Другата Франция – забравена, страдаща от социални бездни

Пропастта, която разделя големите градове и селата в страната
12 апр 2017 22:00, Елка Василева
95
Другата Франция – забравена, страдаща от социални бездни
Снимка: архив, Reuters

С опустелите си улици, осеяни с табели "Продава се", и бурени, прораснали върху уличната настилка, село Варзи е въплъщение на трудностите, които изпитва една Франция, чувстваща се забравена покрай големите градове преди президентските избори, пише Франс прес.

Подпрял се на лакти на барплота на едно от двете кафенета в селото, 58-годишният шофьор на тежкотоварен камион Мишел Кадур изброява имената на ресторантите, затворили врати през последните години в това населено място с 1300 жители. То се намира на 200 км южно от Париж, в регион, дълго време смятан за бастион на левицата.

"Нищо не остана", казва той отчаяно. "Младите не искат да се захванат с нищо, защото тук няма хора, а старите се пенсионират. Вечер няма ни един ресторант, само дюнерджийницата".

Според географа Кристоф Гийюи, автор на книгата "Периферната Франция", 60 процента от французите живеят в селски райони, в провинциални градове и в крайградски зони, между града и селото.

Според политолога Паскал Перино френската кандидатпрезидентска кампания, подобно на американските избори, откроява пропастта, разделяща тази Франция от онази в големите градове.

"Отидете на 20 километра на север, на юг, на запад или на изток от Париж и ще се окажете в друга Франция, която е много по-неподвижна, страдаща от безработица, разтревожена за своята идентичност, белязана от социални и културни бездни", обясни той на среща кореспонденти на чуждестранни медии в Париж.

Марин льо Пен, кандидатката на крайната десница, която в момента е с изравнени позиции с центриста Еманюел Макрон в социологическите проучвания за първия тур на 23 април, се рекламира като кандидатка на "забравените французи" срещу "глобализирания" елит.

"Аз съм за Марин. Само с нея не сме пробвали", казва Кадур, отпивайки от бирата си. "На политиците им е все тая за селския вот. Грижа ги е само какво става в градовете", допълва той.

Недостигът на лекари е един от примерите, че тази Франция тъне в забвение.

Разположено в департамента Ниевър, който от 2007 г. е загубил над една четвърт от общопрактикуващите си лекари, Варзи се бори да привлече млади медици, но не е успяло да попречи за последните десет години общопрактикуващите лекари да се стопят от четирима на двама. За посещение при специалист чакането е безкрайно.
"Политиците не си дават сметка за живота на хората. Хората не могат да се лекуват", се оплаква Антоан, бивш военен на 52 години, който е отказал да му запишат час за кардиолог. . . за след четири месеца.

Този здравеняк, започнал работа като охранител, ще гласува за Макрон, защото харесва неговата ясна визия за бъдещето.

Според доктор Паскал Глейц, практикувал 20 години във Варзи, чувството на местните, че са изоставени, се дължи на изчезването на публичните услуги. "Преди имаше много силна близост между (държавата) и населението. Това вече не е така".

Сега Глейц работи в Невер, префектура на Ниевър, но и там няма наплив от лекари, търсещи работа. За 20 години този град на брега на Лоара е загубил 10 000 жители, търговците са напуснали центъра, смазани от конкуренцията на търговските центрове, построени в периферията.

Трийсет и девет годишният агент на недвижими имоти Жером Кокен сочи някогашните реклами по витрините на изоставените магазини и се оплаква от липсата на децентрализация.

"От едната страна са Париж с голямата си слава и големите градове, а от другата - останалата част от Франция", роптае той.

Хората тук искат "да се почувстват оценени", подчертава Денис Тюрио, избран за кмет през 2014 г. като независим кандидат, който днес подкрепя Макрон.

Но макар и чувството на забвение да е реално, кметът не смята, че предстоящият вот ще бъде спечелен от крайните движения. Той все още е "убеден, че дълбоко в душата си повечето французи са умерени". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Като у нас!
69
1
 
1
 
! Отговори
istinata преди 7 години
america zle francia zle rusia zle tatkoviata zle anglia zle siria zle...vsi4ko e v tikvite vi.sichko si e tochno
68
2
 
3
 
! Отговори
КеренскиА преди 7 години
А ние затам сме се запътили....обедняваме оскутявяме ......ставаме без човечни..озверяваме....за къде сме се запътилиБлгари......българия става пуста и дива боже мои ......каквостана с тоя жесток свят......аз съм на 74 години ......а нашите депутати не мислят с главите си......нека прочетт тая статия......аз това го говоря.......но.вижте само за воини и атомни и мощни ракети се говори.........
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Политиците не си дават сметка за живота на хората..." Решението на проблема:Всеки кандидат за политик- най-напред -както е казал поетът:5 год в затвора,там ще попадне на хора,ще стане човек и чак след това-може би политик! Така е било със всички правилни ръководители!Политиците трябва да бъдат с изградено и доказано чувство за отговорност за думите и делата си!
66
2
 
