ЕС подкрепи американските удари в Сирия

САЩ уверили Брюксел, че атаките ще са ограничени
7 апр 2017 18:36,
153
ЕС подкрепи американските удари в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия подкрепи американските въздушни нападения над сирийска база "Шайкън" тази нощ, съобщавайки, че е била предварително известена за атаката.

В изявление шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер днес увери, че е получил гаранции, че бомбардировките са "ограничени и целят да предотвратят следващи зверства с химически оръжия".

Още по темата

Юнкер заявява още, че на "многократното използване на химически оръжия трябва да бъде отговорено“ и че "разбира усилията за предотвратяване на бъдещи атаки".

ЕС обяви, че американските удари са отговор на атаката от 4 април в Хан Шейхун, при която загинаха или бяха обгазени стотици хора.

"Има ясна разлика между въздушни удари върху военни цели и използването на химически оръжия срещу цивилни граждани", се казва в изявлението на шефа на Еврокомисията.

Той изразява готовност Комисията да участва в усилията за постигане на мир в Сирия. Юнкер добавя, че само политически преход може да доведе до такъв изход.

Еврокомисията домакинства донорска конференция за Сирия в сряда. В заключителната декларация се казва, че ЕС няма да се ангажира с възстановяването на Сирия, преди всички страни в конфликта да се разберат за установяване на мир и не решат как ще се развива страната. Брюксел обаче изключва разделянето на Сирия като резултат.

На 4 април външните министри от ЕС приеха стратегия за Сирия. В нея се заявява, че не може да има траен мир, ако сегашният режим на президента Башар ал-Асад да остане на власт. Позицията на ЕС е че продължаващата 6-та година война в Сирия няма военно решение.

ЕС е най-големият международен донор на сирийските бежанци в и извън Сирия. В сряда в Брюксел 40 държави и консорциум от неправителствени организации събраха общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд. за следващите 2 г. От тях България ще даде 4,13 млн. евро - €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

12,7 милиона сирийци са прокудени от домовете си. 6,5 млн. от тях все още се намират в Сирия, 4,8 млн. са избягали в съседните държави, а 1,2 млн. са подали молби за убежище в страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай бай раша!!!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изявлявай се господине, изявлявай се! Щото ако не се изЯвлиш, колко много Чичо Дончо-краваря е добър и милостив, утре копанката с помията, че ти е празна! Изявлявай се! Викай силно! Ю-Ес-Ей! Ю-Ес-Ей!
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
USA NEE GOSPOD GOVEDA I NEE UPYLNOMOSCHTEN OT GOSPOD DA SYDI KOI KAKYV E UMRQ TQ TAQ.
66
2
 
8
 
! Отговори
кд преди 7 години
Старчоци от ес какво могат да кажат подмазвачи и те се пътници
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI TO IMASCHE TAKIVA NAMESTO U SYRBIQ LUM GORNA BANQ NE POMNITE LI PRIQTELSKI OGYN KO DA PRAISCH AMERIKANSKA TOCHNOST
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 59 изстреляни томахавки само 26 стигнали до целта, останалите се загубили по пътя. Такова е непобедимото американско оръжие. 40 % качествено а останалото дава фира. Ами ако и атомните им балистични ракети се загубят по пътя и вместо е Русия паднат в Европа? Не ни трябват врагове като имаме такива качествени приятели.
63
10
 
1
 
! Отговори
М-м. Да! преди 7 години
Путин е пътник. Дали ще е в Хага или на Дача не се знае още, но скоро ще се реши.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военолюбците от американски естабилишмънт разиграха Тръмп като пиян морков. Хвърлиха му фризбито като на куче и той не се сдържа да подскочи и да го захапе. Понеже много се мъжкарише и обиждаше Обама каква баба бил та не нападнал Сирия заради химическите оръжия сега му спретнаха един театър с химическо нападение. Тръмп сам не вярва че е имало истинско химическо нападение но нямаше къде да мърда. В САЩ президента не управлява, той прави каквото го принудят да прави. Обама беше по-хитър и устойчив
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 82 кадрите с трите свален су 35 са супер
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75 връб4етата дали излетяли или отнесени от зрива е спорно но на Двуглавата Мисирка и оскубаха перушината
59
1
 
15
 
! Отговори
много умно преди 7 години
Тъкмо сирийците подпукаха ИД,и Асад взе че хвърли газ върху собствения си народ,така ли!?А бе вие за и-ди-оти ли ни взимате ,бе!?Това богоизбраните евроамерикански политици сте голяма работа!
58
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЧНА СЕ,ТОКУ ЩО ПО СНН КАЗАХА,ЧЕ САМОЛЕТИ НА ВКС НА РУСИЯ СА БОМБАРДИРАЛИ БАЗА НА ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ,ВЪТРЕ МАЙ Е ИМАЛО АМЕРИКАНСКИ ИНСТРУКТОРИ . ТЕ СИ МИСЛЕХА ГРОЗНИТЕ,ДЕБЕЛИ И ГЛУПАВИ ЯНКИ,ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сащ и Русия си мерят чишките, а хората страдат. На никого не му е еня за добитъка.
56
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин помните ли какво написа? За 800 дни унищожаваме ИДИЛ? Кво стана дребен популист ? Отдавна минаха 800 дни? Нито ИДИЛ унищожи , нито от Сирия се махна? Големите боеве се водят от САЩ и Ирак в Мосул и други градове. Лъжлив гнид.
55
4
 
13
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До АнонименЯвно американските *** добре са те рендосали. Все пак си задай въпроса, че химическия заряд е на бунтовниците, а пък те са подкрепени от САЩ. Така че престъпниците са американците, а не Асад.
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Русия и САЩ искат Европа да бъде икономически слаба. Нова бежанска криза устройва и двете страни.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските удари подкрепяни от ЕС приличат на изстрел от орьдие по врабчета като те предварително са излетяли
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"многократното използване на химически оръжия трябва да бъде отговореноТоз май е гледал друг филм ...
51
3
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 7 години
Тръмп показа, че ще учства в подялбата на Сирия с другите велики сили на деня Русия и Турция--------Трапеца по-добре да се позамисли как/дали ще изкара пълния си мандат, че импийчмента е надвиснал като сянка над него!Доста сериозно е нараснало разочарованието сред избирателите му!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 67 Хванал си се за палците .Внимавай!