ЕС подкрепи американските удари в Сирия

САЩ уверили Брюксел, че атаките ще са ограничени
7 апр 2017 18:36,
153
ЕС подкрепи американските удари в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия подкрепи американските въздушни нападения над сирийска база "Шайкън" тази нощ, съобщавайки, че е била предварително известена за атаката.

В изявление шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер днес увери, че е получил гаранции, че бомбардировките са "ограничени и целят да предотвратят следващи зверства с химически оръжия".

Още по темата

Юнкер заявява още, че на "многократното използване на химически оръжия трябва да бъде отговорено“ и че "разбира усилията за предотвратяване на бъдещи атаки".

ЕС обяви, че американските удари са отговор на атаката от 4 април в Хан Шейхун, при която загинаха или бяха обгазени стотици хора.

"Има ясна разлика между въздушни удари върху военни цели и използването на химически оръжия срещу цивилни граждани", се казва в изявлението на шефа на Еврокомисията.

Той изразява готовност Комисията да участва в усилията за постигане на мир в Сирия. Юнкер добавя, че само политически преход може да доведе до такъв изход.

Еврокомисията домакинства донорска конференция за Сирия в сряда. В заключителната декларация се казва, че ЕС няма да се ангажира с възстановяването на Сирия, преди всички страни в конфликта да се разберат за установяване на мир и не решат как ще се развива страната. Брюксел обаче изключва разделянето на Сирия като резултат.

На 4 април външните министри от ЕС приеха стратегия за Сирия. В нея се заявява, че не може да има траен мир, ако сегашният режим на президента Башар ал-Асад да остане на власт. Позицията на ЕС е че продължаващата 6-та година война в Сирия няма военно решение.

ЕС е най-големият международен донор на сирийските бежанци в и извън Сирия. В сряда в Брюксел 40 държави и консорциум от неправителствени организации събраха общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд. за следващите 2 г. От тях България ще даде 4,13 млн. евро - €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

12,7 милиона сирийци са прокудени от домовете си. 6,5 млн. от тях все още се намират в Сирия, 4,8 млн. са избягали в съседните държави, а 1,2 млн. са подали молби за убежище в страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Иван Драганов преди 7 години
ЕС сега вече няма оправдание да приеме бежанци. Както подкрепяме така трябва да отваряме и границите си. Мърдане няма. САЩ ще ги прогони ЕС ще ги приюти.
88
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Кое дете би искало да има такъв дядо / дедо -на пернишки / ... ЛИГНЯ-/прегръща ,целува,лайняри се-отврат/!!! Той е престъпник ...да финансов и може би "невинен" - евреите са го направили такъв чрез :-"*** си мамата и рекета"-/на български/,но си е престъпник и срещу европейските "бизнесмени" и срещу европейските "финансисти!!!"После богоизбраните се "питат" "Защо има холо-холо-холо..."??? И ще има !!!
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаа явно ЕС иска още бежанци да дойдат
86
1
 
12
 
! Отговори
nedkotrucker преди 7 години
Месечната заплата на Юнкер е 30 000 Евро,пука му на него за загиналите в Сирия.
85
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
680 милиарда за отбрана гледаите един ид=====от и зет му евреинкакво ще направят сьс света те си мислят че ще оцелеят да ама несега като грьмнат някои град в сащ ще видят кон боб яде ли
84
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Доналд да получи Нобелева награда за мир!
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 сирийски военни са загинали при американските ракетни удари... Тея ефективността им е по - ниска от тази на англичаните, които за 700 000 паунда утрепаха 7 ислямиста... За 90 милиона са убили 4 противника...
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС обича да се харчат пари излишно. Щетите за Асад от обстрела са между 2.5 и 2.8 милиона долара, а само себестойността на ракетите, без да смятаме издръжката на кораба, спътниците, разузнаването, екопажа, военните и т.н. е над 90 милиона долара. При такъв стил на водене на война, по - евтино щеше да им излезе на САЩ да купят още джипки и оръжия на ИДИЛ и да им ги доставят. В пъти по - евтино и по - ефективно.
81
22
 
4
 
! Отговори
селяков преди 7 години
Кой го интерисува вашта смотана Русия.Хората на Запад гледат на Русия като на мутра без мозък с много оръжие,като на примитивен човек от каменната ера който се опитаха да научат на цивилизация,ама той не поема,искал да си ближе топките по средата на стаята.като на регионална сила.За Запада Русия,Иран,Сирия са едни и същи мюсулмански запъртъци.Дори руснаците мечтаят и бягат на Запад,Путин си е пратил децата на Запад.Вие *** ли сте,нямате ли достойнство,да се кланите на тези глупави руснаци.
80
2
 
10
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 7 години
ето така се разpушава един силен съюз. намират се няколко високопоставени глyпендера да кажат по някоя очевидна глупост и в отговор изпълзяват все повече националисти, евроскептици и следват ekзити.Нали някви НПО-та проверили че в сирия няма химически оръжия? Че и нобелова награда бяха получили за това.Самолетите на асад не могат да носят химическо оръжие, обаче оня с големия перчем и малката пишкa видял видео в ютуб и тръгнал да прави война. И неолибералните европейци се мазнят.
79
1
 
22
 
! Отговори
Ала-Бала преди 7 години
Много *** европейски политици, Америка унищожава ЕС, те ги хвалят. Най големия враг на ЕС са САЩ!
78
1
 
16
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Много странно. Обяснете ми един простичък въпрос: както изкарахте Асад толкова лош и зъл, защо ли си е направил труда да изчака да откаже на Саудитска Арабия и Катар тръбата -- която по план трябваше да мине през Сирия към ЕС (при условие, че това е американски проект) -- за да започва изведнъж да обгазява своите хора с отровни химически оръжия. Нещо не се свързва тук? Съвпадение? Не мисля. А ЕС, и те същите. Следете петрола и $$$ и всичко се връзва.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Россия приняла вызов трампа. Время покажет чья правда и на чьей она стороне.Кто-то хотел войны с Россией? Она уже близка.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 104,ами оставиха Меркел да се справя сама.Трябваше да се съберат държавите потърпевши и държавите през които минава бежанския поток и да решат взаимно какво да правят и какво е най-добре за държавите им.
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да помогне на Афганистан - там спечелиха войната, спечелиха войната в Ирак, в Либия. Разбиха държавите и помагаха на ИД със всичко. Диваците и варварите от ЕС не спасиха Палмира.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в руското МО пък кога се нау4иха да броят то не бяха 11111111111111111111111111111 щаба то не бяха глупости
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тръмп му намазаха ските. Беше решил да не захлебва военните, но сега иска или не, ще му се наложи.
72
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е в същата категория като Багдади с тази разлика 4е последния трябва да се съобразява с щериата който ако и да е мракобесен се пак е вид закон докато Асад не спазва нищо
71
2
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Откъде се събрахте толкова и'диоти тук. На какво се радвате? В Сирия единствено сирийската аармия воюва с Ислямска държава. И Асад няма никакъв интерес да използва химическо оръжие, просто не му е нужно. Това е измислен повод, както с химическото оръжие, което уж Садам Хюсеин в Ирак притежавал. Сетне се оказа, че не намериха такова, но работата вече беше свършена.Русия и САЩ, ако действаха заедно, щяха бързо да приключат с ИДИЛ. На някого това не му изнася. На кого?
70
1
 
13
 
! Отговори
warnew преди 7 години
тези високо платени чиновници са неадекватни по отношение на външната политика и биха подкрепили, без да се замислят, световен конфликт с избиване на хиляди невинни хора, в момента военнолюбците по света ликуват като липсва каквото и да противодействие