4
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Горчива ирония е, че Европа, и нейното знание, базирано на източници от целия свят, създаде методология за обучение на лекари, учители, инженери, архитекти, програмисти, математици, градинари, хилософи, прависти, политици, граждани и т.н., а сега умира от липсата на такива....
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО ВИДЯ ФРАНЦУЗОЙКИ ДА ОБСЛУЖВАТ БЪЛГАРСКИ И РУСКИ БАБИ И ДЯДОВЦИ И ДА БЪРШЕ ФЕКАЛИИТЕ ИМ ЗНАЧИ НЕЩАТА СА СЕ ОБЪРНАЛИ, ДО ТОГАВА ЩЕ ИМ ДИШАМЕ ПРАХА И ЩЕ ХОДИМ ДА ГИ ОБСЛУЖВАМЕ. ДРУГОТО Е ПРОПАГАНДА.
64
7
 
9
 
! Отговори
Каназирев преди 7 години
Надявам се най-сетне и Франция да успее да се измъкне от "желязната хватка"на Глобализма, натрапен ни от ционистките централи и кръгове отвъд океанаи след победата на Марин льо Пен на предстоящите избори там,да намери своето достойно място в Европа . . .
63
3
 
15
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
В далечната вече 1977 година, лятото, видях по улиците на град Варна, френски пенсионери - бивши работници. Тогава те си позволяваха да дойдат в НРБ със самолет, да почиват две седмици. Имаха два дена - един за екскурзия Плиска,Преслав,Мадара и един за пазаруване у Варна. И отново със самолет във Фравция. Това ЗА ЕДНА ТЯХНА МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ !! За Франция - лошо или хубаво - чак когато наши пенсионери могат да направят същото във Франция !!!!!
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаден завист Дюнерджиите бачкали,как се печели пари за хляб да краде ли мама ви смотаняшка гадна нация!
61
5
 
9
 
! Отговори
Балонът преди 7 години
2. Тази политика се подкрепяше от правителствата, защото скъпото гориво чрез акцизите и данъците пълнеше бюджетите идеално. Европейските държави станаха социални и към тях се юрна всякаква емиграция, а правителствата раздуха администрацията до безумие. Балонът се спука, но Европа тепърва ще увеличава данъци и ще колабира.
60
3
 
13
 
! Отговори
Балонът преди 7 години
Малките производителни фирми във Франция наистина умряха, а големите избягаха в Китай. Алгоритъмът на вината е американски и е както следва: 1. Когато Щатите разбраха, че Русия няма шанс да се преустои бързо и влезе в бездънна криза, а бъкаше от ядрени заряди, за да спасят разпада надуха балонът с горивата. Във всички списания, вкл Нейчър излезнаха статии, че нафтата свършва и цените скочиха. Скъпото гориво опоска хазните на Европа към Русия и паричната дупка я запушиха с кредити.
59
2
 
15
 
! Отговори
Верно е зле преди 7 години
Разгледах го в мапса. Голяма мизерия. Прилича на мизерията в 80% от България.
58
2
 
18
 
! Отговори
четящ преди 7 години
прочетете книгата на френския писател визионер Мишел Уелбек - ИСЛЯМ и ще видите какво ще стане там. съвсем скоро. Ха сполай ви сънародници и весели празници!
57
4
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
От както се разрази кризата прес 2009 г. Франция деградира като България. наистина минималната заплата е някъде 1500 евро, но държавата взима една четвърт от нея като социални осигуровки. Много французи са принудени да работят на половин ден, някои и на четвърт ден . безработните са към 5 милиона, а на село има земеделци, които печелят едва по 300-400 евро месечно. Жалка картина - френското земеделие днес тъне в разруха...
56
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
западната помийна яма най- хубавата помийна яма ;БЪРЗАЙТЕ ПРАСЕТА
55
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е най-хубавото място за живеене в света. Франция има голям принос за тази класация.
54
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък искам във Франция. Вие си разправяйте глупости.
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франция е първата туристическа дестинация в света. Ако е толкова лошо там, защо хората от цял свят искат да я посетя? J'aime la France.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам на снимката едно чисто и подредено село от градски тип.
51
1
 
28
 
! Отговори
един отсам преди 7 години
Влезте в мапс и го разгледайте. Чисто, спретнато, а не като нашите села, които приличат на току що бомбардирани! Първо трябва да помислим за собствената си ***!