Могерини зове за "мощно усилие" за мир в Сирия

На сирийците били нужни милиарди, за да започнат от начало живота си
58
Могерини зове за "мощно усилие" за мир в Сирия
Снимка: Reuters

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини настоя днес да се направи "мощно усилие" в подкрепа на женевските преговори за мир в Сирия, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

"Трябва да сплотим международната общност в подкрепа на тези преговори", заяви Могерини при откриването на международна конференция за бъдещето на Сирия в Брюксел.

"Милиони и милиарди трябва да бъдат предоставени на Сирия, на сирийските граждани, за да могат да уредят живота си в Сирия и в съседните страни, в Ливан и Йордания. За да приключи конфликтът, трябва още сега да обсъдим бъдещето на Сирия след войната", посочи тя.

Британският външен министър Борис Джонсън пък отсече, че всички доказателства сочат, че режимът на Башар Асад е виновник за химическата атака, убила вчера 72 души в Сирия.

"Всички доказателства, които видях, показват, че режимът на Асад е използвал съвсем съзнателно незаконни оръжия срещу собствения си народ", каза Джонсън, пристигнал в Брюксел за донорската конференция.

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който също участва във форума, призова Русия да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция във връзка с инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб.

Както съобщи Ройтерс, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека при удара, извършен от сирийски или руски самолети, са загинали 72 души.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че отговорност за химическата атака в Идлиб носи сирийският режим, предаде ТАСС.

Руските и сирийските военни отрекоха да са замесени в станалото.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че сирийската авиация е нанесла удар срещу държания от бунтовниците град Хан Шейхун, при който са били унищожени цехове за производство на химически боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
31
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Тия яловите от ЕС освен да зоват друго могат ли?!
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие мощните усилия ги направихте да разрушите Сирия, ***.