Тръмп предпочете ЕС пред Великобритания

Първо със съюза ще сключи търговско споразумение, твърди "Таймс"
Обновена: 22 апр 2017 23:00 | 22 апр 2017 22:55, Петя Славова
49
Тръмп предпочете ЕС пред Великобритания
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изместил Великобритания назад в списъка със страни и организации, с които Вашингтон смята да сключи споразумения за свободна търговия, отреждайки приоритетна позиция на ЕС. Това пише днес в. "Таймс", като се позовава на неназовани служители на администрацията във Вашингтон, предаде ТАСС.

Източниците твърдят, че стопанинът на Белия дом е смекчил негативното си преди отношение към евентуални преговори с Брюксел за безмитна търговия между САЩ и ЕС след неуспешни опити на щатските власти да започнат преговори с отделни страни от общността, пише БТА.

Нещо повече, според високопоставен германски политик самият Тръмп при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел през март десет пъти я запитал дали може да преговаря за свободна търговия директно с Берлин, посочва "Таймс".

Меркел всеки път неизменно отговаряла, че въпросът е от изключителната компетенция на общоевропейските власти. Щом получил същия отговор за единайсети път, президентът на САЩ заявил, че в такъв случай страната му ще сключи сделка с ЕС.

При това според източници, близки и до двете страни, Меркел "убедила Тръмп, че преговорите за (търговска) сделка между САЩ и ЕС ще минат по-лесно, отколкото той смята". Така американската администрация стигнала до извода, че споразумението с ЕС - най-големия търговски партньор на САЩ, е по-важно от подобна сделка за свободна търговия с Лондон, каквато ще трябва да се сключи вече след Брекзита.

Цифрите потвърждават това заключение: миналата година износът на САЩ за ЕС е достигнал 270 милиарда долара, за Великобритания - 55 милиарда, а вносът от ЕС и от Обединеното кралство в САЩ е бил съответно 417 милиарда и 54 милиарда долара.

Според "Таймс" решението на Белия дом за приоритетно сключване на сделка с ЕС преди споразумението с Великобритания е удар срещу позициите на британския външен министър Борис Джонсън, заявил след среща със съветници на Тръмп през януари, че кралството е на челно място в списъка за сключване на търговско споразумение със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЕ ДРАСКАЧИ ПЛАТЕНИ " ЖУРНАЛИСТИ " ДОБРЕ ЛИ СТЕ ?! ТРЪМП ПРЕДПОЧЕЛ ДА НЕ ТРОВИ И ЗАРОБВА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ А ЕС ! И ГО ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО НЕЩО ДОБРО ! ТО ЯСНО ЧЕ РАБОТИТЕ ЗА КОРПОРАЦИИТЕ И СТЕ ПРОВОДНИКА НА ИЗТРАВЯНЕТО, ИЗБИВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ НО ЧАК ТОЛКОВА ЯВНО . МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ВИ СЕ РАЗМИНЕ ЛИ ? НЕ БЪДЕТЕ СИГУРНИ
21
4
 
8
 
! Отговори
Бинго преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Като цяло си доста тъпо *** и пишеш доста големи глупости из коментариите, но този път твойто мнение напълно съвпада с моето!
20
14
 
14
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Цялото ФСБ и някоко клюна от КГБ се е набутало да плещи неистини след тази статия.Толкова ли е важно за Русия да плямпа по българските форуми?
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе просто псетата се ръфат и едното се опитва да оцелее за сметка на другото. А отгоре чакат 4 милиарда да ги разкъсат. Нека мре
18
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Все тая без този шушляк и с него Евразийско-китайския влак си върви. Според мен сащ станаха толкова безпомощни, че се опитаха да го набутат за да правят мили очички, но Москва и Чайна не вярват на сълзи и като видяха в сащ че номера не минава се окупитиха.
17
32
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди това UK се заигра с Китай (която има вече 30 000 тона злато). Европа е пред разпад. Накрая ще чака Русия да я спаси. На изток се изместват пазарите - Австралия, Нова Зеландия - там се гласят новите центрове. Русия ще прави военна база в Сингапур. Върна се във Витнам.. Великобритания изоставя потъващия кораб. Никога не съм си мислил и за миг, че те просто си направили един референдум и сгрешили :) Неее... Тези държави гледат поне 100 г. напред...
16
8
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тръмп го уплашиха и той промени коренно политиката си. Факт !Вероятно го предупредиха, че ще свърши като Кенеди ...
15
19
 
35
 
! Отговори
В РУСИЯ Е ИСТИНАТА преди 6 години
Темата е за САЩ, ЕС и Великобритания, а един болен мозък тук пак намесва Русия ...Разбираме, че ви плащат да плюете по Русия, но все пак ...
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Глобалната либерастия е несломима, невидима и могъща! Тръмп знае ,че ако" много му знае ибришима" фамилията му ще го закъса като клана Кенеди!
13
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж САЩ командваха както си искат ЕС според путинофилите пък в крайна сметка се оказва че Меркел командва Тръмп.Затова аз не вярвам нито на ТАСС нито на русофилите нито на путинофилите. Това са шайка най-долни мошеници и лъжци.
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо така рязко се измени политиката на Тръмп? Много просто, защото предишните съветници на Тръмп сега са следствени за връзки с руския шпионаж а на господин Пейдж и на господин Флинт са повдигнати обвинения за шпионаж в полза на Русия. Точно тези господа съветваха Тръмп да води поединично преговори със всяка страна от ЕС (това е основната тактика на Путин особено в газовите доставки) за да може уж да сключи най-изгодните сделки за САЩ.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Просто американнансови финансови социопати държат активи в Германия които са рискови ако няма достатъчно пришелец, иначе в лондонското сити спекулата на борсата си върви!
10
8
 
13
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Търговското споразумение е колониална доктрина и започва още с вменяването,че "планът маршал" е нещо добро и безобидно за разорените и избити във война европейци!
9
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалността за Брекзит феновете става все по-горчива. След две Световни и една Студена война, най-накрая Германия би Англия
8
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един ритник в 3адника на путин и путинците. Чичо Дончо раздава яки шутове.
7
3
 
29
 
! Отговори
Браво Дончуй преди 6 години
Дончу, е голям играч бизнес мен! Усети ползите от ЕU коректноста и направи остьр завой!
6
10
 
38
 
! Отговори
влади преди 6 години
Ами с Русия,Казакстан,Таджикистан,Венецуела и Узбекистан кога ще има сделка.Американците не са ли чували за неопбятния руски пазар.
5
30
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Бялата част от ес не иска споразумение с нацистите и окупаторите сащ, които подслушват всички в ес. Първо ще ви изгоним военните бази после ще видим
4
13
 
10
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Разни смешни писания!САЩ и Великобритания са под евр.ей.ско управление,лесно ще се разберат по тая линия.Виж, ЕС трябва да бъде подчинен по надлежния начин което ще изисква известни усилия.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РеферeнDOOM.