ЕС подкрепи американските удари в Сирия

САЩ уверили Брюксел, че атаките ще са ограничени
7 апр 2017 18:36,
153
ЕС подкрепи американските удари в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия подкрепи американските въздушни нападения над сирийска база "Шайкън" тази нощ, съобщавайки, че е била предварително известена за атаката.

В изявление шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер днес увери, че е получил гаранции, че бомбардировките са "ограничени и целят да предотвратят следващи зверства с химически оръжия".

Още по темата

Юнкер заявява още, че на "многократното използване на химически оръжия трябва да бъде отговорено“ и че "разбира усилията за предотвратяване на бъдещи атаки".

ЕС обяви, че американските удари са отговор на атаката от 4 април в Хан Шейхун, при която загинаха или бяха обгазени стотици хора.

"Има ясна разлика между въздушни удари върху военни цели и използването на химически оръжия срещу цивилни граждани", се казва в изявлението на шефа на Еврокомисията.

Той изразява готовност Комисията да участва в усилията за постигане на мир в Сирия. Юнкер добавя, че само политически преход може да доведе до такъв изход.

Еврокомисията домакинства донорска конференция за Сирия в сряда. В заключителната декларация се казва, че ЕС няма да се ангажира с възстановяването на Сирия, преди всички страни в конфликта да се разберат за установяване на мир и не решат как ще се развива страната. Брюксел обаче изключва разделянето на Сирия като резултат.

На 4 април външните министри от ЕС приеха стратегия за Сирия. В нея се заявява, че не може да има траен мир, ако сегашният режим на президента Башар ал-Асад да остане на власт. Позицията на ЕС е че продължаващата 6-та година война в Сирия няма военно решение.

ЕС е най-големият международен донор на сирийските бежанци в и извън Сирия. В сряда в Брюксел 40 държави и консорциум от неправителствени организации събраха общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд. за следващите 2 г. От тях България ще даде 4,13 млн. евро - €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

12,7 милиона сирийци са прокудени от домовете си. 6,5 млн. от тях все още се намират в Сирия, 4,8 млн. са избягали в съседните държави, а 1,2 млн. са подали молби за убежище в страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.