Взривовете в Дортмунд били за автобуса на Борусия

Намериха писмо с поета отговорност за снощната атака
12 апр 2017 07:18, Петя Славова
21
Взривовете в Дортмунд били за автобуса на Борусия
Снимка: БТА

Трите експлозии, станали в близост до автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, са били насочени директно срещу превозното средство на футболистите, съобщи Грегор Ланге, началник на градската полиция на пресконференция по повод случилото се вчера вечерта в града, предадоха световните агенции.

"Изхождаме от принципа, че става дума за атака, насочена директно срещу автобуса на футболния отбор", заяви Ланге.

Местната прокуратура пък съобщи, че в зоната на взривовете е намерено писмо. Автентичността му се проверява, предаде БТА.

Прокурорката Сандра Люке каза, че в намереното писмо "се поема отговорност за атаката", предаде Асошиейтед прес. Прокурорката допълни, че на този етап от разследването подробности за съдържанието на писмото няма да бъдат дадени.

Още по темата

Трите взрива станаха около 19,15 ч. вчера вечерта местно време близо до хотела, в който бе отседнал екипът на Борусия Дортмунд. Футболистите трябваше същата вечер да имат мач срещу Монако. Срещата от Шампионската лига бе отложена за днес.

При експлозиите бе ранен защитникът на Борусия Дортмунд Марк Бартра. Той бе откаран в болница с фактура на лъчевата кост на дясната китка и е подложен на операция, каза говорител на футболния клуб. Говорителят добави, че в ръката на футболиста имало и "чуждо тяло", предаде Франс прес.

Германската полиция обяви, че ще разположи много полицаи днес в града, за да гарантират сигурността по време на футболната среща. Полицията съобщи още, че на този етап все още не е ясно кой стои зад взривовете и какви са мотивите му.

"Рискът от терористична атака не е нов. Ние сме готови за това от дълго време. Но не искам по този начин да навеждам на мисълта, че става дума за терористична атака. Всичко това се разследва сега. Трябва да бъдем предпазливи. Разследването се води много професионално", каза шефът на полицията в Дортмунд Грегор Ланге.
Все още не е установено за какви точно взривни устройства става дума. Те вероятно са били скрити в жив плет край паркинг и са се взривили при преминаването на автобуса с футболистите.

Полицията прати дрон да издирва други подозрителни предмети и експлозиви. В района на хотела, в който са били футболистите на Борусия Дортмунд, е бил открит още един подозрителен предмет, но според информации става дума за имитация на взривно устройство, предаде ТАСС.

Германският в. "Билд" съобщава, че взривните устройства са били самоделни от типа тръбни бомби, които са най-простите за направа, предаде Франс прес.

Полицията издирвала във връзка с атаката и кола с чужда регистрация, съобщава още изданието.
По повод взривовете германският министър на правосъдието Хайко Маас написа в Туитър, че новините са "шокиращи и че в мислите си е с играчите на Борусия Дортмунд. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер също каза, че "в мислите си е с отбора".

Говорителят на правителството Стефен Зайберт пожела бързо възстановяване на ранения футболист и поздрави феновете на отбора-съперник Монако, които на стадиона, започнаха да скандират "Дортмунд", когато разбраха какво се е случило с футболистите на този отбор. Зайберт каза, че това е била невероятна реакция и че тази вечер всички са с Борусия Дортмунд.

Председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изрази в Туитър подкрепата си за Борусия. Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино каза, че неговата организация осъжда този тревожен инцидент.

Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Александър Чеферин също изрази дълбоко безпокойство от взривовете, станали в Дортмунд и определи решението за преместване на мача между Борусия и Монако за днес като правилно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: взривдортмунд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
скоро терористите-ислямисти в разград ще слагат бомби срещу го.веж.дия автобус
11
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
Серяндурчо...аз вече си построих живота в Германия...а кухари като теб - ще стоят до края на живота им пред клетката на жирафа , и ще ахкат - Е те такова животно нема!Прос плазмодийй неподал носа си от Подуене!Седи си дома - леваци валяло!:-)
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 15Циника пак е дошъл да си управнява селския речник понеже в германия (която е виждал само на картинка) няма къде.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига глупости. Ако бяха ИД или производните ум коп.елета, щяха да взривят истинска бомба сред публиката и да утрепят 20-30 пред очите на 80000 в Дортмунд. Това "атентатче" 99.99% не идва от ислямски терористи. Просто историята не се връзва. Автобуса е далеч по-трудна мишена, а целта на терора е да удари по масовия човек, за да убие много хора и създаде ужас в душите на милиони
8
2
 
10
 
! Отговори
FAKE news преди 7 години
Това смърди отдалече на постановка за всяване на страх!
7
4
 
21
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 7 години
До "Мустафа"Ние поне сме народ ,а турчаците сбирщина от племена...
6
12
 
9
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
до:*** Ами след като,твоя премиер те нарече "материал",аз каквото и да кажа за теб все ще е малко;)
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече става интересно, щом джихадистите започнаха да се интересуват от футбол
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли ще е света, който ще оставим на нашите деца?!? Нашите родители, прости комунисти, такъв смят ли ни завещаха?!?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С "фактура" на лъчевата кост!? Джурналисте, кажи честно, основно образование имаш ли!?
2
27
 
4
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Слънцето ще залезе довечера и пак мусюлманите ще са виновни,нали?
1
9
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Много ще се изкефя , ако тарамбуките поемат отговорност за атаката!Браво Мурксул - не връщай никакви афганци в България! В Германия е по-безопасно! Могат да гърмят, и мачкат колкото си искат немци, и нищо не ги заплашва!