Еманюел Макрон – воин, боец, а не хленчещ човек

Той идва с твърдото намерение да обнови френската политическа сцена
24 апр 2017 21:10, Елка Василева
153
Еманюел Макрон – воин, боец, а не хленчещ човек
Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Той е на 39 години, безпартиен и никога не е заемал изборна длъжност. Центристът Еманюел Макрон излезе начело на първия тур на френските президентски избори, твърдо решен да преобърне традиционните политически разделения, пише Франс прес.

"Днес съвсем ясно бе отворена нова страница във френския политически живот", коментира вчера "нито левият, нито десен" кандидат, след като се разбра, че се класира на втория тур на 7 май. "Французите изразиха желание за обновление. Нашата логика вече е логиката на обединението".

Възприет с известно снизхождение от професионалните политици от всички течения, осмиван заради неясния си според някои политически проект, бившият министър на икономиката на президента социалист Франсоа Оланд (август 2014-2016 г.) се похвали снощи в речта си пред свои привърженици, че е променил "облика на френския политически живот".

Макрон, който иска да стане "президент на патриотите, опълчили се на заплахата на националистите", бе все още неизвестен преди няколко месеца, когато започна предизборната си кампания, без да има опит в тази област. Той стана един от фаворитите, а след това излезе начело на първия тур, като се обзаложи, че ще "промени софтуера".

Възползвайки се от разочарованието, което предизвика кандидатът на десницата Франсоа Фийон заради скандала с предполагаемите фиктивни постове на негови роднини, този новак в политиката с приятно излъчване постепенно се изкачи в сондажите.

На втория тур на 7 май той ще се изправи срещу лидерката на крайната десница, 48-годишната Марин льо Пен.

Класически продукт на образователните институции на френския елит, този бивш инвестиционен банкер влиза в политиката през 2012 г. като съветник на президента Оланд. Казва, че от този си опит в сянката на властта, а след това и от двете си години в министерството на икономиката е научил един основен урок - че сегашната политическа система не функционира.

"Мисля, че Макрон има добра интуиция именно защото е бил извън традиционния политически живот, мисля, че управляващите партии сами си създадоха слаби места, мисля, че те загубиха привлекателността си и че са изхабени, уморени, остарели", каза Франсоа Оланд по тази тема.

Тази интуиция кара младия министър да основе в началото на 2016 г. свое собствено движение, наречено "Напред!" (En Marche!) - или ЕМ като собствените му инициали - което по думите му има около 260 000 членове.

Хиляди хора, включително много младежи, се събраха снощи в зала в Париж, викаха "Макрон - президент!" и се радваха на успеха на кандидата си и на перспективите за обновление на политическата класа.

След като подаде оставка от правителството и се кандидатира за президентските избори, Макрон представи програма, вдъхновена от социалния либерализъм.

Неговият ръководен принцип е да намери баланс между "свободата и защитата", като реформира помощите за безработица и предложи мерки за позитивна дискриминация в подкрепа на бедните квартали. Основната му цел е средната класа, която според него е "забравена" и от десницата, и от левицата.

Реториката му е либерална от икономическа и социална гледна точка и съдържа елементи от различни политически течения, което се харесва на младите хора в градовете и на бизнес средите. Не успява да пожъне обаче чак такъв успех сред работническата класа и хората от малките населени места, противници на глобализацията, която той защитава.

Противниците му го описват като "илюзионист", който постоянно си противоречи.

Макрон често прави възторжени изказвания на митинги и като аматьор в художествената литература обича да цитира поети. Редовно е упрекван от противниците си, че не се притеснява от миналото си банкер.

"Аз съм воин, боец, не съм хленчещ човек", каза той в четвъртък. Признава си, че е нарекъл колонизацията "престъпление срещу човечеството" - думи, заради които си навлече гнева на десницата и на крайнодесните.

В международен план Макрон положи усилия да укрепи позициите си с визита в Ливан в края на януари и среща с германския канцлер Ангела Меркел в средата на март в Берлин. В Германия буди интерес и симпатия.

