Българи и румънци – 1% от работната сила на Острова

Трудят се повече, искат по-малко и са по-добре образовани
Обновена: 13 апр 2017 15:24 | 13 апр 2017 15:07,
26
Българи и румънци – 1% от работната сила на Острова
Снимка: архив, Reuters

Българските и румънските работници достигнаха до 1% от трудовата сила на Обединеното кралство, сочи проучване на кралската статистическа служба.

414 000 българи и румънци работят легално във Великобритания. Увеличението спрямо 2011 г е почти четирикратно, като Офисът за национална статистика не отчита поотделно българите и румънците.

83% от тях работят, 3% са студенти, а 4% са регистрирани като безработни. Един от 10 е посочен като икономически неактивен. Картината е подобна и при пребиваващите във Великобритания европейци от Централна Европа. 83% от тях работят, 3% са на помощи, а студентите са 4%. Заетостта при западноевропейците е 76%, като икономически неактивните сред тях са 12 на сто.

Заетостта на българите и румънците е най-висока в строителството, транспорта и хотелиерството и най-ниска в производството, земеделието, енергетиката, здравеопазването, услугите и администрацията.

Процентът на строителите от България и Румъния е най-висок, докато имигрантите от Централна Европа освен в търговията и хотелиерството вече са си намерили работа в британските фабрики и заводи - почти всеки пети е на поточната линия.

Всеки трети българин и румънец, работещ на Острова, се занимава с елементарен физически труд, около 15 на сто - с труд, изискващ професионални умения и квалификация. Почти всеки трети е самонает, а над 90% работят в частния бизнес.

Средното им почасово възнаграждение е около 8 британски паунда, докато местните работници вземат около 11. Най-високоплатени са работниците от западноевропейските страни, които получават средно по 12,5 паунда на час, сочи националната статистическа агенция на Обединеното кралство.

Трудовите имигранти от Централна Европа са близо 1,6 млн. и незначително надвишават по брой дори тези, идващи от западноевропейските страни (1,5 млн).

Всеки 10-ти работещ в Обединеното кралство е чужденец. От 3,4 милиона граждани на чужди държави европейците са 2,2 милиона или 7% от трудовата сила на кралството. Работещите чужденци, които идват от останалия свят, са 1,2 млн. 89 на сто от заетите са поданици на кралицата.

Преобладаващата възраст на трудовите имигранти е между 30 и 39 г., като хората в пенсионна възраст са под 10% от живеещите в страната чужденци.

Някои сектори от британската икономика са наситени с имигранти. Това важи особено за търговията, хотелиерството и в ресторантите, където работят над половин милион чужденци или 14% от всички заети. 12% от трудещите се във финансовия сектор също са чужденци (382 000) и 7% от работещите във фабриките идват от новите страни членки.

Висока наситеност с чуждестранни работници има и в държавната администрация, образованието и в здравния сектор, където те са 701 000. Там са заети 27% от европейските работници и всеки трети от имигрантите, идващи от страни извън ЕС.

Най-много чужденци обаче се трудят като чистачи, зад щандовете на магазините и в преноса на товари. Там се трудят половин милион европейци. Други почти 700 000 са техници, строители, бояджии, шофьори и пр. и от тях европейците са половината.

Двама от петима имигранти работят на длъжности, които са под тяхната квалификация и образование.

"Имигрантите от Източна Европа, България и Румъния най-често работят повече часове и получават по-ниски заплати от останалите работници, донякъде поради факта, че те се занимават с нискоквалифициран труд", коментира статистикът от кралската служба Ана Боди. Много от европейците имат по-високо образование от работата, на която са наети, добавя тя.

Изследването показва, че чужденците имат значителен дял в трудовия пазар на Великобритания. Евентуалното им прокуждане след излизането на страната от ЕС ще се отрази катастрофално особено на здравеопазването, търговията, хотелиерството и на администрацията, заключават кралските статистици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
0
 
! Отговори
Коце Маца преди 7 години
Онази дърта кобила Тереза Мей сега в най-скоро времеще им види сметката не само на българите и румънците, а и на всички останали източно европейци там, като им удари по един "боц фалц" в задниците и ги отпрати . . .кой от където е дошъл !
18
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
Аз не те съжалявам!Гл*истите ме отвращават....само!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен си и си го знаеш. Съжалявам те и господ да ти е на помощ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 14 преди 7 години
Цинке...цинкееее...няма открита толкова "бърза" помощ за тебе!Не ти е лесно...ама какво да правиш - съдба!
15
0
 
2
 
! Отговори
Завистници преди 7 години
Всеки успял българин за вас е на успял.Има и хора с мозък в всъщност всеки има,размърдайте го.
14
7
 
