България не е искала удължаване за "Газпром"

Участието е доброволно, няма да наказваме, обещава ЕК
Обновена: 25 апр 2017 16:32 | 25 апр 2017 16:30,
24
България не е искала удължаване за "Газпром"
Снимка: архив, Reuters

България не е заявявала искане за удължаване на срока за отговор по новите условия на "Газпром" за доставки в Централна и Източна Европа, договорени от Европейската комисия.

Това заяви днес служител на Комисията по повод политическите тревоги у нас, че ще изпуснем крайния срок за отговор - 4 май.

Брюксел поиска становища от газовите оператори и други заинтересовани лица по постигнатата между Комисията и руската компания "Газпром" възможност за подобряване на условията за доставка към 8 държави членки от Централна и Източна Европа. Те имаха 7 седмици да изразят мнения как новите условия ще се отразят на техните газови доставки в рамките на процедурата, наречена "пазарен тест".

Още по темата

"Удължаване на срока за отговор е възможно, но за това нашите партньори трябва да се свържат с Комисията. Досега това не е направено", заяви служителят.

Тя подчерта, че Брюксел се интересува от "факти, а не от политически твърдения" по повод намеренията Народното събрание да се ангажира с дебат по темата. Еврокомисията разчита да получи мненията на компаниите и други участници на пазара, които се занимават с доставката, преноса и продажбата на газ.

"Участието в този диалог е съвсем доброволно и ако някои от заинтересованите страни не се отзоват на нашето питане, ние ще го приемем, макар и със съжаление", посочи служителят на Комисията, добавяйки, че няма да има санкции за пропускане на времето за отговор.

След като получи коментарите от 8-те държави по предложените от "Газпром" условия, Европейската комисия ще прецени фактите, съдържащи се с тях и ще реши дали да продължи преговорите с "Газпром" за допълнителното им подобряване или ще сключи споразумение по внесеното вече предложение.

След това Комисията ще назначи специален отговорник, който ще следи дали "Газпром" си изпълнява обещанията и ако се намерят сериозни нарушения, Еврокомисията ще я глоби.

Ако преобладаващото мнение на операторите в 8-те държави е, че предложението не е добро, Комисията ще глоби руския доставчик за нарушаване на правилата за конкуренцията на европейския пазар.

Брюксел започна разследване срещу "Газпром" за неконкурентно поведение на пазара в Централна и Източна Европа през 2012 г. За да избегне глоба, руският доставчик се съгласи в края на 2016 г. да промени договорите си с България, Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария.

За България се предвижда включване на клауза, която ще позволи преговори за договаряне на нова цена при значителни различия с цените за Западна Европа. Предвижда се и премахване на ограниченията за препродаване на трети държави на доставяните от Русия газови количества.

За България ще бъдат премахнати и разпоредбите за мониторинга и измерването на газ, които са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция.

"Газпром" ще оттегли и претенциите си да получи компенсации от българските си партньори за провала на строителството на "Южен поток" в размер на 70 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До БобиХаха, капаците са си капаци. В момента цената на газта за България е над 475 долара (полша е в бракета 400-475), всички европейски страни без Чехия и Финландия взимат по евтин газ от нас. ЕС бранейки собствените си интереси и косвено да помага на нас ти пак ще развиваш небивалиците си...
20
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Съвсем скоро ще разберете,че ЕС има намерение да направи единна цена от 501 долара за 1000 кубометра в цяла Европа,вземайки база цената в Полша,така че на Български заплати,Европейска цена..???При досегашна цена 250 долара къде отиваме Неолиберали продажни..????
19
1
 
1
 
! Отговори
работата тръгна преди 6 години
Намаляват възможностите на ИНЗ да слага прът в развитието на България.Като се има предвид и усложнените взаимоотношения на ИНЗ с Турция /наш основен конкурент/ нещата започват да добиват по-оптимистичен вид.
18
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Колко предвидимо. Айде пак кажете, че демокрацията ви е виновна за неволите и нямало вече комунизъм и русия не контролирала нищо у нас...
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме перфектни за нашия малък пазар договори с Русия за газ и сега ЕС искат да ни заробят предоговаряйки ги. Няма ли начин страната ни да използва процедурни хватки и да ги спре?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Щом имате заплата, не сте толкова зле
15
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен 1 Спокойно, пак ще се вземат заеми.И всичко ще си е по старому. Пак Орешарски, Станишев и Путин ще са виновни.И пак спокойно-умните и красивите няма да му свирят на бял роял пред НС.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите централи не са ли на ***? Много убав *** имат китайците. И е евтинжос.
13
2
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Да не сте предозирал с " евроатлантически ценности" ?.
12
1
 
6
 
! Отговори
634879 преди 6 години
До Анонимен 13Сериозно ???с кофите от Катар или ??????
11
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изцяло трябва да се откажем от руска газ а също и гориво за ядрената централа и петрол. Ще си ги внасяме от друго място, хората ще платят и малко по висака цена но да спрем руската агресия!!
10
8
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Подкрепям те напълно, само да добавя- цитат-"Газпром" ще оттегли и претенциите си да получи компенсации от българските си партньори за провала на строителството на "Южен поток" в размер на 70 млн. долара.-всъщност истината е, че Българя следва да има претенции, защото Газпром едностранно се отказа. т.е. руснаците не правят никакви отстъпки разчитайки на нашите ***, че ще заметат нещата-ние следва да предявяваме претенции, но НЯМА ДА ГО НАПРАВИМ,ЗАЩОТО БОКО И *** СА ЗНАЕТЕ КАКВИ КУРВ...И
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България най-добрият вариант е цената на газа да се договаря от ЕС за всички членки.Хем ще плащаме по-малко, хем няма да има възможност доказани национални предатели да се облагодетелстват за сметка на народа.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли цялата ми заплата да бъде превеждана по сметката на газПром. Аз ще се оправя някак, важното е газПром да са добре
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички, които искат отстъпки от газпром са национални предатели!
6
2
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
КАК НЕ СМЕ ИСКАЛИ ВЧЕРА 24 04 ПЕТКОВА ЗАЯВИ ЧЕ Е ИЗПРАТЕНО ИСКАНЕ ДО ЕК ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ВРЕМЕ ИЗЛЪГАЛА НИ Е ГЕРБИРКАТА
5
4
 
2
 
! Отговори
Кокошка от Банкя преди 6 години
До Анонимен 1Банкя не е село
4
11
 
17
 
! Отговори
Вечна слава на КПСС преди 6 години
Естествено, че няма да иска.Русия над всичко!
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата отново е връткал поредните далавери - само за косене на тревата по магистралата, което дори не е направено, фирмата на благоверната му Цветелина Бориславова, собствничката на Пампорово и половин България е прибрала 150 млн лв. За такова нещо в нормални страни щяха да хвърчат глави, но тук нали е царството на Овчия народ, всичко си е мирно и тихо.
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром над всичкоКак не ви е срам да искате отстъпки?