Другата Франция – забравена, страдаща от социални бездни

Пропастта, която разделя големите градове и селата в страната
12 апр 2017 22:00, Елка Василева
95
Другата Франция – забравена, страдаща от социални бездни
Снимка: архив, Reuters

С опустелите си улици, осеяни с табели "Продава се", и бурени, прораснали върху уличната настилка, село Варзи е въплъщение на трудностите, които изпитва една Франция, чувстваща се забравена покрай големите градове преди президентските избори, пише Франс прес.

Подпрял се на лакти на барплота на едно от двете кафенета в селото, 58-годишният шофьор на тежкотоварен камион Мишел Кадур изброява имената на ресторантите, затворили врати през последните години в това населено място с 1300 жители. То се намира на 200 км южно от Париж, в регион, дълго време смятан за бастион на левицата.

"Нищо не остана", казва той отчаяно. "Младите не искат да се захванат с нищо, защото тук няма хора, а старите се пенсионират. Вечер няма ни един ресторант, само дюнерджийницата".

Според географа Кристоф Гийюи, автор на книгата "Периферната Франция", 60 процента от французите живеят в селски райони, в провинциални градове и в крайградски зони, между града и селото.

Според политолога Паскал Перино френската кандидатпрезидентска кампания, подобно на американските избори, откроява пропастта, разделяща тази Франция от онази в големите градове.

"Отидете на 20 километра на север, на юг, на запад или на изток от Париж и ще се окажете в друга Франция, която е много по-неподвижна, страдаща от безработица, разтревожена за своята идентичност, белязана от социални и културни бездни", обясни той на среща кореспонденти на чуждестранни медии в Париж.

Марин льо Пен, кандидатката на крайната десница, която в момента е с изравнени позиции с центриста Еманюел Макрон в социологическите проучвания за първия тур на 23 април, се рекламира като кандидатка на "забравените французи" срещу "глобализирания" елит.

"Аз съм за Марин. Само с нея не сме пробвали", казва Кадур, отпивайки от бирата си. "На политиците им е все тая за селския вот. Грижа ги е само какво става в градовете", допълва той.

Недостигът на лекари е един от примерите, че тази Франция тъне в забвение.

Разположено в департамента Ниевър, който от 2007 г. е загубил над една четвърт от общопрактикуващите си лекари, Варзи се бори да привлече млади медици, но не е успяло да попречи за последните десет години общопрактикуващите лекари да се стопят от четирима на двама. За посещение при специалист чакането е безкрайно.
"Политиците не си дават сметка за живота на хората. Хората не могат да се лекуват", се оплаква Антоан, бивш военен на 52 години, който е отказал да му запишат час за кардиолог. . . за след четири месеца.

Този здравеняк, започнал работа като охранител, ще гласува за Макрон, защото харесва неговата ясна визия за бъдещето.

Според доктор Паскал Глейц, практикувал 20 години във Варзи, чувството на местните, че са изоставени, се дължи на изчезването на публичните услуги. "Преди имаше много силна близост между (държавата) и населението. Това вече не е така".

Сега Глейц работи в Невер, префектура на Ниевър, но и там няма наплив от лекари, търсещи работа. За 20 години този град на брега на Лоара е загубил 10 000 жители, търговците са напуснали центъра, смазани от конкуренцията на търговските центрове, построени в периферията.

Трийсет и девет годишният агент на недвижими имоти Жером Кокен сочи някогашните реклами по витрините на изоставените магазини и се оплаква от липсата на децентрализация.

"От едната страна са Париж с голямата си слава и големите градове, а от другата - останалата част от Франция", роптае той.

Хората тук искат "да се почувстват оценени", подчертава Денис Тюрио, избран за кмет през 2014 г. като независим кандидат, който днес подкрепя Макрон.