Три дни преди изборите му се обади бившият американски президент демократ Барак Обама. Негов говорител каза, че е "оценил" разговора, без обаче да обяви официално подкрепата си за него.

За разлика от конкурентите си Макрон изтъква личния си живот и води кампания със съпругата си Брижит, неговата бивша учителка по френски, която е с 24 години по-възрастна от него.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ФранцияЕманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е много добре за товариш Путин, най-накрая му излезе късмета и ше има кой да го онодва."А, тебе ш'те онодва резания мюсюлманец Обама-Черньото!
79
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103"По Euronews казаха, че тоя третополов гащник имал връзка с друг мъж, а бракът му с 63 годишната бабка бил само прикритие за лековерните шарани. Честито на франсетата, може да се уредят с гей президент!"Това е много добре за товариш Путин, най-накрая му излезе късмета и ше има кой да го онодва.
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе откога хюмнетата станаха воини.Ето за това са създадени"независимите"медии.Да показват на все по-опростаченото население не само у нас кои са"правилните"хора.
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щял да сменя "чипа" на франсетата. Пардон, даже и софтуера. Ало, не се блъскайте, билети и места има за всички, и за балконите и ложите. Голем тиатър.
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Euronews казаха, че тоя третополов гащник имал връзка с друг мъж, а бракът му с 63 годишната бабка бил само прикритие за лековерните шарани. Честито на франсетата, може да се уредят с гей президент!
75
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
МАКРОН ЩЕ БЪДЕ ПОД КОНТРОЛА НА ТРАДИЦИОННИТЕ ПАРТИИ - ДЕСНИ И ЛЕВИ. И АКО НЕ СЛУША ЩЕ ГО СМЕНЯТ.
74
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Този сега от наш'те ли е или не е ?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън .дрън! ......Жълто еивреиче! .
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
независим???? сигурно е зависим от тая която му пере 4орапите! но от тия които го лансират със сигурност хи4 не е !! кукловод да си на този свят!!!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за Тръмп така говореха - такъв бил, онакъв но излезе натурален Американец!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До jimmyФРАНЦУЗИН Е ЧОВЕКА НАТУРАЛЕН. ПОТОМСТВЕН.
69
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКРОН Е КАНДИДАТА НА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА ЗАТОВА СПЕЧЕЛИ. ЛЬО ПЕН ПРЕДЛАГАШЕ РАЗРУХА НА ЕС И СЪВЕТСКА ОКУПАЦИЯ.
68
14
 
8
 
! Отговори
Ротшилд преди 6 години
Успех на Макарон, той е човека
67
13
 
2
 
! Отговори
Ира преди 6 години
Оженил се е за жената която обича, поел е отговорност и си отстоява личния живот. Не се крие. Не живее на "семейни начала" по примера на нашенските *** и прованси, готови да ритнат приятелката си когато им скимне и когато не им е изгодна. Ако женага беше на 39, а мъжа на 62, щяхте да кажете: нормално! Защо?А иначе, Марин Ле Пен, е идеална за президент, но май до тука са и шансовете...
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон да не хленчи ами да оди да мие краката на тарамбуките.
65
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маша Льо пен е издънка и крайната десница си заминава в нищото
64
2
 
35
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Това само доказва колко лесни са навсякъде гласоподавателите , а не само у нас. Посочва им се пръкналия се от нищото "различен" от статуквото спасител и хоп резултата е какъвто им трябва на кукловодите.
63
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се прецака и във Франция :)))А червените троллове плюят яко и беснеят ;)Така е добре !
62
5
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пхахаха...мейнстрийм медиите ще си счупят краката да ни убеждават какъв борец е този манекен! Днес по немските новини - още никой не знае има ли програма манекена, и как изглежда тя!С други думи - французите "уж си избраха" котка в чувал!Важното е , че ЕТАБЛИРАНИТЕ политвърхушки в Брюксел, и Берлин - могат необезпокоявани да продължат с безобразията срещу европейците!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ход са недоволните във Франция. Те ще поведат хорото, което ще разлюлее яко цяла Европа. Отсега се усеща приближаващ вихър. Нвма как да подмине България.