ФПЧ много над нормите. За София това не е вярно и само около 30-32% от максимално допустимите норми за замърсяване с ФПЧ, се дължи на колите. Има изследвания по въпроса и всеки може да ги намери в нета. Само дето трябва да се чете внимателно, защото тези изследвания почти винаги се опитват да покажат данните така, че да изглежда, че колите са най-големия замърсител, най-често като използват средногодишни стойности.
36
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
а кой е виновен бе смо... ,със коя мизерна заплата ще вземеш таз нова кола
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 30'Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух' прочети заглавието поне, бе, глупи. :( За България говорим, не за София само.
34
1
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
За големи градове говорим, а София е най-големият. Това, че за теб София е непозната планета, не променя факта, че си влязъл да коментираш статия, касаеща големи градове. Щом искаш да си коментираш Павликени, избери си друга тема. Там, откъдето си, може и на каруци да се возите, та нямате проблеми с мръсния въздух.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 27Глупи, никой не ти говори за големите градове. В заглавието на статията ти пише 'България', не в София кво било. Хората това ти казаха няколко пъти, фактите какви са. Ти пак продължаваш.
32
5
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Ами ти си бабата, сума хора ти казаха, че в голям град автомобилите замърсяват много повече, а в малък е обратно. Вземи прочети малко тогава пак пиши. Нормално е в село нанагорнище, в което има 200 къщи с комини, 10 каруци и 3 автомобила, отоплението да е с основна вина за въздуха. За град като София автомобилите носят почти изцяло вината за мръсния въздух. Но не само защото вдигат прах, а основно заради газовете, което е част от т.нар. фини прахови частици.
31
0
 
10
 
! Отговори
Изследване преди 7 години
От това, което тези учени дават като замърсяване от колите с ФПЧ, лесно се пресмята, че около 1/3 е от двигателите, а около 2/3 е заради неизмитите улици. Другата манипулация е, че данните са средно годишни, а не по месеци, но има данни за общото замърсяване по месеци. Става дума за това, че замърсяването е много над нормите през декември и януари, когато има отопление с твърдо гориво, което дава над 80% от замърсяването и е в нормите през юли и август, когато няма отопление с твърдо гориво.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 14Правителството не е ***, да те възпитава, че не се мърля.Ако знаеш, че няма кой да върви след тебе да ти чисти- не цапай.