Французите отхвърлиха политическото статукво

Ще удържи ли и този път т.нар. "Републикански фронт"?
24 апр 2017 09:02, Елка Василева
132
Французите отхвърлиха политическото статукво
Снимка: Reuters

След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън".

Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур.

Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание.

Още по темата

През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс".

Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник.

От Втората световна война антиимигрантското крайнодясно не е било толкова близо до идването на власт във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Но впечатляващото постижение на Льо Пен на вчерашните избори е толкова обезпокоително, че още при обявяването на първите прогнозни резултати минута след затварянето на последните изборни секции фактически всички нейни големи опоненти сред 11-те кандидати призоваха тя да бъде победена на балотажа и приканиха поддръжниците си да гласуват за Макрон. Въпросът е дали този традиционен за френската политика междупартиен, антикрайнодесен "Републикански фронт" ще удържи и този път, пише американското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистНапротив, аз пък очаква още някой "случаен" атентат", който да сплоти ултранационалистическият вот.
50
0
 
8
 
! Отговори
до № 44 преди 6 години
Другарю, то и наш Бойко правеше такива сметки за Меца-Цеца - всички десни щели да гласуват за нея и хоп - президентка......Обаче - цък.. Сметки без кръчмар.
49
0
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Във Франция гонят леви, десни и такива като ГЕРБ, а в България ги преизбират.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Рано или късно ще паднат границите, капитала го изисква...и да изисква и да не изисква - балона "купи без пари, а върни в повече" - не работи!и в това е големият "проблем".а от чисто физическа гледна точка - чашата не може да я напълниш повече от обема и, даже и да създаваш "налягане отгоре" или "вакуум отдолу" - просто чашата в един момент ще се счупи!в това не искат да повярват брат-чедите
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ot lio Pen pari da ne chaka Putin. Tya na mnogo muje im e pribrala parite.I Putin vse pak e vsel parite ot naroda.Taka che da ne gi misli.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изопачаваш фактите, журналистка беше съдена не заради статията, а заради доказано манипулирани статистики и откровено грешна информация, целяща манипулиране на общественото мнение. Много плитки мозъци сте.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След френската буржоазна революция идва ред на френската ислямистка революция. Прави са - гласоподавателите на територията франция отхвърлиха статуквото на светската система за да го заменят с шериатска. Честити ви революционери!
44
1
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
В следващите 2 седмици ще видим най-жестоката кампания срещу Льо Пен, на която е способен Новия Световен Ред! Нито цент няма да бъде пожален срещу нея! Ще бъде сама срещу света - този, глупав и наивен свят, с избиратели, които ще се държат като агнета, пасящи тревица до огньовете за чеверметата, докато касапите им си точат ножовете! Бееееее!
43
0
 
3
 
! Отговори
пинко преди 6 години
всички се върти и променя, това е живота... от много планове файда няма, защото не се знае знае ли се хахахаха
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ъъъъ...как французите са отхвърлили статуквото, като по-голям представител на статуквото от банкерчето Макрон има ли? Че той е олицетворение на статуквото - банкстерите и олигархичния финансов капитал управляващ света, не иска да пусне кокала и страх го тресе от такива като Льо Пен, та впрягат всичко, ляво, дясно, център, де що могат да купят, да се бори срещу проявите на патриотизъм и национално мислене в Европа.
41
7
 
6
 
! Отговори
споко, другари! преди 6 години
Аве все сте превъзбудени в днес.бг! На зная кви хапчета ви дават в карлуково... Ама на 2 тур другите ще насочат гласовете към Маншон и Люо Пен загива. франция остава в ЕС. Точка!
40
1
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименСамо не забравяй, че Дьорд Шорош е унгарски евреин, а Макрон, ако не е, то със сигурност е човек на Ротшилд. Французите се оказаха същите убитаци, като наште, дет гласуваха за ГЕРБ, но все пак има втори тур, където отново чрез кампанията на Страха, ще спечели кандидатът на Ротшилд
39
1
 
26
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Чета новините - само за уикенда в Италия бреговата охрана "спасила" близо 900 африкански "бежанци"! Оказва се, че някакво сороскo НПО координира нещата с трафикантите в Либия и съвсем организирано италианските кораби товарят "стоката" директно в либийски териториални води! Това е акт на подмяна на населението на Европа, явно и доказано! Нека после клакьорите жалки реват с пълно гърло, че ЛьоПен била... "крайно" дясна и мнооооого лоша, защото иска да спре инвазията на ислямските пустинни варвари!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета ви коментарите и се смея. От страни е много смешно. Животът е кратък а вие се дърляте за нищо и печелят други.
37
2
 
16
 
! Отговори
Циник до 36 преди 6 години
Ти на Марсли живееш? Или в пещера в Афганистан?Пример:Осъдиха в Швеция журналистка публикувала изследване за главоломното нарастване на престъпността сред имигрантите!Нямам причини да лъжа!
36
4
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Само, че ти пищиш като смачкан ***.
35
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Срамувам се, че си ми градски!Ти вече отделяш ли пари за афганистанците в Харманли?
34
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за двете страни има аргументи, но да се върви срещу глобализацията в контекста на капитализма е все едно да плуваш срещу течението в голяма река. Рано или късно ще паднат границите, капитала го изисква.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон е доста гейчест,а Марин льо Пен крайна.Казват,че богатите образовани французи гласували за Макрон,а обикновените французи за Марин.Извън класацията остават всички чернокожи,араби,комунисти,соросоисти.Те всичките смучат от социалната система на Франция без да работят.Именно те се опасяват,че ако единият или другият от спечелилите стане президент ще им спре кранчето.Затова за пореден път извършиха погромите в 15града.Защото комунистите,арабите и чернокожите правят само атентати и зулуми.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То светът върви към пропадане от 5000 г. и все евреите са виновни, само напоследък включиха и Сорос в схемата.