Французите отхвърлиха политическото статукво

Ще удържи ли и този път т.нар. "Републикански фронт"?
24 апр 2017 09:02, Елка Василева
132
Французите отхвърлиха политическото статукво
Снимка: Reuters

След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън".

Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур.

Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание.

Още по темата

През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс".

Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник.

От Втората световна война антиимигрантското крайнодясно не е било толкова близо до идването на власт във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Но впечатляващото постижение на Льо Пен на вчерашните избори е толкова обезпокоително, че още при обявяването на първите прогнозни резултати минута след затварянето на последните изборни секции фактически всички нейни големи опоненти сред 11-те кандидати призоваха тя да бъде победена на балотажа и приканиха поддръжниците си да гласуват за Макрон. Въпросът е дали този традиционен за френската политика междупартиен, антикрайнодесен "Републикански фронт" ще удържи и този път, пише американското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Тоя Макарон е някакво лигаво милионерско синче. Стипендиант на банка Ротшилд..че "червеният щит" е на мода бе - я виж как назначи тромпета! на втори тур имам двама играчи , представлящи двете лица на един отбор - макарон хампарцумянски и мари дьо сад ала орбан! :))
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пасквил на Гардиан. Отхвърлянето на френското статукво е фарс. В случая имаме затвърждаване на статуквото с помощта на нов главен герой - баб0еб.
9
3
 
3
 
! Отговори
Makron преди 6 години
*** гадни, виждам ви!
8
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да им е криво на родните рублофили, масковската стипендиантка ще почака да пипне властта......може би като стигне до възрастта на лили иванова.....ама пак не е сигурно. :)
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно Макрон не е човек на статуквото някой може ли да ми обясни? Това, че си е направил собствена партия го прави извънсистемен играч, така ли? ххахаАко франсетата изберат този симпатяга, вече няма кой да им е виновен като ги газят камионите по улиците
6
4
 
14
 
! Отговори
Марс наш преди 6 години
Време е за още един атентат до пълната победа на Марийка.В Германия ги чака същият сценарий атентат два дни преди изборите и още един атентат преди балотажа,вече всичко е толкова банално и предвидимо.
5
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не бил нито "ляв" , нито "десен"....И какъв е ? СРЕДЕН! Про ЕС!Поредният макияж!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като ги гледам тия двамцата на снимката, се питам - знаят ли за кого са гласували, знаят ли за какво са гласували, знаят ли кого ще видят през другия край на макарона, дават ли си сметка, че и дьо сад да беше спечелила (както тромпета)- нищо няма да се промени, дават ли сметка какви офчици са и, че ако от техният избор нещо се решаваше - нямаше да ги пуснат да гласуват ??няма да се оправи света - много е гъста мъглата на офчето стадо, много!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е човек на евреите ще го пробутат на всяка цена.
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Макарон е някакво лигаво милионерско синче. Стипендиант на банка Ротшилд.Това казва всичко.
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега всички жорошоидни медии ще бъдат впрегнати да оплюват Льо Пен.