10
 
! Отговори
своболюб преди 7 години
Добре че падна комунизма и българина вече е свободен човек.Никой не може да го затвори зад телени огради и да му дитува как да живее.Днес имаме избор къде и как да живеем.Свобода и личност-това е нещо което русофила и бай ганио не може да разбере.Тези индивиди ако не са прикачени към държава която да им казва какво да ядът,как да живеят,и къде да умрат не могат да съществуват.Те не могат да разберат как един човек например ще иска да пътешества по света,да се запознае с други култури и да е себе
13
1
 
0
 
! Отговори
Цинка преди 7 години
Ти ст луд бе брайно, горкото дете! Толкова злоба на едно място. Ходи на доктор.
12
0
 
9
 
! Отговори
Циник до 12 преди 7 години
Ти за сина ми не се коси - и не ми казвай , кога, и какво да пиша! Нито си ме хранил...нито поил!Виж едно е вярно - България е пълна с комплексирани ми*житурки!
11
1
 
1
 
! Отговори
до цинка преди 7 години
По добре се грижи за синчето, отколкото да пишеш умности по цял ден. Това е признак на психическо разстройство.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина не ви е работа дали някой има работа или не,пишейки коментари.Всеки е свободен да изрази мнението си.Истина е,че не ви харесва господа,някой да ви казва истината,вие харесвате заблудата,лъжата,приемате го за шега,игнорирате истината,а когато дойде време да отворите хладилника,тихичко си спомняте за думите на циника)),защото друго не е много останало.
9
9
 
7
 
! Отговори
Циник до 9 преди 7 години
Имам...и то хубава! И добре платена! Докато ти си чешеш то*пките още...аз ставам сутрин в 4'20 - целувам синчето...и отивам на работа - в 2:15 се чуквам на изхода на фирмата!Компренде?
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе циника, защо висиш по цял ден на този сайт? Работа нямаш ли си?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се възползвам от тук да апелирам към всички бг зад граница:Когато можете посетете домове за сираци,стари хора или деца инвалиди и дори затвори или съберете дрехи,които не носите,книги и плодове и дарете лично,защото повечето са забравени от всички.Може да ви замирише,но идете и дарете лично...обещавам Ви,че ще се почувствате много добре.Чест и почитание
6
12
 
12
 
! Отговори
Циник до 8 преди 7 години
Какво им се молиш на тези ах*маци бе колега!?Ей сега ще го преместя в другия крачол - какво мислят комплексираните го*лтаци за българските емигранти! Цвета на нацията отдавна си тръгна от блатото! 3 000 000 българи са некадърници защото 2 000 000 (останали в ***) се чудят кого да винят за собствената си некадърност, и мизерия!Пхахаха
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съдете хората,които сме били принудени да напуснем Страната си,за да оцелеем и да изхраним и изучим децата си.Няма да виня нито политици,нито безбожници,нито богати нито бедни,нито българи нито роми,нито турци,гърци или европейци или руснаци или американци,аз не съдя никого,аз просто реших да оцелявам и намерих начин.Радвам се,когато видя успели български граждани зад граница,радвам се да видя всеки,който милее за България и както мога помагам..
4
10
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Бай *** инжИнер-енергетик!
3
10
 
27
 
! Отговори
Циник до 3 преди 7 години
Браво! Коментар точно в 10тката! В България не живвеят! Мъждукат! Пълно е с *** - хем голи, хем големи! А тези, които честно работят 80% едва свързват 2та края! Да ви пик*ая на гордоста! И най-смешното - под такива статии "изневиделица" всеки втори е IT със заплата от 5К нагоре! Като се прибера в България - картинката е друга - пълно с мушмороци...и една малка група маминотаткови синчета! Смешници!
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ленин,кое е достойно да крадеш,да продаваш дрога в Бг,да обираш баби,да теглиш два три кредита,да работиш на две места и ти забавят заплатата и се чувстваш виновен да си искаш заплатата или да миеш чиний,да се научиш да си плащаш наема,да се научиш да чистиш сам ,да не чакаш мама и тати да ти напълнят хладилника,да спестяваш пари и да си позволяваш да пътуваш,където искаш и да имаш шанс да пратиш пари на роднини в БГ??КОЕ е достойно за уважение??
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив високо квалифицирани са бг в УК,само че повечето работят за българи,които им вземат по голямата част от възнаграждението и заради това повечето бг работят на ниски заплати почти като на общите работници,а който знае английски се оправя сам без бг и му плащат,колкото на всички квалифицирани.Няма дележ бг и англичани.Разберете го.Проблема е в БГ,които дават работа