Но макар и чувството на забвение да е реално, кметът не смята, че предстоящият вот ще бъде спечелен от крайните движения. Той все още е "убеден, че дълбоко в душата си повечето французи са умерени". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътищата им как са?Фоторепортаж за гладките, безлюдни пътища защо няма?
29
2
 
17
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
Нали медиите уж трябва да са неутрални. Тея франс пресове, дойче велета и 1 куп британски медии все пишат разни такива статии в стил разказ на Елин Пелин, които са си чиста пропаганда в полза на нещо, някой, някаква идея и т.н.
28
1
 
41
 
! Отговори
Европейка преди 7 години
Така е не само там,а по цяла Европа.За тези хора няма пари,но за гостите на Меркел има.Ако средствата давани за милионите навлеци се пренасочат към тези райони Европа ще се оправи,поне до някъде.
27
0
 
10
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
Е добър ден.
26
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви ли напомня за вашта мутроландия? Понеже работата ми е да пътувам с микробус и обикалям цялата територия попадам на страшни гледки. Няма да ги описвам подробно щото има хора със слаби нерви и сърца. Но само ще ви кажа че ако някои от вас са гледали филми на ХичКок могат да разберат какво виждам по селца и градчета. Такъв ужас ме обзема че натискам газта до краен предел за да подмина колкото се може по бързо през тези пущинаци. Няма да павярвяте но змиите и гущерите са повече от хората!
25
0
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
nqkoi xodil li e v novozagorskite sela xa idete da vidite za kakvo ide re4 samo starci i drugoto 6vedi takava e kartinkata ne samo tam
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо. Тук след 10-15 години вижте какво ще стане. Франция е далеч.
23
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ami kato korenqcite francuzi sa malcinstvo ve4e taka 6te e det se obarne6 tam afikanci s frensko grajdanstvo
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хи хи хи.Не оставяш много на въображението.
21
6
 
0
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
Ах как искам да съм безгрижен като 5 годишен, та ако ще и на 165 да съм!Само една грижа трябва да разтоваря, и направо ще полетя...мноого ще ми олекне.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Por que es usted tan ironico?А душа?Няма как човек да знае и може всичко,но може да е любознателен и да опитва.С изключение на теб разбира се,но ти ти със забавено развитие и с мислене на 5-годишен /нищо,че си на 65/ и ти е простено.
19
2
 
1
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
Затова искам да те компенсирам Наде!Заслужаваш по-добър ник, кво ще кажеш за моя стария?Ще бъдеш - Знайка Николова, и без това знаеш всичко. Не бързай, обмисли го 2/3дни...все пак това е важно решение!!!
18
7
 
32
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Южна Франция е вече ислямска ***!Доскоро бляскави курорти са заринати с ***...Миналата година дъщерята беше в Ница(месец преди атентата)-голямо разочарование!Тара.мбуки навсякъде,мръсотия и запуснати сгради.Само главната улица прилична,що годе.Марсилия-същата работа.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20.От гледната точка на нашето поколение си прав. От гледната точка на новото, което расте, не си. При тях всичко е виртуално. Мисля, че ако не се изтрепем, в рамките на 50-тина години ще има вълна на децетрализация.
16
1
 
2
 
! Отговори
до Знайко преди 7 години
Не е възпитано да се обръщаш към жена с '***',you little scumback!Не знам защо си решил,че аз съм тази персона,но не ме и интересува.Не знам и защо се обръщаш към мен изобщо след като ме нарече с доста обидни епитети.I'm speechless! ;-)
15
4
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Конферентна връзка.Виртуална любов.Интернет изживявания.Няма как да станеТеатър кино опера ресторанти барове дискотеки музеи паркове.....селото губи.Пропастастава все по голяма.Живота не е само клавиатурата пред тебеНе само в Бг но и в цяла Европа населението по селата е застаряващо.След още едно поколение ще има хиляди мъртви села в Европа.
14
3
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
До Надя НиколоваИмаше една-Жена се пишеше тука, та и тя така се пържеше като и кажеш '***"!!Та и ти като нея, а?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южна Франция е най-красивата част на Европа за мен.Има всичко,плажове,планини,питейна вода в изобилие,умерен климат,отлична инфраструктура .Имам в предвид линията от Лион до Бордо през Лимож на Юг!
12
1
 
26
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Живял съм във Франция 7 години.В селата им няма *** и арабески защото работата ,която те търсят я яма там ( охрана в магазини и молове,интернет кабинки, търговийка т.е все на хляба мекото и на работата лекото търсят. До Коментар 9 Бг Франсе.Франузите са наистина най-големите лицемери и *** ви по характер.По това тяхно качество доста имаме да ги гоним.
11
5
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
До Надя НиколоваКво е това- кес трес жули ***?! Щото аз си мисля нещо, ама знам ли!?!